URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2024, 12:45

Subalternele susţineau că împărţeau şpaga cu ea: Inspectoarea şefă adjunctă a ITM Bihor, Nadia Racz, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită

Subalternele susţineau că împărţeau şpaga cu ea: Inspectoarea şefă adjunctă a ITM Bihor, Nadia Racz, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nadia Racz, inspectoarea şefă adjunctă a ITM Bihor rămasă în ancheta procurorilor DNA Oradea în cazul celor trei angajate ITM prinse în flagrant cu şpagă pentru a trânti controlalele la firmele găsite cu nereguli, a fost trimisă și ea în judecată, luni, pentru luare de mită. 

Corupție la ITM

După cum a relatat deja BIHOREANUL, Nadia Racz a ajuns în atenţia procurorilor DNA Oradea alături de trei angajate din subordine - inspectoarele Daniela Hriscu, Natalia Floruţa şi Aurica Buhaş de la Serviciul Control Relaţii de Muncă. Femeile erau acuzate de corupţie.

Anchetatorii susţineau că acestea acţionau în echipe diferite şi cereau mită pentru a da avertismente în loc de amenzi, în cazul unor nereguli găsite la firmele controlate, printre care și pentru “munca la negru”, adică primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care aceştia au contractul suspendat.

De altfel, toamna trecută, pe 17 octombrie, procurorii DNA Oradea şi poliţiştii DGA Bihor au descins la sediul ITM Bihor, iar două dintre inspectoare, Natalia Floruţa și Aurica Buhaş, au fost prinse în flagrant, cu 2.000 lei luaţi de la patronul unei firme orădene. În aceeaşi zi, procurorii au ridicat mai multe documente, iar cele două au fost reţinute pentru 24 de ore.

Șpagă în echipă

În timpul cercetărilor care au urmat, Buhaş a acceptat să colaboreze cu anchetatorii, oferindu-le mărturii şi despre şpăgile încasate de o altă colegă, Daniela Hriscu, şefa Biroului Control Muncă Nedeclarată, iar aceasta din urmă a denunţat-o, la rându-i, pe directoarea adjunctă Nadia Racz, cea care avea în subordine atât Serviciul Control Relaţii de Muncă, cât și Biroul Control Muncă Nedeclarată.

Aşa se face că, pe 20 octombrie, Racz a fost şi ea reţinută, pentru 24 ore. Ulterior, toate patru funcționarele au fost plasate sub control judiciar, cu interdicţia de a desfăşura activităţi de control.

Pe 7 decembrie, Buhaş, Floruţa şi Hriscu au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăției, validate două luni mai târziu de Tribunalul Bihor prin hotărâri judecătoreşti care au rămas definitive: Hriscu şi Buhaş, care colaboraseră cu anchetatorii, au fost pedepsite cu câte 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare, în timp ce Floruţa a primit 3 ani de închisoare cu suspendare.

Suspendată din funcție

Racz, în schimb, a negat acuzaţiile şi a rămas în ancheta DNA Oradea până în această săptămână, când procurorii au decis să o trimită și pe ea în faţa instanţei, pentru luare de mită şi două infracţiuni de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Concret, ea este acuzată că, pe 13 iunie, anul trecut, ar fi anunţat doi oameni de afaceri despre controalele care urmau să le desfăşoare ITM, după cum a comunicat, marţi, Birourile de presă ale DNA şi DGA.

"Inculpata Racz Nadia Florentina ar fi transmis unor oameni de afaceri informații cu caracter nepublic în sensul că i-ar fi anunțat pe aceștia despre faptul că, în aceeași zi, angajații ITM vor desfășura mai multe controale în domeniul construcțiilor", susţin anchetatorii. 

Legat de acuza de luare de mită, DNA arată că, "în perioada 14 februarie 2022 - 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale la mai multe societăți comerciale, inculpata Racz Nadia Florentina și trei dintre subalternele sale respectiv Buhaș Aurica, Hriscu Daniela Viorica și Floruța Natalia Mărioara, în calitate de inspectori de muncă, acționând în echipe diferite, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei". 

Banii erau pretinşi şi primiţi de funcţionare "pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sancțiuni contravenționale, prevăzute de Codul Muncii, pentru diverse nereguli constatate".

Cert e că, până la finalizarea procesului, Nadia Racz a fost suspendată din funcţie, măsură care a fost dispusă din momentul în care a fost reţinută şi pusă sub învinuire. Activitatea ITM Bihor pe domeniul de control relaţii de muncă este coordonată de şefa Serviciului, a explicat inspectorul şef al ITM Bihor, Marius Rotar. 

Cât despre Daniela Hriscu, Natalia Floruţa şi Aurica Buhaş, cele trei funcţionare condamnate au fost concediate. 

Back in business

Nadia Racz este în funcţie de la mijlocul anilor 2000, iar de-a lungul vremii s-a judecat în două rânduri ca să nu şi-o piardă. Prima oară, după cum a relatat şi BIHOREANUL, în 2009, când a fost „mazilită” în acelaşi moment în care şeful instituţiei, Liviu Lupea, a fost înlocuit cu Mircea Matei, secretarul general al PDL Bihor. Doi ani mai târziu, Racz au obţinut în instanţă repunerea în funcţie, femeia primind şi daune morale de 25.000 lei.

Anul trecut, Nadia Racz putea ieşi la pensie, căci împlinise vârsta şi avea stadiul de cotizare, dar a cerut să fie menţinută în funcţie. Pentru că solicitarea i-a fost respinsă, a deschis din nou un proces, cu argumentul că legea permite ca un funcționar public să poată fi menținut pe post încă maximum 3 ani după împlinirea vârstei de pensionare.

Deşi avocaţii Ministerului Muncii au arătat că prevederile legale nu sunt obligatorii, fiind la latitudinea conducătorului instituţiei publice să decidă dacă are nevoie de menţinerea unei persoane pensionabile, instanţa a admis cererea Nadiei Racz, dispunând repunerea ei în drepturi până în 2025, când va împlini 65 ani, precum şi să i se plătească toate veniturile de care a fost văduvită până la pronunţarea verdictului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Ha,ha,ha
Eşti bugetar...si nu unul oarecare, pentru că te doare, hai pa!
Postat 23 Aprilie 2024, 22:20 de Maikeltroll
Riviera
Vasi13 are 5 conturi aici , pe Bihon nu îi trebuie cont, acolo poate face orice, și acolo scrie cu nickname-ul meu. Lui nu-i place Oradea și Bihorul pt ca sunt aduse la standarde occidentale de Bolojan și Birta.
Postat 23 Aprilie 2024, 19:30 de Sandu2100
Sandu2100
Nu stie ce sa mai faca sa incurce lucrurile in Oradea, Bihor, Romania, UE cu minciuni si aberatii caractersitice sovinilor. Sunt vreo doi-trei cu conturi multiple pe aici. Oradea, Bihorul, Romania se dezvolta si se modernizeaza cu bani din UE si cu bani din tara noastra iar ei fac propaganda ruseasca, separatista, anti Romania, anti UE. De zeci si zeci de ani Rusia refuza sa ne dea inapoi tezaurul. Rusii spun ca nu exista niciun tezaur al Romaniei in Rusia. Practic ne-au furat tezaurul. Daca mai amintim cat au jefuit din tara noastra, timp de vreo douazeci de ani, dupa cel de al doilea razboi mondial...
Postat 23 Aprilie 2024, 18:50 de Riviera
Sandu2100
Asta e un alt sovin, tot cu conturi multiple. Il vezi tot timpul la postari.
Postat 23 Aprilie 2024, 18:35 de Riviera
Riviera
Ala e sovinul vasi13 adi13, Petre93, Maikeltroll, KP
Postat 23 Aprilie 2024, 18:25 de Sandu2100
sandu2102
Te-ai aruncat cu un alt cont. Esti acelasi sovin cu mai multe conturi.
Postat 23 Aprilie 2024, 17:58 de Riviera
oradea lui Birta
Cu spaga se rezolva orice in Oradea. Domnul primar doar in poze da bine felicitand diferiti pensionari prin primarie si in rest circ la pulime
Postat 23 Aprilie 2024, 17:51 de sandu2102
Maikeltroll
Tu stii asta pt ca asa e la voi la hudimiristi
Postat 23 Aprilie 2024, 17:46 de Riviera
Este la fel in toate institutiile
Toti trebuie sa decarteze, altfel pleacă acasă.
Postat 23 Aprilie 2024, 15:26 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON