URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2023, 18:55

Adjuncta șefului ITM Bihor, Nadia Racz, reținută de DNA Oradea, alături de alte 3 funcționare! Ce acuzații le aduc procurorii

Adjuncta șefului ITM Bihor, Nadia Racz, reținută de DNA Oradea, alături de alte 3 funcționare! Ce acuzații le aduc procurorii Sursa foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După patru zile de la descinderea cu jandarmi la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, într-un dosar ce vizează fapte de corupție în care sunt anchetate mai multe angajate, procurorii DNA au „săltat-o” și pe una dintre șefele instituției. Inspectoarea șefă adjunctă Nadia Racz a fost reținută, vineri, sub acuzația că lua mită, între 2.000 și 4.000 lei, de la firmele prinse cu angajați „la negru”, pentru a nu le amenda. În dosar, au mai fost reținute trei subordonate...

Racz, a patra reținută

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 octombrie 2023, a suspectei Racz Nadia Florentina, inspector-şef adjunct al Inspectoratului  Teritorial  de  Muncă (ITM) Bihor, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită”, a anunțat vineri seară Biroul de Informare și Relații Publice.

Comunicatul DNA precizează că procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile și față de alte trei angajate ale ITM Bihor, Daniela Viorica Hriscu, Natalia Mărioara Floruța și Aurica Buhaș.

Două dintre acestea au fost reținute marți, 18 octombrie, când, așa cum BIHOREANUL a relatat, procurorii au percheziționat sediul ITM Bihor, iar cea de-a treia vineri, odată cu inspectoarea șefă adjunctă Nadia Racz.

La fel ca Racz, care răspundea de controalele pe linia relațiilor de muncă, și cele trei funcționare, care activau în cadrul Serviciului Control Relații de Muncă, sunt suspectate tot de luare de mită.

Șpăgi contra muncă la negru

Potrivit comunicatului DNA, procurorii anticorupție din Oradea au indicii că „în perioada 14 februarie 2022 - 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale, suspecta Racz Nadia Florentina și celelalte trei inculpate, acționând în echipe diferite, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei”.

Șpăgile ar fi fost pretinse și primite de cele patru pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sancțiuni contravenționale prevăzute de Codul Muncii pentru diverse nereguli constatate, printre care și pentru “munca la negru”, adică „primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care acesta/aceștia are/au contractul individual de muncă suspendat”.

„Suspectei și celor trei inculpate li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile”, mai precizează DNA, adăugând că procurorii au beneficiat în anchetă de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Șefă de două decenii

Nadia Racz este inspectoare șefă adjunctă a ITM Bihor de la mijlocul anilor 2000, cu o scurtă întrerupere între anii 2009-2011.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, înregistrată în luna martie a acestui an, în cursul anului trecut a încasat de la ITM venituri de 113.713 lei, din care 43.340 lei în urma unor procese intentate pentru sporuri de confidențialitate, dar și pentru a obține o salarizare la limita superioară.

Șefa adjunctă a ITM Bihor deține o casă de locuit în Oradea, cu o suprafață de 240 mp, terenuri intravilane de 5.944 mp, asta după ce a vândut alte două terenuri intravilane, obținând astfel 55.000 euro.

De asemenea, Racz deține și două autoturisme Mercedes, precum și acțiuni la o firmă. Pe de altă parte, Racz are și de rambursat un credit de 98.000 lei contractat în urmă cu doi ani și scadent în 2025.

Cu soț în Poliție

În ce o privește pe inspectoarea Aurica Buhaș, aceasta a avut anul trecut un venit declarat de 61.956 lei din salarii, plus 40.773 lei din hotărâri judecătorești, tot pentru „suplimentarea” acestora. Femeia deține un apartament de bloc, terenuri de 1.200 mp în Oradea și Cihei, precum și un Opel, având totodată de achitat credite de 113.660 lei pe care trebuie să le stingă până în anul 2042.

Inspectoarea Daniela Hriscu a fost plătită anul trecut cu 76.642 lei, obținând în plus încă 44.864 lei prin hotărâri judecătorești. Împreună cu soțul, angajat al Poliției Bihor, funcționara deține o casă în Oradea și terenuri agricole de 15.119 mp moștenite, în localitatea Voivozi, plus o Dacie Logan și un Audi, anul trecut obținând 94.000 euro din vânzarea unui apartament.

În fine, inspectoarea Natalia Floruța a încasat anul trecut salarii de 62.038 lei și încă 45.287 lei în urma unor procese intentate ITM Bihor. Împreună cu soțul, deține un apartament în Oradea și o casă în Hidișelu de Sus, ambele dobândite prin cumpărare, plus un teren intravilan de 2.638 mp, tot în Hidișelu de Sus, precum și un autoturism Opel.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nimic nu rămâne nepedepsit.
Racz asta a mai fost "zburată" din ITM, fiind adeseori prinsă cu "botu-n smâtână". Ani la rândul, indiferent că a condus instituția ca șefă sau adjunctă de șef, a falsificat cărți de muncă ... unele la cererea expresă, prin interpuși, a lui Bolojan. Iar asta de la Lupea până la Matei și de la acesta din urmă până la Rotar. Dovezi s-au tot adunat dar politicul a salvat-o de fiecare dată. De data asta a greșit partidul ales unde să sponsorizeze și astfel a venit, în sfârșit, plata la infracțiunile comise.
Postat 22 Octombrie 2023, 10:41 de KP
Sunt bugetar, deci exist
Asaltul bugetarilor asupra Romaniei. Bugetari din toate sferele, uniti-va. Mai alaltaieri faceau miting neste speciali, ca ei vor predictibilitatea locului de munca. Adica nu ma fac bugetar daca nu-mi asiguri banii la care am pus botul. Nu ma intrreseaza criza, inflatie, datorie externa... Aceasta grupare Hamas a romaniei isi cere drepturile. Si dreptul. Sa dam pi-l-da contribuabilului...
Postat 21 Octombrie 2023, 07:51 de excalibur
da
incredibil cum isi vand unii libertatea si onoarea pe bani putini ... atata si valoreaza aceste femei 2000-4000 lei pentru ca pe atat si-au vandut onoarea ....
Postat 21 Octombrie 2023, 06:15 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON