URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2023, 08:00

Pagubă la dublu: Au prejudiciat cu 600.000 de lei bugetul statului, iar acum se vor din nou slujbași la Primărie

Pagubă la dublu: Au prejudiciat cu 600.000 de lei bugetul statului, iar acum se vor din nou slujbași la Primărie COMPLICE NEVINOVATĂ. Pentru ca romii din Holod plecați în străinătate să primească ajutoare sociale, fosta casieră a Primăriei, Adriana Bochiș (foto), a procurat de la AJOFM Beiuș adeverințe că aici nu găseau locuri de muncă, motiv pentru care a fost inculpată pentru complicitate la abuz în serviciu. Judecătorii au confirmat faptele, dar... au achitat-o
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai flagrante „afaceri” cu banii de ajutoare sociale s-a lăsat cu achitarea tuturor celor implicați. Judecătoria Beiuș, în urmă cu doi ani, iar luna aceasta și Curtea de Apel Oradea au decis să nu pedepsească pe nici unul dintre cei șase inculpați într-un dosar ce viza prejudicierea statului cu aproape 600.000 lei, prin întocmirea și plata nelegală a venitului minim garantat pentru 206 romi din Holod care, de fapt, erau plecați în Irlanda, Franța și Belgia.

Deși au stabilit faptele fiecărui protagonist, judecătorii au hotărât că niciunul nu răspunde penal. Urmarea? Doi dintre angajații suspendați din funcții la trimiterea în judecată au cerut să revină „la locul faptei”, adică pe posturi, și să li se achite salariile neîncasate cât timp au fost în proces. Așa că Primăria riscă să nu mai aibă bani de investiții...

Fabricanți de asistați 

BIHOREANUL dezvăluia în noiembrie 2018 (facsimil) o adevărată afacere „patronată” în perioada 2010-2011 de primarul de atunci al comunei Holod, Daniel Cioloș, și derulată împreună cu vicele Octavian Carțiș și patru subalterni: secretarul Florin Solomie, casiera Adriana Bochiș, referentul agricol Ioan Pop și funcționarul Sebastian Bondar de la Compartimentul Stare Civilă. 

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care i-a trimis în judecată pe edili pentru abuz în serviciu în formă continuată, iar pe funcționari pentru complicitate, aceștia „și-au îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu sau au determinat ori sprijinit îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu” de către colegi, astfel că în perioada menționată Primăria a plătit nelegal ajutoare sociale de 594.511 lei. 

Pentru asta, la comanda primarului Cioloș, Pop, Bondar și Bochiș au măsluit anchete sociale, au completat cereri și declarații în numele a 206 romi, pe care le-au și semnat tot ei, pentru a-i menține pe lista beneficiarilor venitului minim garantat, deși erau plecați din țară, iar în final edilul și viceprimarul au aprobat plata banilor. 

Anchetă lungă

„Au trebuit audiate persoane plecate în mai multe ţări. Nici nu am reuşit să-i găsim pe toţi”, explicau surse judiciare motivul pentru care ancheta s-a întins până în toamna lui 2018. 

La acea vreme, BIHOREANUL afla și alte informații relevante, inclusiv faptul că oamenii legii făcuseră și percheziții domiciliare, iar la una dintre ele, desfășurată acasă la Adriana Bochiș, au găsit probe ce o incriminau puternic: peste 60 de carduri bancare ale unor asistați, pe care, legal, nu le putea deține. 

Când i s-au cerut explicații, femeia a zis că le păstra ca să-și recupereze banii pe care romii îi datorau după ce făcuseră cumpărături „pe caiet” de la ABC-ul familiei sale. Ulterior, la proces, avea să-și schimbe versiunea, susținând că de fapt ar fi ținut cardurile ca să scoată banii de alocații pentru copiii titularilor. 

Salvați de timp și de CCR

Odată cu trimiterea în judecată, funcționarii au fost suspendați din funcții, în baza Legii 188/2001 privind statutul funcționarului public. 

Prima fază a procesului s-a încheiat în mai 2021, când Judecătoria Beiuș i-a condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe fostul primar Cioloș și pe fostul vice Carțiș, achitându-i pe angajați. Atât aceștia, cât și Parchetul Bihor, Ministerul Muncii și ANAF au atacat soluția la Curtea de Apel Oradea, care luna aceasta, pe 3 februarie, i-a achitat pe toți inculpații.

Culmea e că magistrații au confirmat faptele, și anume că primarul a ordonat plata ajutoarelor sociale pentru romii plecați din țară, iar „funcționarii au întocmit anchete sociale fictive”, semnând în numele lor cererile de ajutoare și diverse declarații. Totuși, au stabilit că nu pot fi trași la răspundere penală, din cauza a trei Decizii ale CCR - 265/2014, 279/2018 și 358/2022. 

Potrivit acestora, unui inculpat nu i se poate imputa penal „îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu” fiindcă noțiunea „defectuoasă” nu este definită clar în Codul penal, iar astfel de fapte pot fi sancționate numai dacă autorii au încălcat legi și hotărâri de Guvern. Or, chiar dacă primarul sau, în lipsa lui, viceprimarul era obligat prin Legea 416/2001 să dispună anchetele sociale, Cioloș și Carțiș nu au semnat dispoziții în acest sens. Implicit, neexistând abuzul, nu a existat nici complicitatea subalternilor. 

În plus, judecătorii au constatat că prescrierea răspunderii penale a avut loc încă în martie 2019, deci și din acest motiv inculpații nu puteau fi decât achitați. 

La plată, comuna! 

În condițiile în care Judecătoria Beiuș hotărâse în 2021 ca fostul primar și fostul vice să achite în solidar prejudiciul de 594.511 lei, Curtea de Apel Oradea a decis să lase nesoluționată latura civilă a procesului penal, stabilind că pentru recuperarea prejudiciului „părțile civile (n.r. - Ministerul Muncii și ANAF) au posibilitatea să se adreseze instanțelor civile cu o nouă acțiune”.

Până să se bucure de sentință, doi dintre funcționarii inculpați, Florin Solomie și Ioan Pop, au ieșit la pensie. În schimb, încurajați de ea, ceilalți doi, Adriana Bochiș și Sebastian Bondar, au depus săptămâna trecută la Primăria Holod cereri de reîncadrare pe funcții și de plată a tuturor drepturilor salariale neîncasate în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2016, când au fost sub control judiciar, și între ianuarie 2019 - februarie 2023, cât au fost judecați.

Actualul primar, Sandu Săsăran (foto), afirmă că încă nu a început calcularea sumelor, dar o primă estimare arată că ar fi vorba de circa 2,5 milioane lei, adică dublul celor 1,25 milioane lei cât sunt veniturile proprii ale comunei pe acest an. „Dacă va trebui să plătim acești bani, practic nu o să mai avem fonduri pentru investiții, chiar dacă avem proiecte aprobate, pentru că n-o să putem asigura cofinanțarea lor”, zice edilul. Condamnat la lipsă de rezultate, la felul cum sunt holodanii condamnați la stagnare...


CUM AU FABRICAT DOSARELE
La ordinul primarului

Potrivit informațiilor consemnate în sentințele Judecătoriei Beiuș și Curții de Apel Oradea, primii care au descoperit frauda în acest caz au fost inspectorii ITM Bihor, cu ocazia unui control desfășurat în vara anului 2010 la Primăria Holod, când au constatat că aceasta plătea ajutoarele sociale fără ca angajații să fi efectuat anchetele sociale. 

După ce a aflat despre raportul inspectorilor de muncă, primarul Daniel Cioloș (foto) le-a cerut funcționarilor să completeze formularele de anchete sociale cu data anterioară controlului, fără a dispune efectuarea de anchete sociale, iar apoi a semnat pentru plata banilor, ceea ce a făcut, în lipsa sa, și viceprimarul Octavian Carțiș în cazul a 37 de asistați.

Secretarul comunei, Florin Solomie, a avizat de legalitate dispozițiile de plată iscălite de cei doi, cu toate că știa că nu au fost făcute anchetele sociale conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat.

Casiera Adriana Bochiș „a facilitat obținerea nelegală a adeverințelor necesare de la AJOFM”, cum că romii erau în căutarea unor locuri de muncă, dar acestea nu erau disponibile, „a ajutat la întocmirea și semnarea mai multor cereri și declarații pe proprie răspundere în numele solicitanților de ajutoare” și „a întocmit în fals anchete sociale” împreună cu colegii Ioan Pop și Sebastian Bondar. De altfel, femeia a recunoscut că „nu a fost niciodată în teren să efectueze vreo anchetă socială”, chiar dacă a semnat documentele. 

Cu toate acestea, au scăpat toți de răspundere...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Solutia: mariti birurile/amenzile, puneti dari noi!
Sa ia exemplul de la bitinez! Cand a vazut ca 3/4 din fondurile de la UE i-au fost taiate, a triplat birurile, a introdus aletele noi, taxe pt. orice. Si totul pt. ca sa nu-i scada ,,profitul" clientelei PeNaLe.
Postat 24 Februarie 2023, 11:11 de pinonel
Intrebare
O simpla intrebare, cum este posibil intr-o tara UE, nici nu mai zic ca vrem in Schengen, e de-a dreptul halucinant, ca cel care fura o paine sau produce prejudicii minore, sa fie încarcerat si astia care acumuleaza ditamai dosar cu n-spe fapte, sa fie iertati. Ti se intoarce stomacul pe dos sa citesti astfel de articole. Auzi la ei tupeu, mai vor si sa fie despagubiti. Cred ca numai in tari de lumea a treia se mai acționează asa haotic, fara legi, toata lumea face ce vrea ca nu li se intampla nimic.
Postat 24 Februarie 2023, 09:47 de corm16
Tupeu de liberali.
Liberalismul rural de rit post-decembrist este oglinda celui de azi, după modelul celor 150 de ani de liberalism autentic românesc. Modelul merge mai departe.
Postat 24 Februarie 2023, 09:03 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON