URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2018, 08:01

Fabrica de asistaţi: 600.000 de lei a plătit statul, într-un singur an, falşilor asistaţi social din Holod

Fabrica de asistaţi: 600.000 de lei a plătit statul, într-un singur an, falşilor asistaţi social din Holod LECUIŢI DE SĂRĂCIE. Ancheta procurorilor i-a dăunat grav fostului primar PDL Daniel Cioloş (foto). Nu doar fiindcă s-a ales cu dosar penal, ci şi pentru că, odată "tăiate" ajutoarele sociale, şi-a pierdut electoratul şi implicit funcţia, preluată de PSD-istul Ioan Horga
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un rechizitoriu de 140 de pagini, semnat de procurorul Gheorghe Berce de la Parchetul Bihor la capătul a 5 ani de anchete, descrie o afacere incredibilă derulată cu bani publici în comuna Holod, în perioada 2010-2011.

La comanda primarului şi a viceprimarului din acea vreme, funcţionarii s-au pus să fabrice asistaţi sociali, peste 200 de romi plecaţi în străinătate ajungând în acest fel să primească indemnizaţii în baza unor documente măsluite, costul fiind prejudicierea cu aproape 600.000 lei a bugetului asigurărilor sociale. Într-o singură comună, într-un singur an...

Salbă de inculpaţi

Dosarul afacerii cu ajutoare sociale derulate de foştii edili din Holod a fost înaintat Judecătoriei Beiuş în urmă cu două săptămâni. Inculpaţii sunt fostul primar PDL Daniel Cioloş, fostul viceprimar Octavian Carţiş, precum şi patru foşti şi actuali funcţionari publici: Florin Solomie, fostul secretar al comunei, Adriana Bochiş, actualul secretar, respectiv Ioan Pop, funcţionar la Registrul Agricol, şi Sebastian Bondar, de la Compartimentul de Stare Civilă.

În rechizitoriul transmis BIHOREANULUI sub forma unui extras, faptele sunt descrise sumar: cei şase inculpaţi, "prin diferitele forme de participaţie penală, respectiv în calitate de autori, instigatori sau complici", şi-au îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu, sau, după caz, "au determinat ori au sprijinit îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu" de către colegi de-ai lor. Rezultatul? În perioada ianuarie 2010 - februarie 2011, Primăria din Holod a făcut plăţi nelegale de ajutoare sociale în valoare totală de 594.115 lei.

Să curgă banii!

Dincolo de informaţiile sumare se află, însă, o anchetă laborioasă, întinsă pe 5 ani, pentru dovedirea foştilor edili, care s-au străduit să-şi fidelizeze electoratul din coloniile de romi prin "şpăguirea" sub formă de ajutoare sociale.

Potrivit anchetatorilor, la comanda primarului Daniel Cioloş, funcţionarii Ioan Pop, Sebastian Bondar şi Adriana Bochiş au măsluit anchete sociale şi au completat cereri şi declaraţii în numele romilor pentru ca aceştia să poată fi menţinuţi pe lista beneficiarilor de ajutoare.

"Documentele erau întocmite pentru a fi prezentate comisiei de control în vederea plăţilor nelegale", arată rechizitoriul. Dosarele fabricate de funcţionari erau avizate ulterior de fostul secretar al comunei, Florin Solomie, iar în final trimise spre plată, dispoziţiile fiind semnate de primarul Daniel Cioloş sau, în absenţa acestuia, de viceprimarul Octavian Carţiş.

Percheziţii cu surprize

De ce a durat ancheta aşa de mult? "Au trebuit audiate persoane plecate în mai multe ţări din Europa. Nici nu am reuşit să-i găsim pe toţi", explică surse din anchetă. Pentru a strânge probe, poliţiştii au descins în comună de mai multe ori, audiind sute de persoane din coloniile de romi, dar şi pentru a face percheziţii la foştii edili şi la funcţionarii Primăriei.

 Adriana BochişSurpriza cea mare au avut-o la Adriana Bochiş (foto), între timp promovată pe funcţia de secretar al comunei, unde anchetatorii au găsit peste 60 de carduri bancare aparţinând beneficiarilor de ajutoare. Când i-au cerut explicaţii, femeia le-a zis că le păstra ca să-şi recupereze banii pe care ţiganii îi datorau după ce au făcut cumpărături "pe caiet" de la ABC-ul familiei sale. Altfel spus, secretara se înfrupta direct din conturile bancare ale beneficiarilor de "social"...

Cert este că, în total, anchetatorii au găsit 206 dosare întocmite pe numele unor persoane care nu aveau dreptul să beneficieze de ajutoare sociale, multe fiind plecate în Irlanda, Franţa şi Belgia.

Primăria "Nu ştiu"

Ioan Horga, primar HolodPotrivit legii, odată trimişi în judecată, secretara Consiliului Local, Adriana Bochiş, precum şi colegii ei din Primărie trebuie suspendaţi din funcţii până la finalizarea procesului, printr-o dispoziţie a primarului, Ioan Horga (foto).

Contactat de BIHOREANULUI, edilul PSD-ist pretinde, însă, că n-a fost înştiinţat oficial privitor la trimiterea în judecată a funcţionarilor. Întrebat dacă ştia, în schimb, despre acuzaţiile aduse secretarului comunei - pusă, culmea, să avizeze legalitatea actelor Primăriei - edilul a negat. Asta deşi Bochiş îi este cea mai devotată colaboratoare!

"De unde să ştiu? Nu ştiu nimic. Şi nu ştiu de unde aţi aflat dumneavoastră ceea ce nu este public!", a răbufnit Horga, chit că dosarul este înregistrat la Judecătoria Beiuş din 22 octombrie şi, ca atare, este cât se poate de public.

"Suntem băieţi deştepţi"

"Dacă aşa e, vom face ce trebuie", a admis într-un final edilul, oftând: "Ne va fi greu fără ei, pentru că şi aşa suntem puţini. Dar suntem băieţi deştepţi, ne vom descurca".

Cert e că ancheta procurorilor a avut şi un alt efect: dacă în perioada 2010-2011, Holodul avea în plată peste 200 de dosare de ajutoare, din acestea au mai rămas puţin peste 20. Motivul? Cum nu le mai face nimeni "din burtă", romii trebuie să se prezinte personal la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă unde, în locul adeverinţelor, li se oferă locuri de muncă. Ceea ce nu-i de nasul lor...


DE UNUL SINGUR
Primarul "dictator"

Primăria Holod se află de ani de zile în miezul unor scandaluri. În primăvara acestui an, BIHOREANUL dezvăluia că actualul edil, Ioan Horga, şi-a propulsat fina, pe Anamaria Chiricheu-Junc, în funcţia de viceprimar, a alocat 98.000 lei pentru reabilitarea şcolii din satul Lupoaia, deşi aceasta are doar 4 elevi, şi a permis unei doctoriţe să-şi deschidă cabinet privat în sediul Centrului de Permanenţă fără să achite chirie.

Horga a umflat şi lefurile subalternilor, a dispus împrejmuirea sălii de sport, pe care apoi a vrut s-o dea unui club sportiv din Salonta fără clauze clare, şi a cofinanţat înfiinţarea a două aşa numite "unităţi de economie socială", Eco Holod şi Socio Holod, găzduite în sediul Primăriei şi conduse de nevasta şoferului instituţiei, Anca Birou, şi respectiv de fiica secretarei Adriana Bochiş, Roxana. Ambele femei au achiziţionat ulterior de la cele două "unităţi" unelte, utilaje şi autoturisme la preţuri de nimic, cu numai câteva mii de lei.

Mai mult, pentru că şi-a pierdut majoritatea în Consiliul Local şi opoziţia PNL-ALDE a început să-i respingă proiectele, Horga a forţat dizolvarea acestuia. "Am dizolvat Consiliul ca să nu aibă ei majoritate", a recunoscut Horga, care acum conduce, practic, comuna de unul singur.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON