URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2022, 18:31

Lugaș Resort: „Centrul turistic” în care primăria din Lugașu de Jos a investit 800.000 euro și-a dovedit inutilitatea după doar o lună (FOTO)

Lugaș Resort: „Centrul turistic” în care primăria din Lugașu de Jos a investit 800.000 euro și-a dovedit inutilitatea după doar o lună (FOTO) ȚARC „TURISTIC”. Amplasat la baza digului barajului Tileagd, în satul Urvind, „centrul turistic” al comunei Lugașu de Jos e format din 8 căsuțe, toate fără oaspeți. Mai mult de jumătate din „resort” o ocupă construcții, iar restul e năpădit de buruieni (foto: Szilagyi Lorand)
Lugaș Resort: „Centrul turistic” în care primăria din Lugașu de Jos a investit 800.000 euro și-a dovedit inutilitatea după doar o lună (FOTO) UN PANGLICAR. Pe cât se fălea la inaugurarea „centrului turistic”, când a tăiat panglica împreună cu ministrul Cseke Attila, pe tot atât de „modest” a devenit primarul Sorban Levente după o lună, refuzând să vorbească despre eșecul proiectului care a înghițit, degeaba, o grămadă de bani europeni (foto: bihon.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lugașu de Jos se rebranduiește: și-a tras „centru turistic”. Atât doar că investiția de aproape 800.000 euro își dovedește inutilitatea la doar o lună după punerea în funcțiune.

Inaugurat în prezența ministrului Cseke Attila, „centrul” a satisfăcut, până acum, doar două scopuri: sporirea veniturilor firmei care l-a construit și angajarea unei persoane care să-l administreze, iar asta pentru că nu are tocmai turiști. Chemat să dea explicații, edilul a fugit de răspundere, la propriu, ba și-a și pus un subaltern să intimideze jurnaliștii...

Pentru „promovare”

Pe 23 iulie, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, își făcea timp să meargă în Lugașu de Jos ca să gireze cea mai recentă ctitorie a administrației comunei, prezentată elogios în Jurnal bihorean: „Un nou centru turistic a fost construit în locul gropii de gunoi din Urvind”.

Potrivit explicațiilor date atunci de primarul Sorban Levente, investiția a fost făcută printr-un proiect transfrontalier româno-ungar menit să asigure „promovarea turistică a Văii Crișului Repede”, parteneri fiind comuna bihoreană și administrația orășelului Komádi din Ungaria.

Dacă vecinii maghiari au urmărit „crearea unui habitat ornitologic pe malul lacului Varsánkerti”, în Lugașu de Jos, pe fosta groapă de gunoi clandestină de la marginea satului Urvind a fost construit, sub digul barajului de acumulare Tileagd, un „centru turistic” cu 8 căsuțe din lemn. Șapte din ele, afirma Sorban, urmau să fie folosite pentru cazarea turiștilor, iar a opta ca restaurant. Costul? 769.169,64 euro, bani puși la dispoziție de UE prin Programul Interreg Ro-Hu.

Griji pentru constructor

Lucru neobișnuit în astfel de situații, la inaugurare primarul a deplâns firma care a făcut lucrările, afirmând, fără a o numi, că aceasta a ieșit pe pierdere cu 100.000 euro.

Sorban a spus că, inițial, cele 8 căsuțe „trebuiau construite din piatră de râu”, dar, din cauza solidității reduse a terenului, proiectul a fost modificat așa încât să fie executate din lemn. „Apoi, când s-a licitat lemnul de construcție, acum trei ani (n.r. - în 2019), era 790 lei metrul cub. Acum e 1.800 lei/mc. Din păcate, firma care a executat lucrarea a avut o pierdere de 100.000 euro. Au vrut să renunțe la lucrare, dar nu au făcut-o, la insistențele mele”, s-a lăudat edilul.

BIHOREANUL a aflat și care a fost firma, și că lucrurile nu stau cum le-a descris primarul, profitul acesteia explodând tocmai datorită proiectului. Concret, sarcina de a construi „centrul turistic” a fost încredințată SC Turver Prod SRL din Urvind, deținută de Soos Csaba Ferenc, amic și susținător al lui Sorban. Dacă în 2019, înainte să primească lucrarea, firma avusese o cifră de afaceri de doar 124.686 lei și, cu un singur angajat, a făcut un profit net de numai 13.154 lei, în următorii doi ani, când a derulat proiectul, a prosperat: în 2020 cifra de afaceri i-a crescut la 1,628 milioane lei și profitul la 431.615 lei, ajungând la trei angajați, iar în 2021 a înregistrat o cifră de afaceri de 1,498 milioane lei și un profit net de 753.937 lei.

Fără clienți

Problema e că, la doar o lună după inaugurare, „centrul turistic” a devenit o părăseală. Era previzibil, spun oamenii locului, încă din momentul în care a fost luată decizia realizării lui. „Este o tichie de mărgăritar pe capul unui chel. În Lugaș avem cea mai scumpă apă din țară, canalizare deloc, străzile sunt neasfaltate și nu avem firme care să facă angajări. Altele erau prioritățile”, s-a plâns o localnică BIHOREANULUI.

„Lugașu de Jos nu are nicio atracție turistică, așa încât să atragă vizitatori care să înnopteze aici, în niște căsuțe din lemn înghesuite una în alta”, spune și consilierul local Voicu Ivan. Singura activitate de agrement practicată în zonă este pescuitul pe marginea acumulării Tileagd, dar nici pescarii nu au motive să se cazeze în Urvind, de vreme ce aproape toți sunt fie din zonă, fie orădeni care vin dimineața și pleacă după-amiaza, orașul fiind la o jumătate de oră de mers cu mașina.

Noua „podoabă” a comunei generează în schimb cheltuieli, de la plata unui angajat al Primăriei care să administreze „centrul turistic” până la costurile de întreținere propriu-zisă. „Mărunțișuri” despre care primarul nu are chef să vorbească...

Venit, văzut, plecat

Marțea trecută, reporterii BIHOREANULUI au constatat la fața locului că așa-zisul centru turistic nu are, într-adevăr, nicio utilizare. Înșirate pe o suprafață de teren de câteva sute de metri pătrați, astfel că sunt îngrămădite, cele 8 căsuțe sunt împrejmuite cu un gard pus la doar câțiva metri de ele, ca într-un țarc. Incinta e deja năpădită de buruieni, semn lămuritor despre hărnicia gospodarilor. Singura urmă de activitate recentă era doar existența a două mașini lăsate în parcare, ambele deținute, după cum aveau să afle reporterii, de doi angajați ai Primăriei.

În câteva minute, la fața locului a ajuns și primarul Sorban Levente (foto), dar, după cum singur a mărturisit, numai pentru că văzuse intrușii pe monitorul camerelor de supraveghere din propriul birou. Când BIHOREANUL a încercat să profite de prezența sa, edilul a refuzat, însă, să ofere orice explicații despre motivul pentru care a patronat proiectul ori despre cel care face ca investiția să fie nefolosită. „Nu știu, acuma eu nu vreau să povestesc, că nu eu am făcut”, s-a eschivat Sorban. Pe cât de limbut fusese la inaugurare, când a tăiat panglica alături de ministru, pe tot atât de tăcut a devenit când a trebuit să răspundă la întrebări simple și de bun-simț...

Primărie fără funcționari

În schimb, la volanul unei mașini a Primăriei, Sorban i-a așteptat pe jurnaliști să plece de la „centrul turistic” și i-a urmărit prin satele Urvind și Lugașu de Jos, oprindu-și „filajul” abia când a văzut că reporterii s-au oprit tocmai la sediul instituției. Ca să nu riște noi întrebări, a plecat mai departe...

BIHOREANUL nu a găsit în Primărie niciun angajat care să furnizeze nici cea mai măruntă informație despre „centrul turistic”: viceprimarul și secretarul comunei erau „ieșiți”, iar administratorul public și managerul de proiect plecați în concedii.

La ieșirea din clădire, reporterii au fost „preluați” de un alt urmăritor, un subaltern al lui Sorban, Antal Levente, care i-a monitorizat pentru a vedea cu cine se întâlnesc. Pentru că, de fapt, în Lugașu de Jos asta e preocuparea de căpătâi a edilului: să practice un soi de poliție politică, ca să știe cine îi deconspiră eșecurile, nu să facă administrație și dezvoltare...


LUGAȘ POLICE
Cu „gorila” pe urme

Reporterii BIHOREANULUI au fost permanent „monitorizați” de un subaltern al primarului, Antal Levente (foto), pe toată durata șederii în localitate, care, la plecare, i-a „escortat” cu o autoutilitară. I-a urmărit până la ieșirea din Urvind, unde a întors brusc, virând amenințător spre mașina redacției, cu riscul provocării unui accident.

Individul nu e la primul act agresiv, anul trecut lovind cu picioarele o altă mașină a BIHOREANULUI pentru că i-a deranjat șeful.


DREPTUL LA REPLICĂ
Nu au nici măcar curent electric!

În stilul caracteristic, după ce a refuzat să ofere orice informații înainte de publicarea articolului, ulterior primarul Sorban Levente a trimis redacției un „punct de vedere”, din care două sunt informațiile de reținut: că bugetul alocat în proiect părții române ar fi fost mai mic decât cel vehiculat anterior, respectiv că cele 8 căsuțe sunt inutile și prin prisma faptului că nu sunt, până acum, nici măcar racordate la curent electric. Iată extasele relevante ale replicii:

„În realitate însă până la acest moment proiectul este un succes reușind să creeze o legătură transfrontalieră cu Administrația Comunei Komadi din Ungaria și să transforme o groapă de gunoi clandestină într-un spațiu plăcut de întâlnire, cu investiții de la UE prin Programul Interreg RO-HU. De precizat însă că suma de aproximativ 800.000 euro a fost folosită atât pentru investițiile din Comuna Lugașu de Jos cât și pentru realizarea proiectului la partenerii noștri de peste graniță. Pentru realizarea construcțiilor în Comuna Lugașu de Jos s-au investit aproximativ 350.000 euro. Oportunitatea atragerii investiției a fost susținută și de consiliul local al comunei Lugașu de Jos prin adoptarea unei hotărâri a consiliului local al comunei Lugașu de Jos privind aprobarea documentației tehnico – economice și indicatorii tehnico – economici, printre care și contribuția proprie de 2%. Asta însemnănd o sumă de aproximativ 7.000 de euro alocați din bugetul local pentru realizarea investiției, restul de aproximativ 343.000 euro fiind suportați din Fondul European de Dezvoltare Regională...

Din păcate, având în vedere opoziția vădită din partea celorlalte partide politice și munca asiduă depusă împotriva dezvoltării acestei comune am întâmpinat și dificultăți în realizarea și finalizarea acestui proiect, până la acest moment complexul nefiind încă racordat la curent, chiar dacă complexul se află situat la cca 200 de metri de Hidrocentrala Lugașu de Jos și chiar dacă s-a insistat pentru racordarea la energie electrică. Suntem bucuroși însă că în ciuda greutăților întâmpinate, prin efortul echipei am reușit să aducem un generator pentru a putea găzdui organizarea festivității de inaugurare, ocazie cu care am constatat necesitate și utilitatea acestui nou obiectiv realizat pe raza Comunei Lugașu de Jos. Cu aceeași ocazie am constatat că în lipsa racordului la energie electrică funcționarea unității la capacitățile dorite este imposibilă... 

Ignoranții vor fi ignoranți și vor refuza să recunoască meritele unui proiect reușit. Prin acest proiect s-a urmărit crearea unui centru pentru promovarea turistică a întregii Văi a Crișului Repede fiind situată strategic la o distanță mediană de atracțiile turistice pe care le are de oferit Valea Crișului Repede, considerând că obiectivul propus a fost atins”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@pinonel: pentru că de ce?
Pentru că PSD, care din câte îmi amintesc e și acum la guvernare, deși are puterea să schimbe legile astea, permisiv de proaste, nu o face. Dacă vrei să fii sigur că o să mai vezi și pe viitor astfel de mizerii, te implor să îi votezi!
Postat 07 Septembrie 2022, 08:54 de User anonimizat
?!
Citind articolul, gandul mi-a zburat imediat la ispravile birtinezului si gastii lui. Oare de ce?
Postat 07 Septembrie 2022, 05:40 de pinonel
tigancile au forta mai mare decat dna si politia
9 tiganci ii vor face voodoo incepand din aceasta noapte primarului din lugas - si asa poate vom scapa de acest infractor nenorocit.
Postat 06 Septembrie 2022, 19:52 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON