URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2022, 16:03

Un nou scandal halucinant în Lugașu de Jos: după ce Primăria a decuplat ilegal școala de la apă, refuză s-o rebranșeze deși e obligată prin sentință judecătorească (VIDEO)

Un nou scandal halucinant în Lugașu de Jos: după ce Primăria a decuplat ilegal școala de la apă, refuză s-o rebranșeze deși e obligată prin sentință judecătorească (VIDEO) Școala din comuna Lugașu de Jos a fost debranșată ilegal de la apă pe 18 august, la ordinul și sub privirile primarului Sorban Levente
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajații Primăriei din Lugașu de Jos au refuzat, vineri, să pună în executare o hotărâre judecătorească a Tribunalului Bihor ce prevede rebranșarea la rețeaua de apă a școlii din comună, după ce clădirile acesteia – cu excepția celei în care învață elevii de etnie maghiară – a fost decuplată ilegal, la ordinul primarului Sorban Levente.

Din acest motiv, spune directoarea școlii, unitatea de învățământ ar putea să nu reia luni cursurile, așa că va depune o plângere penală împotriva edilului.

Șicană a la Sorban

Debranșarea școlii din comuna Lugașu de Jos de la rețeaua de apă locală, administrată de Serviciul Apă-Canal aflat în subordinea Primăriei, a avut loc pe 18 august, când însuși primarul Sorban Levente s-a prezentat, cu o echipă de muncitori, pentru a realiza debranșarea.

Oficial, motivul invocat de Sorban a fost că între școală și furnizor nu mai există niciun contract valabil după ce operator al serviciului public de apă și canalizare a încetat să fie Primăria în mod direct, acesta fiind preluat de Serviciul Apă-Canal, din subordinea administrației locale.

Potrivit directoarei școlii, Loredana Berzovan, primarul Sorban Levente s-a dovedit abuziv și de rea credință din cel puțin două motive. „Din cele șase clădiri ale școlii, a debranșat doar cinci, cea de-a șasea, unde funcționează clasele cu predare în limba maghiară din Urvind, nefiind decuplată. Pe de altă parte, Serviciul de Apă-Canal, după debranșarea celor cinci clădiri, realizată ilegal, a impus școlii un contract pentru care urma ca beneficiarul, adică școala, să obțină tot felul de avize, inclusiv de mediu, care de fapt sunt în sarcina Serviciului de Apă-Canal”, a spus ea.

Judecătorii obligă, oamenii lui Sorban refuză

Având în vedere această situație, conducerea școlii din Lugașu de Jos a intentat Primăriei și Serviciului Apă-Canal al acesteia un proces în procedură accelerată, pentru a obține o așa numită ordonanță președințială pentru a le obliga la rebranșarea școlii la rețeaua de apă comunală.

Pronunțată joi de un complet de judecată al Tribunalului Bihor, hotărârea „obligă Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna Lugașu de Jos și Serviciul Apă-Canal Lugașu de Jos la rebranșarea unității de învățământ reclamante la rețeaua de apă curentă și la furnizarea continuă a acesteia la imobilele în care își desfășoară activitatea de învățământ”, decizia fiind executorie.

În aceeași zi, însă, deși directoarea școlii însoțită de avocata Simona Pașcu s-a prezentat la Primăria Lugașu de Jos, funcționara care reprezintă Serviciul de Apă-Canal, Crina Țiburcă, nu a putut fi convinsă să dispună punerea în executare a hotărârii judecătorești. „Doamna Țiburcă a spus că face doar ce spune domnul primar Sorban”, a explicat BIHOREANULUI directoarea școlii, Loredana Berzovan.

De altfel, joi, Țiburcă s-a și ascuns de Berzovan și de avocata sa, încercând să fugă și împingând telefonul cu care era filmată reacția sa (video jos).

Sorban s-a ascuns, școala nu poate începe fără apă

Vineri dimineață, când directoarea și avocata s-au prezentat din nou la Primărie, nu au mai găsit niciun reprezentant care să ia decizii, primarul Sorban Levente nefiind de găsit, la fel și viceprimarul Nicolae Cofar și șefa Serviciului Apă-Canal, Crina Țiburcă.

Tot vineri, Direcția de Sănătate Publică Bihor a comunicat conducerii școlii că dacă până luni, 5 septembrie, la ora 8.00, când începe noul an de învățământ 2022-2023 unitatea nu va fi rebranșată la apă, în comuna Lugașu de Jos nu vor putea începe cursurile, „până la remedierea deficienței”.

„În cazul în care se va întâmpla acest lucru, vom depune o plângere penală împotriva domnului primar Sorban Levente și a conducerii Serviciului Apă-Canal din subordinea sa”, spune directoarea școlii.

Nepunerea în executare a unei hotărâri judecătorești este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Prețuri record, facturi record

Conflictul între Primăria și conducerea școlii din Lugașu de Jos a fost declanșat în luna ianuarie a acestui an, când Primăria a emis unității de învățământ două facturi în valoare totală de peste 853.000 lei, pentru un pretins consum de apă nedovedit prin citiri ale apometrelor și considerat ulterior de către Serviciul Județean de Metrologie Legală Bihor drept nelegal.

De altfel, ambele facturi au fost contestate în instanță de conducerea unității de învățământ, procesul fiind în derulare.

De menționat că administrația locală din Lugașu de Jos practică cel mai mare tarif din țară pentru furnizarea apei, de 11,90 lei/metru cub, iar asta chiar la propunerea primarului Sorban Levente. De asemenea, în ciuda denumirii Serviciului de Apă-Canal al Primăriei, pe raza comunei nu există canalizare deloc.

„Nu s-a putut”

De cealaltă parte, ca de obicei, primarul Sorban Levente a refuzat să ofere explicații, deși BIHOREANUL l-a contactat.

În schimb, subalterna pe care a pus-o la șefia Serviciului Apă-Canal, Crina Țiburcă, a dat publicității un comunicat în care susține că rebranșarea ordonată de instanța de judecată nu poate fi făcută deoarece între Serviciu și școală nu există un contract, iar „furnizarea apei în afara unui contract ar crea o situație de nelegalitate”.

De asemenea, Țiburcă susține că pentru neîncheierea unui contract pentru furnizarea apei ar fi vinovată conducerea școlii, care „nu s-a prezentat cu documentația completă”, fără a menționa că obținerea a tot felul de avize era, de fapt, responsabilitatea furnizorului, nu a consumatorului.

Nu în ultimul rând, subalterna lui Sorban nu explică în niciun fel de ce au fost debranșate de la apă doar clădirile școlare în care învață elevii de etnie română, nu și cea din Urvind, unde funcționează clasele cu predare în limba maghiară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu trebuie școală în Lugașul de Jos.
Copiii primarului și ai etniei maghiare din comună sunt alocați la școala din Tileagd. Evident că-i vorba de cea pentru copii cu probleme speciale.
Postat 03 Septembrie 2022, 09:56 de KP
urgent
acest sobolan de la lugas trebuie sa dispara urgent in canalele puscariilor, unde ii e locul!
Postat 03 Septembrie 2022, 09:31 de roger
autoritati = zero
Avem prefect sau prefectura? Avem autoritati care sa vegheze la respectarea legii ? Unde sunt si ce fac in acest caz ? Rusine pnl, psd si udmr pt stadiul in care a adus Romania, macinandu-ne dezbinati in meciuri ieftine, marunte, iar intre timp altii ne iau fata in toate domeniile. Rusine !
Postat 02 Septembrie 2022, 22:41 de oradea_mea_si_a_ta
moama, ce puscarie ar trebui sa manance primarul asta
xenofob pe fata si fara jena, care se pi**a el pe legi, instante judecatoriesti, guvern, agentii guvernamentale. Hai sa vedem cum sa pi*a pe el si politistii in inchisoare.
Postat 02 Septembrie 2022, 16:16 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON