URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2022, 19:03

Lugaș City: Primarul Sorban Levente, reclamat la Poliție pentru că a „umflat” rezultatele recensământului

Lugaș City: Primarul Sorban Levente, reclamat la Poliție pentru că a „umflat” rezultatele recensământului REȘEDINȚĂ-FANTOMĂ. Blocul din Lugașu de Jos destinat înainte de 1989 cadrelor didactice, a devenit sălaș pentru votanții edilului UDMR Sorban Levente (foto). Deși cele 8 apartamente sunt debranșate de la apă și electricitate de un deceniu, în ele ar fi „stat” 100 de flotanți la alegerile din 2016 și 2020. Acum, la recensământ, s-a ajuns la... 20 de apartamente. Numărul „rezidenților” care l-ar popula este, încă, necunoscut
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu Sânmartin, nici Sântandrei ori alte suburbii ale Oradiei, ci o comună de la marginea Aleșdului e marea „atracție” a Bihorului. Asta dacă ar fi luate de bune rezultatele recensământului din Lugașu de Jos, unde au fost numărați cu peste 40% mai mulți locuitori decât erau anul trecut.

De fapt, recordul e „opera” primarului Sorban Levente, susțin numeroși lugășeni, care s-au trezit cu Poliția Locală pe cap, fiind sfătuiți să nu deschidă ușa persoanelor trimise din Oradea să verifice corectitudinea recenzării. Ba până și edilul a transmis directiva, mințindu-i că forțe oculte ar urmări să reducă populația comunei pentru a o desființa.

Explicația e, însă, alta: o mulțime de noi case au fost inventate în acte pentru a găzdui noi locuitori, care ar fi fost „aduși” din... Dobrogea. Miza? Pe de o parte romii dobrogeni să apară ca etnici maghiari, pe de alta să-i asigure primarului voturi la alegerile din 2024.

„Nu deschideți ușile”

Recenzarea populației și locuințelor s-a încheiat în România pe 31 iulie, iar din 8 august a început verificarea corectitudinii colectării și înregistrării datelor. În întreaga țară, operațiunea se desfășoară în municipii și în comunele cu cele mai mari rate de recenzare. În Bihor e cazul Oradiei și al comunei Lugașu de Jos, cu un grad de recenzare de 140%, aici fiind numărați cu 1.500 locuitori în plus față de cei aproximativ 3.500, câți erau rezidenții estimați la 1 decembrie 2021, conform datelor existente la diverse instituții.

Deși e o procedură standard, aceeași în toate județele, verificarea a panicat autoritățile locale din Lugaș. „De la începutul lunii august am fost vizitați de Poliția Locală. Ne-au spus să nu deschidem ușile și să nu stăm de vorbă cu nimeni care o să ne întrebe despre recensământ”, a reclamat un sătean BIHOREANULUI. Acțiunea Poliției Locale s-a intensificat de luni, 8 august, când în comună au ajuns angajați ai Direcției Județene de Statistică, pentru a face verificări din casă-n casă.

O zi mai târziu, pe grupul de Facebook Inițiativa Civică – Comuna Lugașu de Jos localnicii discutau „recomandările” Poliției Locale. „Dacă oamenii primarului care au făcut recenzarea în comună nu au făcut mișmașuri, de ce se tem de verificări?”, întreba un sătean.

„Vor să ne desființeze”

În aceeași zi, chiar primarul Sorban Levente, personal, a instigat public localnicii să nu permită angajaților DJS Bihor verificarea recensământului, inventând un pericol doar de el știut. Potrivit lui, după ce în Lugaș s-au numărat peste 5.000 de locuitori, cineva ar vrea să-i împuțineze, așa încât comuna să rămână fără Primărie și apoi să fie alipită celei vecine, Tileagd.

„În 31 iulie sa (sic!) încheiat recensământul. Important a fost îndeplinit, să trecem de numărul de locuitori care asigură independența de Tileagd (...), cu care urma să se unească în 2-3 ani conform proiectului de reorganizare teritorială a României. (...) Unii se pare că vor să ne desființeze și începând de ieri au trimis verificatori ca să constate că avem mai puțini locuitori. Prin această cale (sic!) vă rugăm pe toți să nu permiteți accesul acestor persoane în locuințele dvs. și să nu răspundeți întrebărilor. Simplu spuneți că nu doriți să comunicați cu dânșii. Legea nu prevede nicio sancțiune!”, scria Sorban Levente pe Facebook, în 9 august.

Bizarul îndemn l-a făcut pe un localnic să-l reclame pe edil Institutului Național de Statistică, sesizând totodată și BIHOREANUL. „Subsemnatul..., aduc la cunoștință că primarul comunei boicotează Recensământul (...) ca să nu iasă la iveală ilegalitățile făcute cu ocazia aceasta. Vă rog să luați măsuri”...

Case apărute peste noapte

Firește, nu pretinsul proiect de reorganizare administrativ-teritorială conform căruia comuna ar urma să fie „înghițită” de Tileagd - proiect existent doar în imaginația lui - l-a agitat pe primar. Altele sunt isprăvile, cu adevărat grave și cu iz penal, pe care el însuși le-a patronat, în condițiile în care recenzarea în teren în cele trei sate au făcut-o subalterni ai săi din Primărie.

În prima zi de post-recensământ, verificatorii au constatat că în comună au apărut, pur și simplu, noi gospodării față de cele existente la finele anului trecut. Bineînțeles, doar în acte. Un sătean povestește că scriptic, pe lângă casa unde locuiesc părinții săi, au apărut încă două, cu același număr, urmat de literele A și B. „În realitate, aceste adrese nu există”, zice omul.

„Sunt case pe lângă care au apărut 4-5 noi poziții în Registrul Agricol, de exemplu numărul 221 are acum și numerele 221A, 221B, 221C, 221D și 221E”, a aflat un alt localnic de la recenzori. Culmea, până și pe adresa școlii din sat, spune directoarea Loredana Berzovan, au apărut trei noi numere, ca și cum în curtea unității de învățământ ar fi răsărit tot atâtea case!

La fel, zic oamenii, în „blocul specialiștilor”, în care până în anii 90 stăteau profesori, dar care de peste un deceniu e debranșat de la apă și curent, cele 8 apartamente părăsite au devenit, brusc, 20. „La alegerile din 2016 și 2020, pe aceste adrese erau înregistrați peste 100 de flotanți, acum au devenit reședințe pentru noi locuitori, pe care nu-i cunoaște nimeni”, afirmă un alt localnic.

Romii din Dobrogea, maghiari în Lugaș

Unii localnici au aflat „șpilul”, greu de crezut, dar totuși plauzibil: însoțit de doi angajați ai Primăriei, Detty și Levente Antal, primarul Sorban Levente a fost în aprilie în Dobrogea, de unde ar fi recrutat romi ca rezidenți ai comunei, cu mijlocirea unui bihorean originar din Lugaș, Stelian Giurgiu, stabilit în Constanța.

„Amintiți-vă că și în 2016, și în 2020, UDMR a primit voturi din Ialomița, Teleorman, Constanța, deși acolo nu există etnici maghiari. De fapt, sunt romi care au votat UDMR, contra cost, și acum sunt folosiți tot pentru nevoile UDMR”, zic doi localnici.

Unul dintre săteni a oferit BIHOREANULUI și o probă: pe data de 30 aprilie, după cum demonstrează un printscreen de pe telefonul acestuia, Sorban și-a făcut check-in la Costinești, cu Detty și Levente Antal, alături de Stelică Giurgiu. „În aprilie nu este sezon turistic la Marea Neagră, dar Sorban s-a dus să ia datele romilor ca să-i facă rezidenți în Lugaș. Un alt angajat al Primăriei, Florin Toie, care se ocupă de asistații social (n.r. – cei mai mulți din Bihor, 3,06% din populația comunei), s-a lăudat că are în telefon poze după buletinele respectivilor”. De aici, bănuiala că romii dobrogeni au primit bani, așa cum s-a întâmplat, cel mai probabil, și când au fost folosiți în alegeri.

Un caz unicat

BIHOREANUL a încercat să obțină explicații și de la primarul Sorban, dar acesta s-a refugiat în concediu și a refuzat orice discuție. Gravitatea acuzațiilor la adresa lui este, însă, extremă, astfel că instituțiile statului sunt datoare să le lămurească.

Deocamdată, singura care a reacționat este conducerea Direcției Județene de Statistică, al cărei director, Gabriel Borbandi (foto), confirmă că Sorban e singurul dintre cei 101 primari bihoreni care a sabotat recensământul. „Luni, 8 august, recenzorii noștri m-au informat că Poliția Locală din Lugașu de Jos îndeamnă oamenii să nu stea de vorbă cu ei, pentru a verifica felul în care au fost înregistrate datele în plan local, astfel că am sesizat Comisia Județeană de Recensământ și Poliția Bihor”, spune directorul DJS. Motivul? Încălcarea prevederilor OUG 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului, care sancționează cu amendă între 1.000 și 3.000 lei „împiedicarea personalului implicat în acțiunea de recensământ în efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul acestuia sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului”.

„Noi nu știm ce date s-au colectat în comună, pentru că la nivel județean nu avem acces la ele”, spune Borbandi. Alte instituții, însă, pot deschide o anchetă care să stabilească eventuala săvârșire a unor infracțiuni, de la abuzul în serviciu al primarului și falsificarea Registrului Agricol pentru inventarea de noi case până la manipularea datelor personale ale noilor bihoreni „dobrogeni” ajunși, în acte, locuitori în Lugașu de Jos...


PRIMARUL JAPCĂ
Taxe record în Lugașu de Jos

Sub conducerea primarului Sorban Levente, Lugașu de Jos și-a câștigat notorietatea, una desigur nedorită, prin numeroase decizii ilegale adoptate de propriii edili mai ales în ultimii doi ani, consemnate de BIHOREANUL.

În toamna lui 2020 a câștigat al patrulea mandat cu voturile romilor din comună, pe care susținătorii săi i-au cărat organizat la urne cu mașinile, în ziua alegerilor.

În iarna aceluiași an, Sorban a dispus ca Primăria să factureze sucursalei Hidroelectrica Bihor peste 100.000 lei pentru servicii inventate, sub pretextul că angajații Poliției Locale ar păzi barajul din Lugașu, deși compania avea propria firmă de pază și nu încheiase niciun contract cu Primăria ori cu Poliția Locală, această structură neavând, de altfel, atribuții legale de acest fel.

Anul trecut, Primăria Lugașu i-a „ars” pe localnici cu cele mai multe taxe speciale din Bihor, 60 în total, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local inițiate de Sorban, care e considerată nelegală de juriștii Prefecturii. Anul acesta a păstrat doar 22, dintre care 3 nelegale, motiv pentru care Prefectura i-a intentat un proces în vederea anulării lor.

Cel mai vădit abuz datează de la începutul acestui an: scumpirea apei furnizate de Primărie, la 11,90 lei/metrul cub, precum și emiterea către școala din comună a două facturi de 850.909 lei, pentru un consum fictiv de peste 71.500 mc. Serviciul Județean de Metrologie a considerat ilegale facturile, dar Sorban a refuzat anularea lor, astfel că unitatea de învățământ s-a adresat în acest scop justiției.


DREPTUL LA REPLICĂ
„Într-adevăr sunt cetățeni din Dobrogea”

Într-o replică transmisă BIHOREANULUI după publicarea articolului în ziarul tipărit, primarul Sorban Levente susține că acesta ar fi bazat pe „invenții”, ca într-o „carte de povești”, și că nu i-ar fi fost solicitat punctul de vedere, fără a pomeni că, de fapt, a fost sunat și a refuzat discuția cu reporterul. Pe fond, edilul confirmă că „sunt pe raza comunei cetățeni din Dobrogea”, dar afirmă că nu ar avea nicio legătură cu recenzarea acestora tocmai în Lugașu de Jos. Pe de altă parte, Sorban nu lămurește de ce împiedică verificarea corectitudiniii recensământului. Textul integral al replicii primarului poate fi citit mai jos:

Domnule redactor șef,

pe de o parte, consider că, înainte de publicarea acestei ştiri, ar fi fost deontologic să fim contactați, ori eu, ca primar, ori recenzorii din comuna noastră de colegul dumneavoastră. În acest fel se putea relata adevărul care este cu totul altul!

Din păcate BIHOREANUL a devenit o carte de povesti a lui Andersen sau al lui Grimm, scrie articole în baza invențiilor unora sau altora și fără să solicite punctul nostru de vedere. Noi considerăm că este foarte gravă atitudinea Bihoreanului.  Într-adevăr sunt pe raza comunei cetățeni din Dobrogea. Sunt, sau nu, de etnie romă, este irelevant, pentru că nu este corect să discriminăm populația pe criterii etnice. Acești oameni migrează, se ocupă cu achiziționarea de oi din zonă. Nu știm dacă vor vota în 2024 și cu certitudine nu s-au declarat maghiari.

Referitor la gradul mare de recenzare față de 2011, acest lucru se datorează faptului că la vremea respectivă recenzorii au avut la dispoziție doar 10 zile, ca atare, atunci s-a consemnat că în Lugaș ar fi doar 3580 de alegători, în listele electorale permanente sunt aproape 3500 de cetățeni.

Pe listele electorale apar aproximativ 3500 de cetățeni care au cărți de identitate valabile, însă, din păcate, la noi sunt sute de persoane cu dublă cetățenie, care folosesc cărți de identitate din alte state sau cetățeni care nu sunt foarte interesanți de schimbarea cărților de identitate și acestea sunt expirate de ani de zile.

La numărul acesta  se adaugă tinerii între 0 și 18 ani -  numai la școala Ovidiu Drimba Lugașu de Jos sunt înscriși aproximativ 500 de elev. La aceasta se adaugă anteprescolarii, copiii care au ales alte școli (gen Aleșd) și tinerii din licee.

Precizezi faptul ca din cauza numărului mare de romi,  în comună ponderea tineretului este foarte mare. Deci noi apreciem că numărul real al locuitorilor este peste 5000 de persoane. 

Referitor la școala din Lugaș, probabil directoarea nici acum nu știe numărul administrativ al edificiului, lucru foarte trist... 

Legat de Costinești,  am participat în luna aprilie la un curs de pregătire, cu dl  Stelian Giurgiu nu am vorbit de 3 ani, iar Florin Toie probabil are pozele cu cărțile de identitate ale asistaților sociali. Nu știu cine a inventat această aberație.

Legat de comasarea comunelor,  fostul premier al României Florin Câțu a avut declarații publice pe această temă, fiind citat de site-ul stiripesurse.ro încă în luna februarie despre acest subiect. 

În privința amenzilor, la solicitarea Primăriei Lugașu de Jos,  conducerea INS Romania a informat  că nu se aplică în perioada postrecensământului.

Este deranjant dacă postrecenzorii au dezinformat cetățenii că aș fi falsificat identitatea lor etnică. Este un fake news, la fel ca și faptul că în acel bloc ar fi existat 100 de persoane cu flotant. Oricine poate solicita date de la evidența populației privind numărul persoanelor într-un imobil...

Consider că singurul scop al ziaristului Adrian Criș este de a denigra conducerea comunei și de a obține o reacție din partea organelor judiciare. Nu e prima dată. În loc să ne ocupăm de problemele comunității, stăm pe coridoarele parchetelor... 

Dar și acum, ca atunci, se va dovedi că tot ceea ce s-a scris este o minciună. 

PS: Însă, de această dată, anunț în public că mă voi îndrepta împotriva d-lui Adrian Cris și a publicației BIHOREANUL în instanță. Vom vedea cum vor putea proba pe aceste aberații...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Afară cu UDMR din țară.
Cazul Lugașului nu este singular. Și la Oradea s-a încercat manipularea cifrelor. La începutul acestui an, primarul Birta se lăuda cu atractivitatea orașului care a adus mulți noi rezidenți ... astfel că Oradea a ajuns să aibă 225.000 de locuitori la finele anului 2021. Recensământul, chiar așa cosmetizat cum este, arată că Oradea nu are de fapt nici 175.000 de locuitori astăzi. Astfel că, toată fandaronada asta de recenzare, din toată România de fapt, va fi invalidată urmare organizării și desfășurării defectuoase. Iar cireașa de pe tortul invalidării va ține mai ales de faptul că edilii ar primi indemnizații mai mici la cifrele reale care au reieșit, pentru că "salariul" unui primar spre exemplu e legat direct de numărul de locuitori al UAT-ului respectiv.
Postat 18 August 2022, 09:43 de KP
Asta-i un escr*c de duzina...
Ce ziceti de Oradea? La referendumul din 2011 nu am atins pragul de 200.001 locuitori, dar consilieri tot 27 avem, in loc de 23. De ce? Pt. ca se chișă toti pe legi, aplica doar ce le convine!
Postat 18 August 2022, 05:14 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON