URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2020, 15:06

Scandal la Lugaş: UDMR-ist prins că transporta la vot alegători dintr-o colonie de romi. Primarul Şorban s-a pironit în secţia de votare! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou scandal, în ziua alegerilor locale, în comuna Lugaşu de Jos, unde reprezentanţii UDMR sunt acuzaţi că transportă la secţiile de votare alegători din colonia de romi a satului Urvind, aşa cum s-a întâmplat, de altfel, şi la scrutinul precedent, din anul 2016, când în acest scop a fost folosit până şi microbuzul şcolar.

Mai mulţi susţinători liberali au filmat două maşini, una condusă de un consilier judeţean UDMR, Grim Andras, cărând oameni către secţia de votare, la un moment dat acesta fiind oprit de un echipaj de Poliţie alertat de localnici prin 112.

UDMR-istul, şofer la romi

Marcel Ile, candidat PNL la Consiliul Local al comunei Lugaşu de Jos, a postat pe Facebook o înregistrare video (vezi video mai jos - prima parte), care îl surprinde pe consilierul judeţean UDMR Grim Andras cărând ţigani la vot, în colonia de romi din satul Urvind.

Contactat de BIHOREANUL, Ile a declarat că încă de dimineaţă, de la primele ore, susţinătorii săi au aflat de felul în care atât consilierul Grim Andras cât şi alţi suporteri ai primarului Sorban Levente "asigură" transportul locuitorilor din coloniile de romi către secţiile de votare.

"Am avut informaţii că în colonia de ţigani consilierul judeţean Grim a împărţit bani să ducă oameni la vot, iar nişte băieţi de-ai noştri i-au urmărit. Au văzut două maşini, un Opel Zafira şi un Logan. Loganul era condus de consilierul judeţean Grim. L-am urmărit şi am sunat la 112, aşa că a venit un echipaj de Poliţie din Tileagd, care i-a legitimat", a spus candidatul PNL.

"Uitaţi aici cum dau banii"

De altfel, în înregistrarea postată pe Facebook se vede cum reprezentantul UDMR a fost oprit de poliţişti, iar în maşina sa se aflau două persoane din colonia de romi.

Potrivit unui alt candidat PNL la Consiliul Local, Sebastian Bradea, unul dintre pasagerii lui Grim a şi recunoscut în faţa poliţiştilor că a primit bani de la UDMR-ist.

"Uitaţi aici cum dau banii, asta face dl primar Levente (n.r. – Sorban Levente, primarul comunei). Consilier judeţean în ziua votului, cam despre asta-i vorba la Lugaşu de Jos. Cam asta-i politica UDMR-ului la Lugaş, şantaj şi teroare pe oameni. A prăduit comuna Lugaşu de Jos de 12 ani", se aud în filmare vocile celor care au urmărit maşina lui Grim Andras.

"Ce-ai căutat între ţigani?"

O altă înregistrare, distinctă (vezi video mai jos - a doua parte), prezintă un episod anterior, din "monitorizarea" consilierului judeţean înainte ca acesta să fi fost oprit de Poliţie.

Realizată în colonia de romi, această urmărire a vizat iniţial o altă maşină, un Opel Zafira, care făceau acelaşi lucru, adică transporta oameni la vot.

Iniţial, în imagini se vede doar acest vehicul, până ajunge într-un loc unde se afla Loganul condus de Grim Andras, astfel că filmarea s-a concentrat apoi pe acesta. Din ea reiese că un locuitor al coloniei, etnic rom, l-a şi luat la rost pe UDMR-ist, spunându-i că e ilegal ce face şi întrebându-l: "Ce-ai căutat la poartă? Ce-ai căutat aici între ţigani?".

Grim i-a replicat că are voie să se afle oriunde şi l-a filmat, la rându-i, pe localnicul care a realizat înregistrarea.

 

Maşina aparține unei persoane fizice

Grimm Andras, consilier judeţean UDMR BihorSurse apropiate Consiliului Judeţean au afirmat inițial că autoturismul Logan BH-12-ARR folosit de Grim Andras (foto) la transportarea electorală a romilor din Urvind ar aparţine unei instituţii subordonate a CJ, fiind achiziţionat cu fonduri UE printr-un program Ro-Hu.

BIHOREANUL a încercat să verifice atât această informaţie, cât şi pe celelalte, contactându-l pe consilierul judeţean, dar într-o primă fază fără succes, deoarece acesta nu a răspuns nici apelurilor telefonice şi nici mesajelor trimise.

Folosirea unui autovehicul al CJ Bihor în alte scopuri decât cele legale nu ar fi fost însă o noutate, BIHOREANUL surprinzându-l în această primăvară, în timpul stării de urgenţă, pe însuşi preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, mergând la pescuit cu o maşină de teren a instituţiei, cumpărată tot cu fonduri UE, pentru sistemul sanitar al judeţului.

Nici Pasztor şi nici purtătorul de cuvânt al CJ nu au răspuns apelurilor telefonice ale BIHOREANULUI, care a încercat să afle dacă Loganul folosit de UDMR-ist face parte din parcul auto al Consiliului Judeţean sau al instituţiilor subordonate.

În final, după câteva ore, BIHOREANUL a reuşit să verifice această informaţie din surse proprii, care arată că maşina folosită de Grim aparţine, de fapt, unei persoane fizice din satul Urvind, nefiind, aşadar, în proprietatea unei instituţii publice.

Primarul, proţăpit în secţia de votare

O altă serie de acuze reprezentative pentru situaţia tensionată existentă duminică în Lugaşu de Jos se referă la faptul că însuşi primarul comunei, Sorban Levente, "monitorizează" prezenţa la vot a alegătorilor.

Potrivit relatărilor opozanţilor, ilustrare şi cu fotografii, primarul UDMR-ist s-a pironit pe un scaun în secţia de votare din satul Lugaşu, unde a stat, într-o poziţie aproape ostentativă şi a urmărit cine se prezintă la vot. Legea permite candidaţilor din alegeri să "asiste" la "toate operaţiunile efectuate de biroul electoral", fără a preciza un interval rezolabil de timp.

Nici Sorban nu a răspuns apelurilor ziarului, pentru a se pronunţa asupra celor relatate.

Sorban, recidivistul

Primarul Sorban Levente s-a remarcat prin excese atât la precedentele alegeri locale, când alegătorii pe care se baza au fost transportaţi la secţiile de votare cu microbuzul şcolar, cât şi în campania pentru scrutinul din acest an.

La începutul lunii, produsele alimentare şi de igienă personală achiziţionate din fonduri UE şi de la Guvernul României au fost distribuite de consoarta primarului, într-o hală aflată la 8 km de centrul localităţii, fapt constatat la faţa locului de însuşi prefectul Dumitru Ţiplea, care i-a cerut să părăsească locul unde erau împărţite ajutoarele, deoarece nu avea nicio calitate oficială, nefiind angajată nici a Primăriei, nici a Prefecturii.

Pe de altă parte, cu trei zile înaintea scrutinului, Sorban a organizat o chermeză sub pretextul că premiază cuplurile cu o căsnicie de peste 25 de ani, inclusiv cu bani, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local despre care ştia că era nelegală. De altfel, în urma acelui episod, Poliţia Bihor a şi anunţat că a deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor.

UPDATE:

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, a declarat pentru BIHOREANUL că acuzaţia potrivit căreia consilierul UDMR Grim Andras ar fi oferit bani localnicilor din colonia de romi din Urvind nu a fost confirmată de persoanele pe care acesta le transporta. De asemenea, nici această acţiune în sine, de a căra la votare oamenii, nu poate fi sancţionată.

"Cu privire la speţa aceasta, s-au efectuat verificări de către poliţişti, concluzia fiind că nu se confirmă că s-au oferit bani vreunui cetăţean. De asemenea, legea nu interzice transportarea altor persoane în perimetrul aceleiaşi localităţi", a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Consilierul UDMR Grim Andras va fi amendat, însă, la fel ca şi pasagerii pe care îi transporta, în baza unei alte legi, privind măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu Covid, deoarece nici el, nici persoanele din maşină, deşi nu sunt rude, nu purtau măşti de protecţie. "Singura sancţiune care va fi aplicată va fi pe Legea 55/2020, pentru că persoanele din autoturism nu purtau măşti de protecţie, nefiind membri ai aceleiaşi familii".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Colonia de rromales
Oamenii de baza ai udmereului.
Postat 28 Septembrie 2020, 09:32 de Sunlight
Si la lucru cu ei
daca fiecare guvern ii plimba asa si la lucru si la scoala azi nu aveam atatia asistati sociali...dar asa ei profita o data la 4 ani de fiecare partid pe 4 ani e asigurat ca asistat social.
Postat 28 Septembrie 2020, 07:54 de onuta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON