URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2020, 20:35

Primarul din Lugaşu de Jos, acuzat că mituieşte alegătorii cu bani în campanie. Poliţia a descins la o chermeză plătită de Primărie (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre, probabil, ultimele scandaluri din campania pentru alegerile locale de duminică s-a consumat miercuri şi joi în comuna Lugaşu de Jos, unde primarul Sorban Levente (UDMR) este acuzat de reprezentanţii PNL că mituieşte alegătorii cu bani publici.

Concret, pe data de 16 septembrie, Consiliul Local al comunei Lugaşu de Jos (dominat de UDMR, care are 7 consilieri) a emis cu unanimitate de voturi (inclusiv cu cele ale celor 4 consilieri PNL) o Hotărâre pentru „premierea” cu câte 200 de lei a cuplurilor care au adunat cel puţin 25 de ani de căsnicie, dar şi a soţilor văduvi, pe care, însă, nu a trimis-o Prefecturii Bihor, pentru obişnuitul control de legalitate.

Cu toate acestea, un membru PNL din comună, Sebastian Bradea, candidat la un mandat de consilier local, a sesizat Prefectura, afirmând că HCL a fost adoptată nelegal şi, mai mult, că primarul Sorban a organizat şi o petrecere pentru beneficiarii actului normativ, la un restaurant din localitate, Ecuador.

Avertisment de la Prefectură

În aceste condiţii, în cursul zilei de miercuri, prefectul Dumitru Ţiplea a trimis la Primăria Lugaşu de Jos o echipă de control pentru a solicita HCL, aceasta fiind înmânată funcţionarilor Prefecturii de către un funcţionar, primarul nefiind prezent la Primărie.

În cursul dimineţii de joi, Prefectura a transmis o adresă oficială Primăriei comunei, arătând că prefectul a atacat în instanţa de contencios Hotărârea de Consiliu, automat aceasta neputând fi pusă în aplicare, conform legii.

„Atragem atenţia că, raportat la obiectul HCL nr. 89/16 septembrie 2020, care implică bani publici, punerea acesteia în executare cu nerespectarea interdicţiei legale ar aduce atingere bugetului local, fapt care atrage răspunderea civilă/penală, după caz, a persoanelor care se fac vinovate de prejudicierea bugetului local”, se arăta în adresa Prefecturii către Primăria comunei.

Hotărâre nelegală

Contactat de BIHOREANUL, prefectul Dumitru Ţiplea a pus la dispoziţie motivarea acţiunii juridice pentru anularea HCL, din care rezultă că a fost sesizat de două persoane din comună.

După cum reiese din acţiunea depusă la secţia de Contencios administrativ a Tribunalului Bihor de către Prefectură, HCL nu a avut avizul comisiei de specialitate a Consiliului Local, deşi acesta era obligatoriu, actul normativ are „prevederi neclare, urmând a se acorda suma de 200 lei nu numai soţilor (n.r. – cu mariaje de minimum 25 de ani), ci şi „soţului supravieţuitor”, în condiţiile în care referatul de specialitate viza doar cuplurile. De asemenea, potrivit HCL, sursa de finanţare este „bugetul de stat”, din capitolul de cheltuieli „pentru asistenţa socială”, actul normativ nu precizează numărul de beneficiari şi nici suma totală de cheltuit.

Pe de altă parte, Prefectura arată că HCL „are ca obiect acordarea unor sume de bani”, dar legislaţia electorală interzice „oferirea de bani în timpul campaniei electorale”, mai ales că primarul Sorban Levente candidează pentru un nou mandat. În fine, un ultim argument al Prefecturii este că „punerea în executare a HCL” putea periclita sănătatea participanţilor în contextul pandemiei Covid.

Petrecere în restaurant

Primarul comunei Lugaşu de Jos a ales, însă, să ignore avertismentul Prefecturii, acuză un localnic, Sebastian Bradea, candidat PNL la un mandat de consilier local.

Acesta a făcut fotografii şi a filmat felul în care, după cum a declarat el BIHOREANULUI, „la ora 12.00, la restaurantul Ecuador din Lugaşu, în interiorul localului, a început o petrecere cu circa 70 de persoane, pentru premierea cuplurilor vârstnice, la care primarul Sorban Levente a participat şi el pentru a se evidenţia că a fost ideea sa”.

Potrivit spuselor lui Bradea, „primarul le-a dat diplome participanţilor şi la final le-a spus să meargă la Primărie să-şi ridice de la casierie plicul cu cei 200 de lei fiecare”.

Tot Bradea susţine că, în aceste condiţii, a sesizat Prefectura, iar aceasta, la rându-i, a solicitat intervenţia Poliţiei. „Au venit poliţişti de la Tileagd, care au luat declaraţii de la participanţi”.

Cu toate acestea, mai spune PNL-istul, la ora 16.00, primarul UDMR a fost prezent la încă un eveniment similar, organizat în alt sat al comunei, Urvind, cu populaţie preponderent de etnie maghiară, unde „a schimbat mesajul, le-a spus oamenilor că PNL vrea să le fure un drept legal, votat de Consiliul Local”.

„Nu a fost nimic politic”

Edilul comunei Lugaşu de Jos pretinde că scandalul a fost declanşat „fără rost” de candidaţii PNL. Sorban recunoaşte că demersul a fost al „executivului Primăriei”, adică al său, „după o discuţie cu consilierii locali care au întrebat de ce în alte comune sunt premiate cuplurile căsătorite şi la Lugaş, nu”.

„Nu am putut să facem acest lucru mai demult din cauza unor probleme tehnice. Au trebuit introduse sume la buget, să se facă o rectificare, etc. Noi am adoptat hotărârea în Consiliul Local pe 16 septembrie, cu unanimitate de voturi. Nimeni nu s-a opus. Am vrut să facem festivitatea săptămâna trecută, dar nu aveam încă bani. Săptămâna aceasta, am avut pregătită festivitatea, au fost invitaţi toţi consilierii, de la toate formaţiunile, tocmai ca să nu se ajungă la discuţii, pentru că a fost o hotărâre comună”, explică primarul.

Între timp, însă, liberalii s-au răzgândit, spune el, şi l-au reclamat, acuzându-l de mită electorală. „În 23 septembrie a fost un control al Prefecturii, în 24 am primit o adresă că hotărârea a fost atacată în contencios şi să trimit toate documentele la Poliţie. Ca urmare, azi s-au înmânat doar diplomele şi cuplurile au fost invitate la o masă festivă, au fost servite cu sucuri şi platouri”. 

Edilul nu consideră că ceea ce s-a întâmplat a fost o mită electorală. "Nu s-a vorbit de alegeri, nu li s-a spus oamenilor să voteze cu un candidat sau altul, nu au fost însemne politice nicăieri. A fost un eveniment programat, care s-a ţinut doar parţial, pentru că nu s-au acordat banii votaţi prin HCL. S-au dat la două persoane, de fapt, din greşeală, dar paguba se va recupera”.

Dosar penal

Poliţiştii sunt, însă, de altă părere, căci potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, edilul din Lugaș s-a ales cu dosar penal pentru coruperea alegătorilor, iar persoanele care au participat la chermezele organizate de edil au fost audiate de poliţiştii din Aleşd şi de la Secţia 7 de Poliţie Rurală Tileagd, care au descins la faţa locului.

„La 24 septembrie, în urma unui apel primit prin 112, poliţiştii bihoreni au fost sesizaţi că la un restaurant din localitatea Lugaşu de Jos, un bărbat de 40 ani din aceeaşi comună a distribuit sume de bani cetăţenilor comunei”, a explicat comisarul şef Fărcuţa, bărbatul cu pricina fiind edilul comunei Lugaşu de Jos, Sorban Levente.

În urma audierilor, „poliţiştii au întocmit un dosar penal în cadrul căruia se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de corupere a alegătorilor”, a mai spus Fărcuţa, precizând totodată că soluţia va fi comunicată la finalizarea cercetărilor, „prin unitatea de parchet competentă”.

Surse judiciare susţin, însă, că edilul ar putea fi cercetat şi pentru abuz în serviciu, asta pentru că ar fi pus în aplicare o Hotărâre de Consiliu Local înainte ca aceasta să fie avizată, pentru legalitate, de Prefectură. „După adoptare, hotărârea trebuie transmisă Prefecturii Bihor, care emite avizul de legalitate, sau o atacă în contenciosul administrativ, cum s-a petrecut în acest caz”, a explicat sursa citată.

Vezi mai jos imagini de la petrecere!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON