URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2023, 07:57

Gardian cu pumnul tare: Un agent de la Penitenciarul Oradea, acuzat că a luat la bătaie un deţinut

Gardian cu pumnul tare: Un agent de la Penitenciarul Oradea, acuzat că a luat la bătaie un deţinut foto: arhivă / generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un gardian al Penitenciarului Oradea, care a luat la pumni şi palme un deţinut, a ajuns în anchetă penală, sub acuzaţia de purtare abuzivă.

Cazul, care nu a fost făcut public de reprezentanţii unităţii, a ajuns în faţa instanţei de judecată după ce gardianul, Ioan Brânză, a admis acuzele şi a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, primind ca pedeapsă  închisoare cu amânare şi câteva zile de muncă în folosul comunităţii, ceea ce îl scapă de concediere...

Scandal în sala de aşteptare

Incidentul s-a produs pe 12 martie 2021, în jurul orei 18, după cum reiese din hotărârea prin care anul acesta, pe 14 februarie, Judecătoria Oradea a confirmat acordul încheiat de Parchetul judeţean cu agentul de Poliţie Penitenciară Ioan Brânza, document consultat şi de BIHOREANUL.

Victima, Paul Balasz, un recidivist din Maramureş condamnat la 3 ani şi 6 luni de detenţie pentru tâlhărie şi încarcerat la Oradea, primise aprobare să meargă la cabinetul medical, iar ca însoţitor i-a fost desemnat agentul Brânza, supraveghetor pe secţia unde se afla celula deţinutului. 

În drum spre cabinet, tâlharul a fost mai iute de picior, ba a mai şi schimbat câte o vorbă cu alţi deţinuţi, lăsându-şi gardianul în spate. Brânză l-a ajuns din urmă în sala de aşteptare a cabinetului, unde cei doi au avut un schimb de replici, iar gardianul a decis să recurgă la forţă: l-a lovit pe deţinut cu pumnii în coastă, apoi l-a trântit la pământ şi s-a urcat peste el, încercând să-i pună cătuşele. 

Pentru că acesta s-a zbătut, n-a reuşit, aşa că în ajutorul lui a sărit şi un ofiţer, şeful secţiei, care a observat altercaţia. Încătuşat fiind, deţinutul a fost împins apoi pe un scaun, dar gardianului nu i-a ajuns. Profitând că superiorul său era întors cu spatele, l-a mai pocnit pe Balazs cu palma peste faţă.

Loviturile nu au lăsat prea multe urme. Potrivit certificatului medico-legal, deţinutul a rămas cu câteva vânătăi, escoriaţii şi umfături la nivelul sternului, acuzând dureri la palpare şi la mişcări respiratorii, aşa că a primit o singură zi de îngrijiri medicale. 

Dovedit pe camere

Cazul a ajuns în ancheta Comisiei de disciplină a Penitenciarului, dar şi a Parchetului Bihor, care a deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă. Chemaţi la audieri, deţinutul şi atacatorul său au venit cu versiuni diferite ale incidentului. 

În timp ce Balasz a susţinut că nu greşise cu nimic, iar gardianul l-a înjurat şi l-a lovit "întrucât a considerat că merge prea repede", subofiţerul a pretins că deţinutul a avut o atitudine recalcitrantă, l-a ameninţat cu bătaia şi l-a înjurat, încercând chiar să se apropie ca să-l înfricoşeze. "Mi-a ameninţat şi familia", a declarat agentul.  

Brânză a declarat că a aplicat forţa, care e "procedura legală în caz de imobilizare", însă în filmuleţul pe care Penitenciarul l-a pus la dispoziţia anchetatorilor se vedeau şi pumnii încasaţi de deţinut, şi lovitura cu palma pe care i-a aplicat-o gardianul, iar ofiţerul care a fost martor la incident  a confirmat şi el că, "după aplicarea cătuşelor", l-a văzut pe agent "aplicând o lovitură cu palma peste faţa deţinutului".

Sub supraveghere

Ca atare, în final, agentul a admis, punând incidentul pe seama "unei puternice tulburări datorate comportamentului agresiv al deţinutului, a afirmaţiilor, ameninţărilor şi insultelor acestuia". A cerut încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, procedură care îi asigura o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă, care, în cazul infracţiunii de purtare abuzivă prin loviri, se cifrează între 4 luni şi 2 ani şi 8 luni. 

Pedeapsa care i-a fost aplicată, şi care a fost confirmată de Judecătoria Oradea, este de 6 luni de închisoare, a cărei aplicare a fost amânată pe un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care a fost obligat să presteze 30 zile de muncă în folosul comunităţii. "Este suficient pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei", arată hotărârea pronunţată pe 14 februarie de instanţa de judecată.

Soluţia poate fi atacată de puşcăriaş în termen de 10 zile de la comunicare, dar dacă va rămâne definitivă Brânză va rămâne agent de Poliţie penitenciară, căci pedeapsa nu i se aplică efectiv şi nu se menţionează în cazier, iar el nu este supus niciunei interdicţii dacă nu încalcă legea până la expirarea termenului de supraveghere.

Cert e că, pentru a evita alte incidente, deocamdată agentul Brânză a fost pus la dispoziţie pe perioada anchetei penale, având anumite interdicţii în acest răstimp, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, Adina Bârda. Iar pentru că tâlharul a fost transferat într-un alt penitenciar, cei doi nu se vor mai întâlni, cel puţin nu curând...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
pinonel vezi cine...
A fost Ilea la penitenciar, iar din practica lui liberală sa născut casele de amanet și bijuterii ILEXGOLD și AMANET ILEX, asta pe când era comandant, mulți deținuți erau favorizați în anumite probleme ca: locuri de muncă la liber la anumite sectoare cum ar fi spălătorii de mașini, serviceuri șamd., pentru acele munci șpăgile erau pe măsură de la aparținătorii unor deținuți, trebuiau să fie date la diverse persoane ca să ajungă la Ilea, țigările de contrabandă care și azi intră în penitenciar, comisiile de liberări condiționate, acolo desigur judecătorul nu prea avea ce comenta că totul era la propunerea majoritară al unor polițiști, deținuți scoși atât noaptea cât și ziua la muncă construind vilele unor funcționari, lucrările ștințifice pentru a fi lăsați să fie introduse în sistem ele fiind scrise în afara penitenciarului, iar mulți habarniști au plătit pentru câștiguri de zile, minori băgați în unele camere unde deținuții majori îi transformau în fetițe, ori majorul era numit șef de cameră și așa terorizau minorii până aceștia cedau și deveneau obiectele lor sexuale. Cam asta și mai sunt 1100 de variante din care Ilea făcea lunar o căciulă de bani. Astea multți gardieni o știu chiar și deținuții ori funcționarii cu specificația ceva pentru ceva.
Postat 04 Martie 2023, 00:17 de Morometul
Totul e sub control
Fraților, totul se întâmplă cu voia și Știința conducerii penitenciarului. Ori ești cu ei, ori ești împotriva lor. Sunt cazuri mult mai grave mușamalizate de conducere. O adunătură de frustrați care se toarnă unul pe altul. Depinde cum zâmbești și cum deschizi cracii. Păcănelele-s în floare, drogurile pe poarta principala, orgiile la sfârșitul săptămânii, creditele cât CHINA(Pentru că sunt lipsiți de educație), venin suflă pe nas, DAR APȚI PSIHOLOGIC CU TOȚII. Totul se-mute de la comandanții vechi și noi.
Postat 03 Martie 2023, 21:55 de adevarat
Planeta maimuțelor
Penitenciarul romanesc ca multe alte structuri de genul e o adunătură de boschetari, penali dovediți, angajați psihopați cu probleme grave la mansardă. De multe ori deținuții sunt mai normali decât cei care lucrează acolo. Ce om cât de cât normal la cap și cu o minima educație ar merge sa lucreze într-un astfel de loc? A se vedea și materialul de la Recorder cu penitenciarul de la Baia Mare. Cred ca trebuie sa fii mai jos ca un cimpanzeu sa vrei sa lucrezi într-un astfel de loc de unde toată lumea încearcă sa scape.
Postat 02 Martie 2023, 16:45 de Cetatea
Recidivist
De ce nu l-au dat afara daca e condamnat si este practic recidivist acum ? Mai ales ca a incercat sa ascunda adevarul si sa dea toata vina pe detinut , folosindu-se de statutul sau de militian . Dat afara din sistem !!!!
Postat 02 Martie 2023, 12:52 de Mare_blue17
Cu unii muma, cu altii ciuma...
Unora le introduc.... diverse, pe alti-i altoiesc! Se uita si gardienii cu cine au de-a face! Zic.
Postat 02 Martie 2023, 09:55 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON