URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 12 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iunie 2022, 18:46

Viața la pârnaie: Cum trăiesc deținuții în Penitenciarul din Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o pauză de trei ani, Penitenciarul Oradea şi-a deschis, marţi, porţile pentru curioși, care au descoperit condiţiile în care trăiesc cei 585 de deţinuţi.

Turul prin instituţia de maximă siguranţă a cuprins vizitarea mai multor ateliere în care deţinuţii confecţionează, de exemplu, mese de fier forjat şi plase de cadouri, o cameră de detenţie, cabinete medicale, o bibliotecă, dar şi o sală cu jucării în care taţii pot să stea cu copiii lor.  

"Timpul trece greu"

În timpul primei vizite a zilei, de la ora 10, dedicată reprezentanţilor mass-media, invitaţii au putut să vorbească cu câţiva deţinuţi, care se aflau în ateliere de lucru sau în camerele de detenţie.

Jurnaliștii au fost însoţiţi de purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea, subcomisarul de poliţie penitenciară Adina Bîrda, şi de alţi angajaţi din cadrul închisorii.

Prima oprire a fost la atelierul de producţie a corpurilor metalice, unde cinci deţinuţi munceau atunci la viitoare mese din fier forjat. Coordonatorul lor este un fost lăcătuş mecanic, din Satu Mare, Ovidiu Burlacu (foto), condamnat pentru omor.

"Îmi place să vin aici, să muncesc. Mai trece timpul, mai uit de probleme. În rest, timpul trece greu. Familia e departe, mai vorbesc doar cu copiii. Eu ispăşesc o pedeapsă de 12 ani, din care am făcut şase. Aici lucrez de luni până vineri, opt ore", a povestit prizonerul aflat în regim închis.

Jurnaliştii au intrat apoi într-o încăpere unde alți 25 de deţinuţi, tot în regim închis, asamblau plase de cadouri albe.  

Închişi în centrul Oradiei

În Penitenciar sunt închişi 585 de bărbați, capacitatea legală (care ar asigura 4 mp fiecărui deţinut în cameră) fiind de 440 de locuri. În schimb, sunt instalate mai multe paturi, şi anume 689. Gradul de ocupare al închisorii este astfel de 132%.

Clădirea din centrul Oradiei găzduieşte deţinuţi în arest preventiv sau carantină (73), regim deschis, pe o perioadă scurtă, până la transfer (50), regim semi-deschis, tot până la transfer (16), regim închis (384), respectiv maximă siguranţă (72). Aceste regimuri sunt stabilite în funcţie de gravitatea faptelor săvârşite.

Camerele sunt dotate aproape toate cu maşini de spălat, cu televizor şi telefon fix, cel din urmă putând fi folosit de deţinuţi timp de o oră sau 30 de minute pe zi, în funcţie de regimul de detenţie. Pe toată perioada verii uşile celulelor sunt deschise, fiind protejate doar cu gratii.

De Ziua Porţilor Deschise, uşile au fost închise însă, iar jurnaliştii au putut să interacţioneze doar cu câteva persoane private de libertate.

Ioan Crişan (foto), un tânăr de numai 24 de ani, de exemplu, a fost închis aproape 10 ani pentru omor. "Acum stau în cameră şi citesc două romane de dragoste, împrumutate de la biblioteca de aici. Sunt din Negreşti Oaş şi sunt aici de cinci ani. Mai vorbesc cu familia zilnic la telefon, dar azi nu va veni nimeni la mine", a spus Ioan, care lucrează la cantină şi le serveşte masa celorlalţi colegi.

Unul din cinci are probleme psihice

Pe parcursul turului, vizitatorii au putut vedea şi cabinetul medical şi cel stomatologic. Aici, fiind asiguraţi, ei pot beneficia de tot felul de intervenţii.

"Toţi suferă de singurătate. Au boli cronice, diabet, dar cei mai mulţi dintre ei, 105 (adică aproximativ unul din cinci - n.r.), au boli psihice şi iau tratament pentru asta, iar noi îi monitorizăm", a explicat medicul şef Emil Fildan.

În apropiere de cabinete se află şi o bibliotecă cu peste 6.000 de volume, dar şi o sală specială în care se desfăşoară programul "O zi cu tata". "Programul se desfăşoară de câţiva ani, dar acum avem o sală reabilitată recent, cu câteva jucării, unde deţinutul poate interacţiona o dată pe lună, o oră sau două, cu copiii săi. În timpul vizitei, agenţii care îl supraveghează pe tată sunt îmbrăcaţi în civili pentru a nu-i speria pe copii, şi aşa afectaţi de plecarea părintelui lor", a explicat directorul adjunct pe Educaţie şi Asistenţă Socială, comisarul de poliţie penitenciară Laura Opriş.

2 cu BAC

La finalul vizitei, jurnaliștii s-au întâlnit şi cu directorul instituţiei, Ciprian Timiş.  

"Noi încercăm să ajutăm deţinuţii încă de la venirea lor aici. Avem programe pentru şcolarizare, de asistenţă socială, unii pot să muncească. Din păcate, un număr mare dintre deţinuţi sunt analfabeţi sau analfabeţi funcţional, dar unii dintre ei sunt dornici să înveţe. Anul acesta avem doi absolvenţi de Bacalaureat", a spus Ciprian Timiș (foto).  

Acesta a fost împuternicit la conducerea instituției anul trecut, în 3 august, după ce în perioada 2007 – 2021 a fost şef la Biroul de prevenire criminalităţii şi terorismului în cadrul Penitenciarului Oradea.

Unitatea de detenţie din centrul oraşului nu are director "plin" din aprilie 2017, când Ioan Ilea s-a pensionat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Celula birtinezului este pregatita !
Celula birtinezului este pregatita sa-si intampine locatarul. La multi ani, cu executare !
Postat 29 Iunie 2022, 11:21 de Silver_Cat
Felicitări penitenciarului
A fost o inițiativă bună a arăta presei cum e viața după gratii. Dacă o persoană care avea idei credincioase (credea că nu va fi prins) s-a răzgândit după reportaj, a fost un succes!
Postat 29 Iunie 2022, 10:24 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON