URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2018, 10:56

Se modernizează! Oradea cere finanţări europene de 19 milioane euro pentru achiziţionarea a 10 tramvaie noi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea vrea tramvaie. Municipalitatea a depus, vineri, spre finanţare un proiect european în valoare de 19 milioane euro care vizează achiziţionarea a 10 garnituri noi.

Finanţarea nerambursabilă a proiectului se ridică la 18,71 milioane euro din cele 29,36 milioane euro rezervate municipiului prin prioritatea de investiţii privind reducerea emisiilor de carbon şi stimularea mobilităţii urbane.

"Acest proiect vizează achiziţionarea a 10 tramvaie noi cu o valoare estimată de 1,6 milioane de euro fără TVA pe tramvai, adică 7,4 milioane lei fără TVA. A fost demarată procedura de achiziţie publică a tramvaielor, documentaţia de atribuire fiind înaintată către ANAP în vederea validării", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Achiziţia are ca scop modernizarea parcului de tramvaie, creşterea cu 24,20% a numărului de pasageri transportaţi ceea ce înseamnă un plus de circa 4,4 milioane persoane pe an şi diminuarea cu 6,21% a gazelor cu efect de seră, respectiv 2.807 tone echivalent CO2.

Proiectul "Modernizarea parcului de tramvaie din Municipiul Oradea - etapa 1" urmează să fie finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, obiectivul specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Acesta este primul proiect depus de municipalitate pe axa privind sprijinirea dezvoltării urbane. Pe lista proiectelor în lucru se mai numără cele vizând construirea unei linii noi de tramvai în zona Calea Aradului, Universitate, Cantemir (15 milioane euro) dar şi proiecte privind pietonalizarea străzilor Piaţa Ferdinand, Aurel Lazăr sau Libertăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
tds (taranul dubios slinos)
tds este un pensionar flatulent din mediul rural... comentariile lui sunt la fel... e satean, dar discuta despre problemele orasenilor... ca sa stiti cine sunt parazitii portalurilor online...
Postat 31 Martie 2018, 23:37 de TanarSiNelinistit
ce " dăștepți " se cred uni I ( că e articulat !!!!!! )
@titel: Mă titele, ai probleme cu ce ? Am scris cu doi " i " pentru că e un substantiv ARTICULAT ! Dă-mă dreaq' ! Atât nu știi ? Da " comentarii obsesivă " cum SUNĂ ?
Postat 31 Martie 2018, 18:07 de TDS
WOW
Speram ca aceasta modernizare sa aduca si o binemeritata marire a biletelor si abonamentelor otl.Doar asa se poate estima cresterea cu 24.20% a calatorilor.Diminuarea gazelor cu efect de sera si tonele echivalent CO2 cum se calculeaza: cu incalzire iarna/respectiv cooler vara sau fara, ECO +++?
Postat 31 Martie 2018, 17:39 de excalibur
Modern – modernizare
De această dată, nu pun la îndoială capacitatea de înţelegere a domnului Simai. Nu avea cum să inventeze cifre şi procente atât de precise (aparent). Încerc doar să îmi dau seama dacă iniţiatorul proiectului "Modernizarea parcului de tramvaie din Municipiul Oradea - etapa 1" cunoaşte înţelesul cuvântului MODERNIZARE? Dacă “modernizarea” este scopul proiectului, atunci cum va creşte “cu 24,20% numărul de pasageri transportaţi ceea ce înseamnă UN PLUS de circa 4,4 milioane persoane pe an”? Sigur nu achiziţionaţi garnituri de metrou? Minţiţi mai cu talent! (Şi verificaţi-vă datele din rapoartele de activitate ale C.A. la O.T.L.)
Postat 31 Martie 2018, 14:16 de eutanasiu
...
Tramvaili cu un i , tds! Ghilimelele nu scuza ignoranta. Dar Pt plăcerea de a citi comentarii obsesivă (și obsedate), mai scrie vreo 5 la tema.
Postat 31 Martie 2018, 13:36 de titel
mai rău ca Filip
Ca să nu avem vorbe, chit că am mai precizat... JAPIȚÂ=persoană fără caracter ! În viziunea mea, FILIP=BOLOJAN ! Eu consider că pot demonstra această afirmație ! Mai rău este că la Filip te puteai aștepta, la Bolojan nu ! În 2008 nu credeam că Bolojan îl poate depăși în TICĂLOȘII pe Filip! Ba se poate ! Never say never !
Postat 31 Martie 2018, 12:36 de TDS
FILIP = JAPITA PERFECTĂ
Bă frate! ' Să ieftiniră tramvaili-i" ! Păi cât costau pe vremea lu' Filip ? Acu' s mai ieftine ? Celor din PSD: vă amăgiți ! Filip este tot cu " nașu-n suflet " !
Postat 31 Martie 2018, 12:23 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON