URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea cu bugetarea participativă nu e deloc rea. Noi am preluat-o de la clujeni, dar nu ei au fost cei care au inventat roata. Ideea e că Primăria pune o sumă la bătaie, iar cetăţenii n-au decât să-şi spargă capul ca să găsească proiecte cât mai isteţe. Cum era de aşteptat, proiectele de anul trecut sunt încă în stadiu de avizare, pentru că nu-i destul să ai idei bune, trebuie să ai şi foarte multă răbdare, din cauza birocraţiei ucigătoare din România.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cineva din Ministerul de Externe, însărcinat să "marcheze" Centenarul, a avut o idee bună: diplomaţii din Bucureşti să fie duşi prin oraşele importante ale României. Să vadă, să asculte, să intermedieze şi consolideze legături. Aşa au ajuns la Oradea, la finele săptămânii trecute, 27 de ambasadori.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
21 Martie 2018, 13:19

O cursă de milioane: Primăria Oradea scoate la licitaţie în această primăvară investiţii de 100 milioane euro

O cursă de milioane: Primăria Oradea scoate la licitaţie în această primăvară investiţii de 100 milioane euro BANI SĂ FIE! După ce a început construirea Podului Centenarului din bugetul local, aşa încât să poată fi inaugurat pe 1 Decembrie 2018, municipalitatea încearcă să treacă investiţia pe fonduri UE. „Căutăm finanţări europene pentru toate proiectele începute din banii oraşului. Fondurile alocate pentru pod ar putea fi folosite la reabilitarea de străzi, şcoli sau grădiniţe”, spune viceprimarul Mircea Mălan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cui are i se va mai da, cui nu, i se va lua şi puţinul pe care îl are! Municipalitatea orădeană vrea să profite, în beneficiul oraşului, de gradul redus de absorbţie al fondurilor europene, ajuns la nivel naţional la doar aproximativ 10%.

"Trebuie să avem executant desemnat pentru un număr cât mai mare de proiecte, ca să putem cere finanţarea lor din banii europeni necheltuiţi la nivelul ţării", le-a spus în iarnă primarul Ilie Bolojan subalternilor săi. Primăria vrea să liciteze până la sfârşitul primăverii investiţii de circa 100 milioane euro, în speranţa că va obţine finanţarea lor!

Bani sunt, proiecte să fie!

Calculele sunt simple: la un buget de 225 milioane euro pentru anul 2018, municipalitatea se poate baza pentru propria funcţionare şi pentru investiţii pe doar 112 milioane euro. Jumătate din fondurile oraşului sunt, de fapt, alocări de la nivel central cu destinaţie fixă, pentru funcţionarea spitalelor Municipal şi Judeţean.

Cum grosul banilor rămaşi e înghiţit de cheltuielile de funcţionare curentă, oraşul poate miza pentru investiţii pe numai circa 26,2 milioane euro. Pentru a creşte totuşi numărul şi valoarea acestora, conducerea municipalităţii speră să atragă în următoarele luni finanţări europene de aproximativ 100 milioane euro.

Mircea Mălan, viceprimar Oradea"Având în vedere gradul redus absorbţie al fondurilor europene la nivel naţional, Guvernul intenţionează ca administraţiilor locale care vor avea încheiate până la sfârşitul lunii mai contracte de execuţie cu constructorii să le dea posibilitatea de a atrage finanţări europene, în locul administraţiilor care nu au depus proiecte", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto). Aşa că Primăria s-a apucat de treabă...

Lucrări fără bani

În următoarele săptămâni, municipalitatea va scoate la licitaţie lucrări pe bandă rulantă, chiar dacă nu are în bugetul propriu bani pentru finanţarea lor. "În caietul de sarcini vom include o aşa numită clauză suspensivă, instrument folosit la Oradea în premieră. Potrivit acesteia, contractantul se va obliga să aştepte ca Primăria să dea ordinul de începere a lucrărilor, iar acesta va fi dat doar când municipalitatea va avea finanţarea asigurată", explică viceprimarul.

Mălan afirmă că, în aceste condiţii, contractanţii nu vor mai avea motive să intententeze procese Primăriei pentru neonorarea contractelor sau pentru recuperarea unor costuri cu organizarea de şantier ori cu diferite documentaţii. "Firmele nu cheltuie niciun ban până nu primesc ordin să înceapă lucrările, aşa că nu au ce pretinde".

"Riscul să lucrezi degeaba"

Deşi contractele sunt aparent în dezavantajul executanţilor, edilul este de părere că firmele se vor concura masiv. "Sigur, există riscul să lucreze degeaba la documentaţii pentru licitaţii sau ca lucrările să nici nu mai înceapă, din lipsă de fonduri. Acest risc există însă şi pentru Primărie. În schimb, dacă obţinem finanţările, vom avea posibilitatea să acordăm executanţilor avansuri de 30% din valoarea lucrărilor, ceea ce reprezintă pentru aceştia un mare avantaj. Constructorii nici nu vor trebui să se mai împrumute pentru a-şi finanţa lucrările până la decontarea lor", explică viceprimarul.

Potrivit lui Mălan, pe lista lucrărilor cu clauză suspensivă se vor număra investiţii mari, precum reabilitarea unor clădiri monument istoric: Colegiul Mihai Eminescu (6 milioane euro), Primăria Oradea (5 milioane euro), sălile Palatului Vulturul Negru (4,3 milioane euro), bastioanele Cetăţii (2,7 milioane euro) sau Cazarma Husarilor (1 milion euro).

Mai mult decât dublu!

Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare InternaţionalăTot cu clauză suspensivă ar putea fi licitate lucrări ample pentru care municipalitatea speră să obţină finanţare prin Programul Operaţional Regional. "Din bugetul de 183 milioane euro alocat Regiunii Nord-Vest, Primăria Oradea are deja rezervate 36 milioane euro. Cum finanţatorul ne permite să mergem pe supracontractare de 200%, putem avea în vedere proiecte în valoare totală de 70 milioane euro", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto).

Angajaţii DMPFI au depăşit, însă, şi această sumă! Deja de mai bine de o lună funcţionarii lucrează până noaptea târziu pentru a pregăti în paralel 26 de proiecte, în valoare totală de circa 100 milioane euro, numai pe axa dedicată dezvoltării oraşelor. Funcţionarii speră să obţină pentru acestea fie o suplimentare a alocărilor promise prin POR, fie finanţări pe alte programe.

Pe lista celor mai importante lucrări se numără construcţia viitoarei linii de tramvai de-a lungul pârâului Peţa (15 milioane euro), achiziţia de tramvaie noi (18,5 milioane euro), amenajarea coridorului verde din strada Barcăului (3,2 milioane euro) şi construirea unei creşe şi grădiniţe în Parcul Industrial I din Şoseaua Borşului (1,4 milioane euro). "Încercăm să avem contractele de execuţie semnate cât mai repede, ca să fim pregătiţi să cerem finanţare pentru ele în momentul în care vor fi deblocate fondurile la nivel naţional", spune Moş.

Decontaţi, vă rog!

Municipalitatea nu doar că pregăteşte proiecte "la sertar" în aşteptarea finanţării, dar vrea chiar să mute investiţii deja începute pe cheltuiala oraşului aşa încât să le facă cu fonduri UE. Conducerea oraşului mizează pe faptul că, fiind confruntat cu riscul pierderii a 800 milioane de euro numai pe POR, Guvernul va accepta decontarea retroactivă a unor investiţii deja demarate cu respectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice.

Spre exemplu, începută pe banii oraşului, construirea Podului Centenarului ar putea fi mutată pe lista proiectelor retroactive. "Vrem să transferăm cât mai multe investiţii de pe fonduri din bugetul local pe fonduri europene, pentru a reorienta banii orădenilor spre alte obiective", zice viceprimarul Mircea Mălan.

Pe lista lucrărilor pentru care municipalitatea speră să obţină decontare retroactivă se mai numără investiţii precum construirea pasajului pe sub Bulevardul Magheru, care se va desfăşura în paralel cu reabilitarea Podului Dacia (5,6 milioane euro), şi construirea în dreptul cartierului Europa a două pasaje de-a lungul şoselei de centură (7,7 milioane euro), care să asigure accesul la viitoarea piaţă de vechituri. Cu sau fără fondurile europene, aceste proiecte vor fi implementate oricum, dar evident că ar fi mai bine pe banii Europei...

Pe banii oraşului

Eduard Florea, Directorul economic al Primăriei OradeaMunicipalitatea orădeană a contractat în decembrie 2017 un credit avantajos de 21 milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii. "Dacă nu vom reuşi să atragem finanţări europene, lucrările prioritare, cum ar fi construirea podului de-a lungul centurii, reabilitarea clădirii Colegiului Mihai Eminescu şi prelungirea drumului rapid de la Podul Teodor Neş prin Calea Bihorului până în strada Suişului, vor fi finanţate din acest credit", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Potrivit acestuia, municipalitatea poate face încă din 2018 trageri de 14 milioane euro din creditul BEI. Suma este mai mult decât suficientă, având în vedere că deocamdată lucrările nici măcar nu au fost licitate, dar ar fi păcat ca ele să fie făcute prin îndatorarea orădenilor, dacă ţara are la dispoziţie bani europeni necheltuiţi...


SOLUŢII DISPERATE
Se măresc bugetele!

Calculele Primăriei Oradea se dovedesc până acum corecte. La sfârşitul săptămânii trecute, Guvernul a aprobat, la propunerea ministerelor Fondurilor Europene şi Dezvoltării Regionale, modificarea OUG 40/2015 privind gestionarea fondurilor UE pe perioada 2014-2020. "Scopul modificării este să poată fi încheiate contracte de finanţare cu o valoare mai mare decât prevedeau alocările iniţiale prin Programele Operaţionale", motivează un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Astfel, în cadrul Programului Operaţional Regional şi Programului Operaţional Competitivitate se vor putea încheia contracte de finanţare cu valoare dublă faţă de alocarea propriu-zisă. În ceea ce priveşte Programul Operaţional Infrastructură Mare vor fi încheiate contracte cu o valoare triplă faţă de alocare, în vreme ce Programele Operaţionale Capital Uman, Capacitate Administrativă şi Asistenţă Tehnică vor putea încheia contracte a căror valoare totală depăşeşte cu 50% alocarea iniţială.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Sălacea-i „fruncea”! Locuitorii comunei Sălacea sunt singurii din Bihor care-şi aruncă deşeurile în 5 recipiente diferite (FOTO/VIDEO)
 • Cauza accidentului de la Gheghie: viteza prea mare a şoferului de BMW. Cei trei morţi sunt tineri de 20 şi 24 de ani, din Bihor (FOTO)
 • Şi noaptea se aleargă! 350 de sportivi au concurat la Oradea Night Run (FOTO/VIDEO)
 • Retroparada toamnei: 'Bătrânele doamne' expuse în centrul Oradiei (FOTO)
 • Joburi multe, pretendenţi mai puţini, la Bursa locurilor de muncă: 'Patronii angajează pe oricine are capul pe umeri!' (FOTO)
 • Fără precedent: 27 de ambasadori vizitează Oradea, la invitaţia Ministerului de Externe, dar gazdele nu ştiu să-i asculte şi să profite de prezenţa lor (FOTO)
 • A cincea ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă s-a deschis la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Arhitectul Cristian Puşcaş spune povestea sinagogilor orădene, cele mai numeroase din ţară, într-un volum lansat la Humanitas (FOTO)
 • „Un milion de stele”: Bisericile catolice din Oradea, unite de Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei (FOTO)
 • Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi 'complicităţile' dintre ei (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON