URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2018, 18:39

Consilierul local Kirei Melinda îl acuză pe primarul Ilie Bolojan de încălcarea legii pentru că nu plăteşte apa asistaţilor social

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierul local Kirei Melinda îl acuză pe primarul Ilie Bolojan de încălcarea legii pentru că bugetul local nu subvenţionează, măcar cu 50%, consumul de apă al asistaţilor social, aşa cum prevede Legea 215 din 2018.

Legea 215 modifică Legea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare 214 din 2006 şi prevede acordarea de ajutoare lunare de la bugetul local pentru persoanele cu venituri mici, în limita unui consum de 75 litri de apă pe persoană pe zi inclusiv cu serviciile de canalizare.

Potrivit actului normativ, la stabilirea venitului bănesc lunar al solicitanţilor se iau în calcul toate veniturile pe care aceştia le-au înregistrat în luna anterioară celei în care se solicită dreptul. Cuantumul ajutorului precum şi modul de acordare al acestuia se stabilesc de către Consiliul Local, iar acordarea subvenţiei se face prin dispoziţia primarului, la cererea scrisă a solicitantului.

Plusând peste pragul minim impus de lege, grupul UDMR din Consiliul Local a iniţiat în luna august un proiect de hotărâre care prevedea subvenţionarea 100% a consumului de apă al asistaţilor social în limita cantităţii de 75 litri pe apă pe persoană pe zi.

Proiectul, spus votului în şedinţa de luni a Consiliului Local, a fost respins, însă, cu votul majoritar al reprezentanţilor PNL, la cererea primarului Ilie Bolojan.

"Subvenţionarea este obligatorie!"

"Respectarea legii este obligatorie şi pentru primarul Oradiei", a reacționat, marți, într-o conferință de presă, liderul grupului UDMR din Consiliulul Local, Kirei Melinda. 

"Doresc să subliniez că acordarea ajutorului de 50% a consumului în cazurile sociale este obligatorie, noi am propus în plus ca acesta să fie de 100%. Conform calculelor mele, la o familie din 3 persoane ajutorul total ar fi de 295,6 lei/an", a spus Kirei.

Consilierul a mai arătat că, raportat la un număr de 1.200 de asistaţi social înregistraţi în Oradea, cheltuiala s-ar fi ridicat la 354.780 lei pe an.

"Acest ajutor este mai mic decât scutirea de impozit acordată firmei Dedeman în ultimii doi ani, de 371.904 lei, şi infinit mai mică decât garanţia de bună execuţie care trebuia reţinută de la firma Construcţii Bihor", a declarat liderul grupului UDMR, cu trimitere la lucrările la parcarea subterană din Piața Independenței.

Kirei Melinda a îndemnat asistaţii social din Oradea să ceară municipalităţii să le plătească apa. "Propun ca cei care au aceste venituri sub limita prevăzută de lege să solicite în scris acest ajutor de la primar", a spus Kirei.

"Am deschide cutia Pandorei"

Neoficial, poziţia administraţiei Bolojan a fost că gratuităţile acordate de la nivel central trebuie suportate de la bugetul central şi nu pasate administraţiilor locale.

Oficial, raportul de specialitate anexat de proiectului de hotărâre prin care s-a respins propunerea UDMR, invocă „un consum mare de resurse” din partea municipalităţii în condiţiile în care: cheltuielile cu apa şi canalizarea pentru o persoană în limita celor 75 litri de apă pe zi sunt de numai 14 lei pe lună, analizarea şi centralizarea actelor doveditoare privind veniturile trebuie să se facă lunar, solicitanţii trebuie să prezinte lunar o adeverinţă cu consumul de apă şi pot să apară „erori şi fraude” dacă beneficiarii declară doar veniturile din salarii.

De altfel, în ședința de consiliu local de luni, Bolojan a motivat că Oradea practică printre cele mai mici preţuri ale apei din ţară. "Există un folclor legat de marile tarife din Oradea. Cum se vede din tabelul anexat proiectului de hotărâre, suntem pe locul 41 din 44 la tarife", a zis edilul în ședință.

Potrivit documentului, dacă în Constanţa preţul pentru metrul cub de apă incluzând şi serviciile de canalizare este de 9,66 lei, în Argeş este de 8,51 lei, iar în Arad este de 7,31 lei, în Oradea acesta este 5,97 lei.

"Le-am spus colegilor că dacă alţi primari care au tarife mult mai mari vor veni cu astfel de propuneri, putem lua în calcul o subvenţionare, dar cât timp suntem la cele mai scăzute tarife, n-avem de unde reduce şi doar am deschide o cutie a Pandorei", a afirmat Bolojan, subliniind că executivul Primăriei nu este insensibil, dar nici populist.

Şcoală în litigiu

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă de marți, Kirei Melinda a reproşat municipalităţii și că nu duce la îndeplinirea hotărârile Consiliului Local. Consilierul local a arătat că, deşi există încă din februarie 2017 o hotărâre care prevede asfaltarea curţii şcolii gimnaziale Szacsvay Imre, aceasta este şi acum plină de gropi.

"Acestă lucrare nu s-a realizat anul trecut. Am primit asigurări că se va asfalta în vacanţă, nu s-a asfaltat", a spus Kirei, care s-a arătat îngrijorată de faptul că un copil şi-ar putea rupe piciorul în gropile din asfalt.

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii municipalităţii au recunoscut starea de fapt reclamată de reprezentanta UDMR, dar au afirmat că lucrarea nu se poate executa deocamdată.

"Aşa cum i-a transmis doamnei Kirei directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, curtea şcolii va fi asfaltată imediat ce va fi lămurită situaţia juridică a întregii clădiri. Imobilul este în litigiu pentru că a fost revendicat de Parohia Romano-Catolică şi trebuie să aşteptăm decizia instanţei", a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, Primăria a câştigat în primă instanţă procesul cu Parohia Romano-Catolică, dar aceasta a făcut recurs.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Primăria să-i pună la muncă
Plevele societăți , freacă basca și iau bani.
Postat 26 Septembrie 2018, 22:15 de Sandu1206
Locul 41 din 44
Din pacate disputa celor 15 lei pe luna pentru apa unui asistat social a deschis cutia pandorei: Oradea are printre cele mai mici tarife din tara la h2o.Ceea ce este intolerabil pentru d-l primar,urmind a se ocupa personal de aceasta problema.In stil OTL.Pe de alta parte, aceste tarife modice ne transforma pe toti in asistati social,ceea ce poate conduce inclusiv la deportari masive.Oradea nu e un oras de asistati social, e pe locul 8 in topul Forbes, totusi...
Postat 26 Septembrie 2018, 21:37 de excalibur
Sa platim impozit pt repararea proprietatilor parohiilor
Si tot din banii dati ca impozite de contribuabilii onesti sa-i platim si pe cei asistati social, mare parte dintre ei loviti de lene cronica, ca doar nu trebuie sa se faca cu ei ceva pt dezvoltarea orasului. Pe unii ca astia prefera fidelul electorat UDMR sa-i voteze? de o astfel de persoana ca si aceasta Melinda se simt reprezentati? oare acest electorat ce asteptari are?
Postat 26 Septembrie 2018, 15:12 de Neutryno
Hallgass megd
Da va trebuit cladiri atunci intretinetile ba bani vostri ca sunt ale voastre ca nici acasa la mine sau la tine nu asfalteaza primaria ati revendicat un milion de cladiri si acum nu le puteti intretine va-r trebui bani de la buget daca sunt ale voatre intretinetile singuri . In legatura cu asistati sociali sa tii bagi undeva si tu si pardidul care te-a pus aici dece sa platesc eu apa la toate loazele si putorile care nu vor sa munceasca platestele-o tu si partidul tau daca sunteti asa de grijulii.
Postat 26 Septembrie 2018, 09:16 de sss
Nu stiu de unde scoate aia sumele
Da 12
Postat 25 Septembrie 2018, 21:52 de poiu
Apă rece sau caldă?
Ce zice la lege? Nu de alta dar ... apă caldă nu se dă oricui !?!
Postat 25 Septembrie 2018, 21:10 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON