URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2018, 13:43

Subvenţii la apă: Consilierii UDMR îi propun primarului Bolojan să acorde ajutoare pentru plata apei şi canalizării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierul local UDMR Kirei Melinda a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că grupul politic pe care-l reprezintă va depune un proiect de hotărâre conform căruia, dacă va fi aprobat, se vor acorda ajutoare băneşti familiilor şi persoanelor singure cu venituri mici pentru plata facturilor la apă şi canalizare.

Kirei Melinda a precizat că, în luna iulie, legea privind serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare a fost modificată astfel încât permite ca autorităţile locale să acorde "ajutoare lunare de la bugetul local pentru familiile şi persoanele singure care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie".

Ajutorul maxim care poate fi acordat este acoperirea cheltuielilor pentru 75 de litri de apă, pe persoană, pe zi. "Vom depune astăzi o propunere de hotărâre la Consiliul Local, care prevede să se acorde ajutorul maxim, pentru cei 75 de litri pe persoană", a spus Kirei Melinda.

Consilierul UDMR a precizat că legea stipulează că municipiile pot aplica, în acordarea ajutoarelor, criteriile pe care le au stabilite pentru acordarea subvenţiilor pentru încălzire pe perioada iernii. Kirei a precizat că, iarna trecută, s-au depus 1139 de cereri pentru ajutor de încălzire.

Astfel, Kirei Melinda a prezentat presei un calcul despre cât ar putea însemna asigurarea subvenţiilor pentru apă şi canalizare pentru 1200 de familii formate din trei membri, arătând că, pe an, suma s-ar ridica la circa 355.000 lei, având în vedere că tariful de apă în Oradea este de 3,6 lei pe metru cub.

Întrebată de BIHOREANUL cum crede că va fi primit proiectul de primarul Ilie Bolojan, despre care se ştie că nu este un adept al ajutoarelor sociale, Kirei Melinda a spus că speră că proiectul va fi susţinut întrucât suma "nu este mare" şi sunt persoane şi familii în oraş care trebuie ajutate. 

Kirei şi-a exprimat speranţa că proiectul de hotărâre va fi însuşit de executiv şi că va ajunge pe ordinea de zi a Consiliul Local în următoarea şedinţă ordinară, care ar urma să se ţină la finalul lunii august. Pentru a trece, proiectul va trebui votat de cei 18 consilieri ai PNL, majoritari în deliberativul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Legi proaste, negandite
Trecand peste orientarea socialista, 1) la subventie de 75 litri pe pers/zi, o familie cu 3 copii poate consuma de gratis 12.000 litri pe luna! Asta nu tine de salvarea vietii celor in nevoie, ci e doar redistribuirea banilor de la niste cetateni la altii intermediata de stat! 2) pragul de la care se califica cei in nevoie, o alta : “ajutoare lunare de la bugetul local pentru familiile şi persoanele singure care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie". Deci cineva care sta singur si castiga 1899 lei net in mana, se califica pentru ca are media sub salariul minim brut. 90% din cetateni se califica ptr ajutor social, o tara de asistati de stat!
Postat 08 August 2018, 15:43 de unu
Ce socialisti au devenit udemeristii
In orientul mijlociu, unde apa e o resursa rara, Israelul a hotarat sa nu dea nici o subventie la apa (consum casnic si industrial), desi e o nevoie de baza a omului (au cismele in orase), ci sa o lase libera, la pretul pietei: asa au ajuns sa fie natia cea mai eficienta in utilizarea apei, inventand multe noi inovatii (irigatie cu picurator, baterii chiuvete si capuri la dus) ce au redus consumul si risipa.
Postat 08 August 2018, 15:23 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON