URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2020, 17:45

Tribunalul Bihor îşi suspendă activitatea: procesele se amână, registratura şi arhiva vor fi închise, se vor asigura doar urgențele!

Judecătorii Tribunalului Bihor îşi suspendă activitatea judiciară începând de luni, 27 ianuarie, mai puţin activitatea Biroului de executări penale, urmând să fie judecate doar urgenţele în materie penală şi civilă. Alături de magistraţi, începând de luni, vor opri lucrul şi grefierii din tot sistemul judiciar din judeţ, blocând, practic, nu doar procesele, ci şi anchetele din parchete. 

Potrivit unui comunicat transmis, joi, sub semnătura purtătorului de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Veronica Ioniţă, suspendarea activităţii judiciare a Tribunalului Bihor a fost decisă în aceeași zi, în Adunarea generală a judecătorilor, şi presupune că magistraţii vor judeca doar urgenţele în materie penală (măsuri preventive), cauzele urgente în materie civilă (ordonanţele preşedenţiale vizând minorii, plasamentele de urgenţă, ordinele de protecţie, suspendările provizorii de executare, grevă). Totodată, în Tribunal va funcţiona Biroul de executări penale. 

"S-a hotărât, totodată, neparticiparea judecătorilor în birourile electorale", se mai precizează în informare.

Judecătorii prezenţi în Adunarea generală de joi s-au declarat solidari cu demersurile iniţiate de personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti. "Demersurile sunt menite să asigure respectarea statutului profesional sub aspect material". 

În acest timp, activitatea Curţii de Apel Oradea rămâne neafectată.

Alături de magistraţi, începând de luni, vor opri lucrul şi grefierii din tot sistemul judiciar din judeţ. "Vom asigura doar urgenţele", a explicat, pentru BIHOREANUL, vicepreşedinta Asociaţiei Grefierilor din România, Camelia Mesaroș.

Se asigură numai urgențele!

Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Grefierilor din România, începând de luni, 27 ianuarie, la nivelul instanţelor din raza teritorială a Curţii de Apel Oradea (Bihor şi Satu Mare), personalul auxiliar de specialitate din instanţe, respectiv din cadrul Curţii de Apel şi instanţelor din circumscripţia acesteia va suspenda activitatea pe o perioadă nedeterminară, "până la soluţionarea de către factorii decidenţi a revendicărilor susținute de reprezentanții noştri", urmând să se asigure doar serviciile de imediată necesitate, "nu mai puţin de o treime din activitatea normală, respectiv urgenţele în materie penală şi civilă".

Astfel, compartimentele arhivă şi registratură vor asigura urgenţele în intervalul orar 8.30 - 10.00. Totodată, grefierii vor asigura urgenţele, fiecare pe completul de judecată pe care este desemnat: se vor înregistra doar dosarele penale în care urmează a se desfăşura activităţi flagrante şi cauzele ce privesc minorii, activităţi de grefă în dosarele penale soluţionate vor fi asigurate doar în cauzele de trimitere în judecată, rechizitorii sau acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, în care asupra inculpaţilor au fost dispuse măsuri preventive, în anchete penale doar în cauzele cu reţinere, arestare preventivă sau minori. 

"Nu se vor înregistra dosare penale care nu privesc activităţi de flagrant sau cauze cu minori, nu se vor desfăşura activităţi de grefă în dosarele penale soluţionate cu trimitere în judecată (rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei) în care nu sunt luate măsuri preventive asupra inculpaţilor şi în soluţiile de netrimitere în judecată (renunţare, clasare, reunire/declinare), se întrerupe orice activitate cu publicul şi justiţiabilii, nu se vor prelua cereri, denunţuri sau plângeri, se întrerupe activitatea de raportare statistică sau transmitere de situaţii", au transmis grefierii. 

Proteste pentru pensii

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, protestul magistraților şi personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor şi parchetelor vine în contextul în care, pe 28 ianuarie, Camera Deputaţilor se va întruni în sesiune extraordinară pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale. 

Proiectul PNL propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare. Hotnews.ro notează că magistrații își pierd pensiile speciale, deși au de partea lor o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea acestora ar fi neconstituțională.

Printre instanțele care au anunțat că își vor suspenda activitatea în sălile de judecată se mai află și Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti, cele mai mari instanţe din ţară, Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Timiş, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Satu Mare, Tribunalul Iaşi.

De asemenea, Inspecţia Judiciară susţine că proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu încalcă „brutal” principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, dar şi articole din Constituţie şi prevederi CEDO.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
la munca an privat
nu va convine dativa demisia si la munca an privat veti castiga mai bine si veti iesi la pensie la 70 de ani hai curaj coruptilor
Postat 24 Ianuarie 2020, 10:27 de todo
Bravo
Stimați judecători ,Dacă nu va convine leafa si pensia eu va propun sa va depuneti demisia in locul grevei! Va angajați în domeniul privat unde sunteți platiti dupa cât ati muncit, după ce realizări aveti! Adica sunteți plătiți direct proportional cu munca prestanță. Aveti putina onoare domnilor si doamnelor judecători si demisionati! Sau vreti si la ciolan si cu pensie grasă dupa ciolan? Hmmm, interesantă gândire! Oare asa si judecati cauzele cu gândul la buzunar?:))
Postat 23 Ianuarie 2020, 23:12 de Adrian_Preda
Greva, între șantaj și negociere
Excalibur a punctat bine, dreptul la grevă nu ar trebui să descalifice dreptul la pensie specială? Altă întrebare: dacă nu se satisface revendicarea greviștilor și se ajunge la grevă pe termen nelimitat, noi, cetățenii, nu vom fi obligați să ne descurcăm cum putem și să ne facem singuri dreptate? Păi atunci greva asta nu se numește instigare la infracțiune?
Postat 23 Ianuarie 2020, 21:54 de User anonimizat
Spre Diaspora
In privat sunt destule locuri, daca nu pana nu-i tarziu spre Londra domnilor! Sper ca guvernul sa nu cedeze la presiunile unor SUPERMENI! SUPEROAMENI? SPUPER SPECIALI? Rahat niste nemernici invatati cu spagi si putere. Scuze pentru cativa care fac exceptie. Cei care nu se simt vinovati sa faca ceva. Iesiti in fata domnilor. Cu salarii la nivelul medicilor si atat, va descurcati onorabil in Europa nu numai in Romania. Sunt absolventi de drept destui chiar daca poate mai putin pregatiti dar macar mai cinstiti si omenosi. SUNTETI PENIBILI. Nici macar deputatii nu protesteaza. Ati ajuns sub nivelul lor de moralitate. Jalnic.
Postat 23 Ianuarie 2020, 20:15 de scarbit
Greva sau vacanta judecatoreasca
Daca-i greva, insamna ca statul roman nu-i plateste.Neste contabili ar putea calcula acum ,ce economie ar face statul FARA aportul acestei tagme de supra-oameni.Ca cele 3 luni de vara sunt platite,la cheie.Money for nothing.Dupa aia ne facem noi ceva sfat al batrinilor,ceva stabor, inclus in pret.Inc-o-ntrebare: dreptul la greva nu e pe lista aia lunga de privatiuni care se compenseaza cu pensii speciale?
Postat 23 Ianuarie 2020, 19:42 de excalibur
Grevă pentru pensiile speciale !?!
Să li se taie salariile și să fie dați afară nesimțiții, dacă și insistă !?! E bine, chiar foarte bine ... că aproape toți prădătorii ăștia l-au votat pe Johannis de la PNL și au aplaudat căderea PSD !?!
Postat 23 Ianuarie 2020, 18:44 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON