URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2020, 07:52

Nu „închid” instanțele: Judecătorii din raza Curţii de Apel Oradea sunt nemulțumiți de eliminarea pensiilor speciale, dar nu protestează

Nu „închid” instanțele: Judecătorii din raza Curţii de Apel Oradea sunt nemulțumiți de eliminarea pensiilor speciale, dar nu protestează foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În alte județe, au suspendat procesele, în Oradea încă se mai gândesc! Judecătorii din instanţele aflate în circumscripţia Curţii de Apel Oradea susţin că eliminarea pensiei de serviciu a magistraților aduce o atingere gravă principiului independenței judecătorilor, dar urmează să decidă în funcţie de evoluţia procesului legislativ dacă vor recurge la alte "demersuri în vederea apărării și restabilirii normelor legale". 

Se mai gândesc

Potrivit unui comunicat de presă transmis marți seară de Biroul de informare şi relaţii publice al Curţii de Apel Oradea, în cursul aceleiași zile a avut loc Adunarea generală a judecătorilor instanțelor din circumscripția Curții (Bihor și Sau Mare), "pentru exprimarea unui punct de vedere referitor la cele două propuneri legislative, ce au ca obiect abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraților și personalului auxiliar de specialitate".

În urma discuţiilor, Adunarea generală, cu unanimitate de voturi, s-a pronunțat împotriva proiectului legislativ, considerând că "măsura drastică de eliminare a pensiei de serviciu a magistraților este de natură să aducă atingere gravă principiului independenței judecătorilor ce are ca și componentă inclusiv asigurarea stabilității financiare a acestora, atât pe perioada desfășurării activității, cât și după pensionare, nesocotind specificul profesiei de magistrat, precum și interdicțiile/incompatibilitățile numeroase și continue instituite pe toată perioada exercitării profesiei".

Judecătorii au luat în discuţie şi eventuala eliminare a pensiilor de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate, concluzionând că această măsură "este de natură a afecta buna funcționare a sistemului judiciar". 

Potrivit comunicatului, "aceste măsuri contravin jurisprudenței anterioare a Curții Constituționale și principiilor reglementate prin documente ale organizațiilor internaționale adoptate în legătură cu aspecte ce țin de funcționarea justiției". 

Adunarea generală a judecătorilor instanțelor din circumscripția Curții de Apel Oradea nu a luat, însă, vreo decizie cu privire la organizarea unei manifestări de protest. "În funcție de evoluția procesului legislativ, urmează a se evalua necesitatea promovării altor demersuri în vederea apărării și restabilirii normelor legale de protecție împotriva oricăror imixtiuni ce afectează independența judecătorilor", se precizează în comunicat. 

Instanțe ”închise”

În acest timp, magistrații Tribunalului București și ai Curții de Apel București au decis marți în adunările generale să își suspende activitatea pe perioadă nedeterminată, începând de miercuri, nemulțumiți de abrogarea pensiilor de serviciu. Judecătorii Tribunalului Iași, ai Tribunalului Mureș și ai Curților de Apel Craiova, Cluj şi Alba Iulia au anunțat că își vor suspenda activitatea începând din 27 ianuarie, urmând să fie rezolvate doar cazurile urgente.

Întruniţi în adunare generală, și inspectorii judiciari au emis un punct de vedere care va fi transmis Guvernului, Senatului şi Camerei Deputaţilor, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Uniunii Naţionale a Barourilor din România în care arată că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu "încalcă brutal principiile independenței și inamovibilității judecătorilor". "Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună judecătorii şi procurorii și care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au", se precizează în documentul Inspecţiei Judiciare. 

Fără privilegii

Protestele survin pe fondul discuțiilor legate de eliminarea pensiilor speciale. Legea privind eliminarea pensiilor speciale va intra la votul deputaților în 28 ianuarie, după ce pe 17 decembrie Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale.

Proiectul PNL propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare.

Hotnews.ro notează că magistrații își pierd pensiile speciale, deși au de partea lor o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea acestora ar fi neconstituțională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cu gindul la vacanta judecatoreasca
La cele 3 luni de vara,cind magistratii se hodinesc,ca copii.Spre deosebire de acestia,ei primesc si salariul,ca sa-si poata trage zilele.
Postat 22 Ianuarie 2020, 09:59 de excalibur
CrisDumi
Ar putea să te înfieze pe tine, cu banii ăia , că sa nu te mai plângi că un boschi.
Postat 22 Ianuarie 2020, 08:44 de sandu1260
De ce ar protesta ?!?
La ce salarii, sporuri, premii și alte avantaje bănești au judecătorii, care împart dreptatea după cum i-a format societatea românească ... nici nu vor face altceva decât să bage bățu' prin gard !?! Recent, dou vecini de "zonă" (soț - soție) și foști judecători, au ieșit la pensie. Fiecare ia, numai de pe partea de pensie contributivă (fără calculul celei speciale), peste 4 puncte, adică vreo 5.500 RON fiecare !?! Au case, mașini, copii aranjați la casele lor, au văzut deja lumea, vara tund gazonul și trandafirii din curte, iarna/vara pe la casa de vacanță săptămână de saptămână ... nici nu au nevoie de toți cei 11.000 RON care le intră-n buzunare, că pot ține pe lângă ei încă una-două familii dacă n-ar fi așa de strângăreți la pungă !?!
Postat 22 Ianuarie 2020, 08:08 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON