URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2014, 13:11

Muzeul Ţării Crişurilor renunţă la administrarea Rezervaţiei Peţea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Custode al Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea, unde se află şi lacul cu nuferi termali Ochiul Mare, Muzeul Ţării Crişurilor a trimis Ministerului Mediului o solicitare de renunţare la acest contract.

Potrivit directorului Muzeului, Aurel Chiriac, instituţia renunţă la custodia rezervaţiei pentru că nu are cum să gestioneze problema apei geotermale din zonă. "O rezervaţie nu există fără apă. Dacă apa nu vine, noi nu avem ce să facem", a precizat Chiriac. În aceste condiţii, muzeografii recomandă ca responsabilitatea rezervaţiei să fie dată celor "care au puterea de gestionare a apei termale".

Solicitarea a fost făcută în urmă cu o lună, dar încă oficialii din Minister nu au oferit un răspuns.

La începutul lui 2013, şi Prefectura Bihor a iniţiat discuţii cu Ministerul Mediului, pentru a transfera custodia rezervaţiei la Universitatea din Oradea, variantă agreată la acea vreme şi de rectorul Constantin Bungău. Însă, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, atribuirea custodiei se face doar în urma unor licitaţii publice la care pot participa persoane fizice sau juridice, organizaţii de mediu ori instituţii publice.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, pentru prima oară în acest an nuferii n-au mai înflorit pe lacul Ochiul Mare. Pentru că nivelul apei din lac a scăzut simţitor, acesta devenind mai degrabă o băltoacă, nuferii nu s-au mai dezvoltat, existând pericolul să dispară pentru totdeauna din mediul lor natural.

Chiar dacă au murit în lac, nuferii pot fi recuperaţi. BIHOREANUL a prezentat cum doi cercetători orădeni, Cristian Blidar şi Ioana Maria Tripon, au reuşit cultivarea in vitro a nufărului termal, salvând astfel specia de la dispariţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
NU!
Domnule Rector! Sa nu faceti prostia! Este sinucidere totala. Calare pe calul mort.
Postat 01 August 2014, 17:25 de sko
apa gratis, dar fara nuferi
o reactie, oarecum inteligenta... pai, daca gluma se-ngroasa... sa raspunda cine "au puterea de gestionare a apei termale". adica sunt mai multi, iar muzeul in tot acest timp a fost un fazan? mai, sa fie.
Postat 28 Iulie 2014, 14:46 de veghe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON