URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2013, 08:25

Nuferi la mezat: Prefectura vrea să transfere de la Muzeu la Universitate custodia lacului cu nuferi din Băile 1 Mai

Nuferi la mezat: Prefectura vrea să transfere de la Muzeu la Universitate custodia lacului cu nuferi din Băile 1 Mai MÂNIE DE PREFECT. La câteva luni după ce a încercat să demonstreze, fără succes, că zăcământul termal din Felix şi 1 Mai e secătuit de forajele ilegale, prefectul Claudiu Pop (medalion) dă vina pe custodia deficitară a Muzeului Ţării Crişurilor, căruia vrea să-i ia rezervaţia (foto). O măsură dură, dar cât de întemeiată?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în decembrie 2012 izvoarele subterane ce alimentau lacul cu nuferi din Băile 1 Mai au secat, încât acesta devenise o simplă băltoacă, autorităţile par să fi găsit vinovaţii. Dar nu printre proprietarii de vile şi pensiuni, despre care custozii de la Muzeul Ţării Crişurilor au semnalat de mai bine de un an că storc zăcământul de apă termală pentru a-şi umple piscinele, ci tocmai în ograda instituţiei ce administrează rezervaţia.

Acuzat că nu a îngrijit-o cum se cuvenea, Muzeul a fost amendat usturător de Garda de Mediu, cu 50.000 de lei. BIHOREANUL a aflat că acesta ar fi, însă, doar primul pas spre sancţiunea extremă, pierderea custodiei, căci Prefectura negociază cu Ministerul Mediului ca aceasta să fie încredinţată Universităţii.

Pe moarte

Izvoarele subterane care alimentează lacul Ochiul Mare al Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea din Băile 1 Mai, unde trăiau trei specii unice în Europa - nufărul termal, melcul relict şi Roşioara lui Racoviţă - au dat primele semne că seacă în 14 decembrie 2011. Tot atunci custozii au acuzat, încă o dată, cauza fenomenului: furtul de apă termală. "În Felix şi 1 Mai sunt peste 100 de foraje ilegale ce influenţează funcţionarea izvoarelor şi a ecosistemului termal", spuneau naturaliştii Muzeului Ţării Crişurilor, pronosticând că scăderea nivelului apei şi a temperaturii din lac vor duce la moartea rezervaţiei.

Primul care s-a implicat într-o acţiune concretă menită să-i prindă pe hoţii de apă a fost prefectul Claudiu Pop. În vara anului trecut, acesta a trimis specialişti ai Prefecturii, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gărzii de Mediu, Muzeului, Poliţiei şi Primăriei Sânmartin, pentru a controla toate vilele şi pensiunile din Băi. Dar, fie pentru că acţiunea s-a derulat heirupistic, fie pentru că majoritatea consumatorilor s-au acoperit cu acte, din cele 161 de locaţii verificate au fost găsite foraje neautorizate doar în 8. Automat, autorităţile au şi renunţat la ipoteza că extincţia rezervaţiei e cauzată de furtul  de apă.

Iarna aceasta a adus, însă, dezastrul. Pe 7 decembrie 2012, lacul a secat aproape total, ajungând o simplă baltă cu apă rece care, o zi mai târziu, a şi îngheţat. Pentru prima oară în lunga sa istorie de peste 100.000 de ani, de-a lungul cărora temperatura a fost de minim 18 grade Celsius. Specialiştii Muzeului au avertizat din nou că îngheţul putea distruge definitiv atât seminţele nuferilor, cât şi melcul şi roşioara.

Atacul prefectului

Realizând că Bihorul e pe cale să piardă o bogăţie devenită simbol naţional, prefectul a cerut înainte de Crăciun, atât custodelui, cât şi celorlalte instituţii, "găsirea unor soluţii urgente pentru salvarea a ceea ce se mai poate salva". Numai că încă de la primele întâlniri avute cu specialiştii şi-a exprimat clar poziţia personală. "Custozii sunt vinovaţi!", spunea el, ameninţând că va cere Gărzii de Mediu sancţionarea Muzeului, pentru neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin convenţia de custodie.

La întâlnirile care au urmat, prefectul a fost tot mai tranşant. "Muzeul nu a gestionat cum trebuie rezervaţia şi nu a aplicat măsuri rapide care să prevină dimensiunea dezastrului ecologic", a spus Pop la o reuniune din 16 ianuarie a.c., acuzând custozii, de asemenea, că "în loc să propună soluţii concrete, de criză, pentru o situaţie de criză, s-au limitat doar să arate cu degetul spre furtul de apă din Băi, dar fără să spună cine anume sunt hoţii". Asta deşi, evident, nu Muzeul are asemenea atribuţiuni poliţieneşti!

Amendaţi şi înlăturaţi?

05 Sever Serbanescu.jpgCă ameninţările prefectului nu au fost doar vorbe-n vând s-a văzut apoi în 18 ianuarie, când Garda de Mediu a amendat aspru Muzeul, cu 50.000 lei, după un control făcut în 19 decembrie 2012. Motivul? "Custodele nu ne-a trimis niciun raport privind starea habitatului termal şi fluctuaţiile de nivel şi de temperatură ale apei, deşi această măsură a fost dispusă de Gardă încă din mai 2012", a explicat pentru BIHOREANUL comisarul de mediu Sever Şerbănescu (foto).

În plus, Garda a confirmat şi alte nereguli puse în seama custozilor. "Nu au cerut informaţii complete despre deţinătorii de terenuri şi activităţile economice de pe raza comunei Sânmartin care se desfăşoară în aria naturală protejată" şi nu şi-au asumat "un termen de finalizare a planului de management al rezervaţiei". Asta, e drept, în condiţiile în care Muzeul deţine custodia nu de azi-de ieri, ci din iulie 2010! Deşi poate părea o răzbunare a prefectului, sancţiunea dată de Gardă e bazată, totuşi, pe o realitate pe care Muzeul nu o poate nega. Doar că asta nu ajută la resuscitarea izvoarelor...

BIHOREANUL a aflat că, folosind ca argument chiar amenda Gărzii, prefectul negociază la Ministerul Mediului anularea convenţiei de custodie încheiate cu Muzeul, în baza unei prevederi conform căreia acest lucru este posibil dacă acesta nu-şi onorează obligaţiile. Cui ar vrea Pop să-i dea administrarea rezervaţiei? Universităţii orădene, cu care recunoaşte că a iniţiat discuţii "de tatonare" tot în ianuarie, dar numai cu jumătate de gură, susţinând că "nu ar fi oportun să oficializăm în acest moment o astfel de informaţie, pentru că discuţiile sunt în fază incipientă".

Custodie la licitaţie

05 Constantin Bungau_1.jpgRectorul Universităţii, Constantin Bungău (foto), admite că i s-a oferit custodia lacului cu nuferi şi că negocierile sunt chiar avansate. "După discuţiile cu domnul prefect, în 7 februarie am avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului, special veniţi la Oradea pentru problema nuferilor. Am înţeles că Ministerul ar agrea atribuirea custodiei Universităţii pe considerentul că putem aduce un plus profesional şi tehnic pentru resuscitarea rezervaţiei. Noi suntem, desigur, de acord", spune Bungău, precizând că Universitatea are specialişti în biologie şi geologie capabili să găsească soluţii.

În realitate, totuşi, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Pentru că, după cum prevede Ordonanţa de Urgenţă 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, atribuirea custodiei se face doar în urma unor licitaţii publice la care pot participa persoane fizice sau juridice, organizaţii de mediu ori instituţii publice. Altfel spus, chiar şi o fundaţie oarecare ar putea încurca planurile autorităţilor.

La proces

05 Aurel Chiriac.jpgVizibil supărat de acuzaţiile aduse de prefect, directorul Muzeului, Aurel Chiriac (foto), a dat publicităţii săptămâna trecută o scrisoare de protest, argumentând că specialiştii instituţiei pe care o conduce şi-au făcut datoria ca la carte, informând în permanenţă autorităţile administraţiei locale despre exploatarea haotică a apei termale în cele două staţiuni, "mult peste puterea de refacere naturală a zăcământului", dar şi despre riscul iminent ca dispariţia lacului cu nuferi să fie urmată de cea a Băilor Felix şi 1 Mai.

Chiriac susţine că are informaţii şi cu privire la "jocurile de culise" care se fac pentru a i se retrage Muzeului administrarea rezervaţiei. "Vorbele se aud şi din spatele uşilor închise", spune directorul, atât de afectat încât ar putea să renunţe chiar de bunăvoie la custodie. Nu înainte, însă, de a încerca să repare imaginea instituţiei, căci Muzeul a dat în judecată Garda de Mediu, pentru a demonstra că amenda primită e nejustificată. Dată ca "pedeapsă", doar pentru că specialiştii săi au avut curajul să demaşte adevărata problemă care afectează rezervaţia: furtul de apă termală, săvârşit zi de zi, de ani întregi, sub ochii îngăduitori ai celorlalte instituţii.


COMISIE SPECIALĂ
Descindere la nivel înalt

Informat despre dezastrul din Băile 1 Mai, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a dispus luna trecută înfiinţarea unei comisii speciale conduse de şeful Direcţiei Biodiversitate a Ministerului, Florian Radu. Pe 7 februarie, aceasta a descins în Bihor, unde a avut întâlniri cu custodele şi cu autorităţile judeţene. O a doua întâlnire s-a consumat pe 18 februarie la Minister, la ea participând şi profesorul universitar Iancu Orăşeanu, din partea Academiei Române, tutorele ştiinţific al tuturor ariilor protejate din România.

Vineri, 22 februarie, comisia ministerială a transmis Prefecturii concluziile despre posibilele cauze ale secării izvoarelor geotermale: "exploatarea într-un ritm mai alert decât cel de refacere al zăcământului", nivelul redus al precipitaţiilor din ultimii ani, plus "defrişările din zona Munţilor Apuseni, care par a influenţa negativ realimentarea acviferului termal". Controlul nu specifică nimic despre vreo culpă a custodelui, ba chiar confirmă constatările făcute de specialiştii Muzeului.

Pentru confirmarea supoziţiilor enunţate, Ministerul a cerut autorităţilor locale instalarea de piezometre în jurul lacului şi de senzori în puţurile de forare din zonă, monitorizare permanentă şi realizarea unei hărţi fidele privind exploatarea resursei de apă geotermală în staţiuni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
primaru lu peste
singura problema si cea mai grava este domnul Primar popus care a distrus tot din cele 2 statiuni pina cind el va fi acolo nimic bun nu se va face in comuna.macar acuma in ceasul al doisprezecelea daca ar face ceva pt 1 Mai . Dar vb Romanului daca nu iese nimic la afacere sigur nu va face nimic . Internetul este plin de comentariile turistilor care au fost odata in 1 mai si care au zis ca pina nu se rezolva problema cu tiganii din statiune ei nu vor reveni Iar acuma daca va disparea si sg atractie simbolul statiunii 1 mai si al intregului judet o sa RAMINEM doar in istoria STATIUNILOR BALNEARE
Postat 26 Februarie 2013, 22:42 de florin
prefectu bula michiduta
dupa ce ati distrus nuferii puteti sa transferati lacul si la mama voastra in CHIIIIZDA.... se fura apa termala in draci insa \"organele\" stau cu pulanul in gura si nu vad nimic, nu exista vreo pensiune sau vila in statiuni care sa nu fure apa termala iar voi nu ati prins pe nimeni....
Postat 26 Februarie 2013, 12:46 de pond
ŢARĂ
ĂSTA E DEŞTEPT, NU E CA IOAN FĂRĂ DE ŢARĂ, ĂLA DIN 1215 !!! DIN ANGLIA!!!
Postat 25 Februarie 2013, 23:24 de ADINA
Cu respect pentru functie
Vrem performanta ca salariile le-ati marit nu domnule Tara? Nu se vede nimic dupa un an.
Postat 25 Februarie 2013, 19:01 de Dezamagit
Cu respect pentru functie
Bungau nu ştie pe ce buton să apeşe, a spus-o mai deunazi chiar rectorul. Din pacate este pe dinafara si cu investitiile de viitor la fel ca si cu prezentul. Mai bine termina caminele studentesti care aduc bani decat alte investitii noi si care in viitor nu vor mai fi necesare. Nu mai avem nevoie de spatii noi deocamdata. La ce se preconizeaza a fi in viitor, restrangerea spatiilor si reducerea personalului sunt butoane pe care sa le apesi domnule rector. Regionalizarea si scaderea populatiei sunt doar doua motive care sa te determine sa gandesti la restructurare domnule rector. Lasa visurile si apucate de treaba serios, ca am avut incredere in tine.
Postat 25 Februarie 2013, 19:00 de Dezamagit
Si saraci si cu pretentii
Bungau sa negocieze in nume propriu impreuna cu Tara si sa privatizeze ei lacul, ca au bani destui pentru reabilitare si plata specialistilor de la Universitate si sa lase fondurile publice si banii studentilor. Lucrati pe bani vostri desteptilor. Luati si specialistii, cu care va-ti sfatuit coactionari sa va vedem de ce sunteti in stare. Va vad peste doi ani cu amenda la fel ca Muzeul. Universitatea nu are bani de salarii si voi vreti sa luati lacuri. Vai de mintea voastra. Bungau esti ZERO. Habar nu ai despre ce vorbesti si ce faci.
Postat 25 Februarie 2013, 18:39 de angajat
replica la articol
Lipsa de responsabilitatea! aruncarea raspunderii in carca altui , cm asta facut Prefectura , sa privim inainte si inapoi cu manie proletara , sa vedem si partea buna a lucrurilor ...seaca balta cu nuferi... se fac forari gaze de sist .... toate pensiunile se duc dreacului mai putin acelea care accepta petroilisti nespalati in chirie impreuna cu prostrituate de categoria II ... toata lumea-i fericita !:))=)) Problema este ca nici o pensiune sa locatie care are foraj nu si-a pous problema de reinjectie apei uzate .,apei freatice inapoi de unde a venit apa termala , s-au gandit numai la PROFIT, si acuma toti sunt revoltati ca a scazut debitul apei geotermale si nu mai au apa in piscine ...HAI SICTI da-va dreacu de profitori cei cu pensiuni si hoteluri , acuma aruncati vina pe toate institutiile statului roman , numai voi sa nu fiti vinovati !:))=))Viitor apocaliptic pentru Baile Felix ,Baile 1 Mai, ... apa termala s-o dus dreacu , turisti asemenea, vin petrolisti cu forajele lor pentru gaze de sist , traiasca petrolul si gazele de sist ,de cutrenure sa nu vorbim , asemeni si de poluare cu produse petroliere , da-o dreacu de NATURA s :))=)).Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 25 Februarie 2013, 16:06 de Romanul Simplu
Pestisorul auriu CLAUDIU POP
Cum sa gaseasca prefectul Claudiu Pop pe careva cu foraj ilegal cand exact asa facea si tatal lui la hotel Intercontinental?
Postat 25 Februarie 2013, 15:23 de nufar
Pestisorul auriu CLAUDIU POP
Cum sa gasesca pe careva cu foraj ilegal cand domnul prefect stie exact cum se face de cand tatal lui facea acelasi lucru la hotelul Intercontinental.
Postat 25 Februarie 2013, 15:19 de nfar
FRĂȚIA HOȚILOR PSD-PDL!
PĂI CUM SĂ GĂSEASCĂ VINOVAȚI PESEDIȘTII PUȘI ȘEFI LA INSTITUȚIILE DE CONTROL, CÂND CEL MAI MARE HOȚ E CHIAR TOVARĂȘUL LOR DE PARTID, FLORIAN SERAC, PUS DERECTOR LA SC TURISM FELIX, FIRMA CARE ARE MONOPOLUL ȘTRANDURILOR DIN ZONA BĂILE FELIX-BĂILE 1 MAI?! EL E TOVARĂȘ DE AFACERI CU PRIMARUL DIN SÎNMARTIN, LUCIAN POPUȘ-PDL. ÎN SÎNMARTIN DOMNEȘTE O FRĂȚIE MAFIOTĂ DEASUORA INTERESELOR DE PARTID! POSTUL DE POLIȚIE FELIX, CARE ASIGURĂ ORDINEA ÎN ZONĂ, ÎȘI PRIMEȘTE BENZINA PT MAȘINI DE LA PRIMĂRIA LUI POPUȘ, UNDE POLIȘIȘTII MÎĂNÂNCĂ ADESEA GRATIS LA CANTINA-RESTAURANT A PRIMĂRIEI, CICĂ, PRIVATIZATĂ PENTRU UN APROPIAT AL PRIMARULUI. LA DNA SE NEGOCIAZĂ CÂTĂ ȘPAGĂ SĂ DEA POPUȘ ȘI FOSTUL DEPUTAT ȘTWFAN SEREMI, PENTRU A SCĂPA DE DOSARUL PENAL CARE DE PREA MULT TIMP SE TOT CERCETEAZĂ, DEȘI PROBELE SUNT EVIDENTE!!!..ÎNSĂ POPUȘ , CARE A FOST MEMBRU PSD, ARE RELAȚII TARI ÎN PARTID, PRIN VĂRUL SĂU, VICEPRIMARUL NICOLAE LEUCE, ȘEFUL ORGANIZAȚIEI LOCALE ȘI CHIAR PRIN PREFECTUL CLAUDIU POP, DESPRE CARE TOȚI PROCURORI ȘTIU CĂ TRAGE FĂINĂ PE NAS, DAR ÎL LASĂ ÎN PACE, FIINDCĂ TATĂL LUI POP, ANDREI, DIRECTOR LA DACIA-CONTI, ARE MULTE ÎNREGISTRĂTI AUDIO-VIDEO COMPORMIȚĂTOARE PT MIȘULȚI MAGISTRAȚI ȘI POLIȚIȘ
Postat 25 Februarie 2013, 14:44 de gabi cerganovic
INCOMPETENTA
De ce nu se fac publice numele celor care au foraje ilegale? Probabil ar fi un adevarat cutremur in Sanmartin. Avand in vedere numele care au foraje ilegale si avand in vedere prietenia prefectului cu primaru de Sanmartin nu ma astept sa se intample acest lucru. DA-LE NAIBI DE SPECII UNICE IN EUROPA,SA MOARA.....
Postat 25 Februarie 2013, 10:13 de MIHAI
dezinteres
Dezinteres total in comuna Sanmartin.Foraje ilegale la tot pasul si nimeni nu le vede.Primarul comunei se lauda peste tot la prieteni ca are apa termala in piscina .In aceasta comuna mafia este prezenta in fiecare nivel de activitate.Este pacat cum se distrug bogatiile Sanmartinului...
Postat 25 Februarie 2013, 10:04 de liviu
vai de noi
e mai usor sa dam vina pe muzeu si sa dam rezervatia celor de la universitate care probabil o sa umple ei lacul,de fapt lacul va ajunge pe mana unui privat care va pune bancute,chioscuri cu seminte si o sa vanda nufar la fir. dl prefect nu spune nimic despre cei care au foraje ilegale si masurile care trebuie luate impotriva lor. pana se gaseste vinovatul lacul va fi istorie... poate participa si DD la licitatie...
Postat 25 Februarie 2013, 09:52 de cristi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON