URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2023, 22:13

Trei clădiri publice din Oradea vor fi iluminate în portocaliu, în semn de solidaritate cu copiii bolnavi de cancer

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a marca importanţa luptei împotriva uneia dintre cele mai periculoase boli din lume, cancerul, Asociaţia Magic, care ajută copiii suferinzi de această boală, va ilumina, sâmbătă, în portocaliu, trei clădiri publice din Oradea: Primăria Oradea, Podul Centenarului şi Palatul Baroc.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Asociația Magic, în România, vor fi iluminate în culoarea portocaliu 43 de clădiri, poduri sau obiective turistice din Oradea, Bucureşti, Braşov, Sibiu, Iaşi, Cluj, Suceava, Craiova, Târgu Neamţ şi comuna Maglavit din judeţul Dolj.

Evenimentul va avea loc sâmbătă seară, între orele 19 şi 22.

"Scopul este de a pune în lumină problemele cu care se confruntă copiii cu afecţiuni oncologice, pentru a informa publicul larg despre impactul acestei boli în viaţa unei familii, dar şi despre importanţa măsurilor de prevenţie. Totodată, Asociaţia Magic îşi propune, cu această ocazie, să colecteze şi să transmită mesaje de încurajare tuturor copiilor care se luptă cu cancerul", se arată în comunicat.

Asociaţia Magic este singura fundaţie din România afiliată Uniunii Internaţionale de Control al Cancerului (UICC).

Obiectul său de activitate este facilitarea de intervenţii medicale şi dezvoltarea de programe care să îmbunătăţească sănătatea şi calitatea vieţii a peste copiilor din România care suferă de cancer şi alte afecţiuni grave, precum şi a familiilor acestora, totul din donaţii.

"Dacă sâmbătă seară, în drumurile voastre, vă iese-n cale vreo clădire îmbrăcată Magic în lumină portocalie - culoarea răsăritului şi-a apusului, a spiritualităţii şi a bărcilor de salvare - faceţi-i o fotografie şi postaţi-o pe conturile voastre de socializare, cu hashtagurile #MakeTimeToCare #WorldCancerDay şi #AsociaţiaMagic, pentru a aduna laolaltă toată susţinerea şi speranţa pentru familiile care se luptă cu cancerul", a transmis Andreea Nechita, preşedinta Asociaţiei Magic.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în 2035, numărul de cazuri de cancer la nivel mondoal s-ar putea dubla şi circa 40% din populaţia globului se va confrunta cu această boală, la un moment dat în viaţă.

Prin prevenţie, detectarea cancerului în fază incipientă şi tratament, ar putea fi salvate în fiecare an 3,7 milioane de vieţi.  

Ziua mondială a luptei împotriva cancerului este marcată anual pe 4 februarie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON