URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2022, 16:30

Schimbări radicale în învăţământ: anul şcolar va fi împărţit în cinci module, se va renunţa la teze. Anunţul lui Cîmpeanu (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat miercuri că anul şcolar va fi împărţit în cinci module şi nu va mai avea semestre. Modulele vor fi fie de 6, 7 sau 8 săptămâni, acestea fiind alternate cu vacanţe.

Fără teze

O altă schimbare importantă care ar urma să fie efectuată în învăţământul românesc este eliminarea tezelor şi înlocuirea lor cu "evaluări sumative", conform Edupedu.ro. 

Anunţul a fost făcut la finalul unei şedinţe de Guvern în care s-au adoptat alte decizii legate de sistemul de învăţământ. "Având în vedere şi această structura a anului şcolar care se bazează pe cele cinci modele de învăţare alternate cu module de repaus, intenţionam să revizuim regulamentul de organizare şi funcţionare din învăţământul preuniversitar în sensul renunţării la obligativitatea acestor teze semestriale", a precizat într-o conferinţă de presă ministrul Cîmpeanu, arată portalul menţionat. 

Propunerea privind eliminarea tezelor a fost înaintată de Consiliul Naţional al Elevilor şi este agreată de minister. Măsura s-ar pune în practică deja din anul şcolar 2022-2023. 

Cinci module

Sorin Cîmpeanu a detaliat apoi care ar urma să fie structura anului şcolar. 

"Am reuşit să ajungem, îmi place să cred, la un consens care este confirmat de către nu numai de către experţii în ştiinţele Educaţiei din România, ci de către orice expert care are un minimum de noţiune pedagogie modernă. Este vorba despre nevoia de a alterna module de învăţare de 6-7-8 săptămâni cu module de repaus. În aşa fel putem să ne adaptăm pe specificul anului şcolar din România", a spus ministrul.

"Mai exact propunerea agreată a fost ca şcoala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prim modul de învăţare. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie elevii ar urma să intre în vacanţă. La finele lunii octombrie, 24 – 30 octombrie ar urma să fie prima vacanţă. O vacanţă acordată tuturor elevilor şi preşcolarilor în egală măsură", a continuat Cîmpeanu. 

El a adăugat că, după această vacanţă, urmează modulul doi de învăţare care se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă. Apoi va fi cea de-a doua vacanţă: 23 decembrie – 8 ianuarie.

Urmează modulul trei care ar începe în data de 9 ianuarie. "În premieră, acest modul se va derula până în luna februarie când vom avea cea de-a treia vacanţă, care va putea fi acordată în a doua săptămână a lunii februarie, în a treia săptămână a lunii februarie sau în a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui inspectorat şcolar judeţean prin consultare cu cei implicaţi. Este vorba despre o vacanţă de o săptămână, mobilă, în luna februarie", a precizat Cîmpeanu. 

Cinci vacanţe

După vacanţa din luna februarie va începe cel de-al patrulea modul, care se va derula până în apropierea sărbătorilor pascale, mai exact vacanţa ar urma să fie organizată în perioada 8 – 23 aprilie.

Urmează modulul cinci şi ultimul, până în data de 16 iunie. Cea de-a cincea vacanţă este şi cea mai mare, vacanţa de vară care urmează să înceapă pe 17 iunie şi să dureze până în septembrie.

Săptămâna verde

Sorin Cîmpeanu a anunţat că în structura anului şcolar va fi introdusă şi "Săptămâna verde", încă din anul şcolar 2022-2023. Şcolile vor putea alege dacă o pun în practică în modulul patru sau în modulul cinci. În cadrul acesteia, elevii vor învăţa despre mediu de la specialişti şi vor putea participa la diverse activităţi ecologice. 

În fine, ministrul s-a referit la teze. "Având în vedere şi această structura a anului şcolar care se bazează pe cele cinci modele de învăţare alternate cu module de repaus, intenţionam să revizuim regulamentul de organizare şi funcţionare din învăţământul preuniversitar în sensul renunţării la obligativitatea tezelor semestriale", a declarat ministrul. 

Cîmpeanu a spus că profesorii vor şti cum să facă evaluările pe parcursul celor cinci module. "Sunt convins că fiecare profesor ştie bine, uneori ştie foarte bine, când să-şi planifice aceste evaluări pe parcurs, de-a lungul anului şcolar, coroborat şi cu această structură pe cinci module. De asemenea, am luat act şi de solicitarea elevilor, pe care o susţin, aceea a unei evaluări standardizate, sumative, la final de an şcolar şi - solicită elevii - şi o evaluare a standardizată predictivă la început de an şcolar. Este un model pedagogic pe care îl avem în atenţie şi împreună cu specialiştii în ştiinţele Educaţiei îl vom analiza şi îl vom implementa încă din anul şcolar 2022-2023 prin modificarea ROFUIP". 

Medii doar la final de an

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, după implemetarea noului an şcolar, Sorin Cîmpeanu a spus că mediile vor fi încheiate la final de an. 

Ministrul Educaţiei a spus că urmează să fie propuse şi validate şi alte detalii legate de procesul de învăţământ.

"Aceste modificări vor face parte din modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar", a spus ministrul. 

Regulamentul nu a fost modificat încă.

 
Briefing de presă

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 30 martie susținut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, ministrul Mediului, Tánczos Barna, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru

Posted by Ministerul Educației - România on Wednesday, March 30, 2022

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vai si-amar!
Care cum se plimba pe la ministere simte nevoia sa faca ceva pt a ramane in istorie. La fel ca in alte domenii, politicienii ar fi bine sa se puna la masa si sa faca ceva care sa ramana valabil macar 10 ani. Aici d\au e tras copiii si parintii, adica noi toti. La fel e si cu drumurile si cu spitalele etc. Dar oare cu ce nu este asa ?!
Postat 30 Martie 2022, 22:42 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON