URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2021, 19:05

Rivalii lui Dehelean din USR-PLUS Bihor candidează la șefia organizației municipale, acuzând cenzura și mediocritatea de acum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de 12 "disidenţi" care îi fac opoziţie deputatului Silviu Dehelean în cadrul USR-PLUS Bihor s-a înscris în alegerile pentru conducerea organizaţiei municipale Oradea, programate la finele acestei săptămâni, promiţând că dacă vor fi votaţi vor aduce partidul "înapoi la cetăţean".

Cei 12 acuză servilismul, mediocritatea, cenzura şi interesele personale promovate de actuala conducere, promiţând că vor înlocui politica de excludere a vocilor critice cu meritocraţia, transparenţa şi "convertirea sloganurilor în fapte".

Pentru "reconstrucţie"

Sub sloganul "Înapoi la cetăţean!", 6 reprezentanţi ai grupării anti-Dehelean din USR şi 6 din PLUS şi-au anunţat candidaturile la alegerile pentru Biroul Local al filialei USR-PLUS Oradea, programate de vineri, 18 iunie, până duminică, 20 iunie, la sediul USR Bihor din strada Vasile Alecsandri.

Cei 12 - între care fostul preşedinte al USR Bihor Cristian Rusu şi foştii candidaţi USR-PLUS la Consiliul Local Oradea Delia Ungur şi Vasile Dumitriu, precum şi nume necunoscute opiniei publice din PLUS, cu excepţia lui Marian Filip, fost membru PD - au dat publicităţii şi un comunicat acuzator la adresa actualei conduceri, controlată de deputatul Silviu Dehelean.

"E momentul să începem reconstrucţia unei filiale care, după ce debutase promiţător acum 4-5 ani, a reuşit, în ultima vreme, să dezamăgească tot mai mulţi alegători şi să demotiveze tot mai mulţi membri", au transmis aceștia.

"Cu spatele la cetăţean"

Cei 12 semnatari şi candidaţi afirmă că "rezultatele extrem de slabe de la ultimele alegeri, mai ales cele locale (n.r. – unde USR-PLUS a reuşit să nu propulseze niciun consilier local în Oradea şi niciun consilier judeţean), sunt efectul unor decizii politice luate cu spatele către cetăţean".

Ei promit că nu vor ca "istoria să se repete" şi își iau angajamentul să promoveze valori reale, în antiteză cu cele sugerate a caracteriza în prezent organizaţia: "asumarea responsabilă, şi nu obedienţa servilă; meritocraţia, şi nu mediocritatea; transparenţa, şi nu cenzura; atragerea în partid a unor oameni valoroşi, şi nu excluderea sau marginalizarea celor care ar putea face diferenţa; preocuparea autentică pentru binele public, şi nu obscure interese personale".

Cei 12 îşi exprimă opinia că în Oradea USR este perceput "ca un partid al promisiunilor deşarte şi al sloganurilor populiste" şi hotărârea "să ne onorăm promisiunile şi să convertim sloganurile în fapte", cerând colegilor de partid să îi voteze pentru că "acum au cu cine".

"Se ştie foarte bine"

Contactat de BIHOREANUL, fostul preşedinte al USR Bihor Cristian Rusu, primul pe lista semnatarilor, a refuzat să detalieze despre problemele de care suferă, în opinia sa şi a colegilor săi, organizaţia, afirmând că acestea sunt cunoscute de membrii partidului, dar şi că vrea să evite referirile la persoane. "Se ştie foarte bine care este situaţia şi care este atmosfera în partid. Aş vrea să nu mă refer la persoane", a spus Rusu.

În USR Bihor şi în PLUS Bihor există tensiuni de anul trecut, când sub conducerea deputatului Silviu Dehelean şi a Ioanei Mihăilă, devenită între timp ministru al Sănătății, cele două organizaţii au eşuat lamentabil în alegerile locale, ambii fiind siliţi să demisioneze la presiunea "disidenţilor", pe când la alegerile parlamentare cele două partide aliate au obţinut un procent sub cel reuşit de o altă formaţiune nouă, şi anume AUR.

De atunci, USR Bihor este condus de Ioan Gal, necunoscut opiniei publice, iar PLUS Bihor de ecologistul Andrei Acs.

După alegerile din 18-20 iunie pentru şefia organizaţiei municipale Oradea a USR-PLUS, în 25-27 iunie va fi aleasă şi conducerea organizaţiei judeţene, astfel încât cele două formaţiuni să "fuzioneze" şi la nivel local şi să-şi trimită o singură delegaţie la congresul USR-PLUS programat în această toamnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pff
Poate e o miscare buna dar eu cred ca cei de la usr-plus nu inteleg ce se intampla aici in Oradea unde e situatie total atipica. Spre deosebire de Timisoara unde oamenii au fost nemultumiti de prestatia si atitudinea lui Robu in Oradea majoritatea oamenilor au fost multumiti si chiar incantati de prestatia lui Bolojan si au vrut sa i-i ofere posibilitatea de a conduce cu cat mai putine oprelisti. Si atunci usr a venit cu propriul lor candidat? Sa ofere ce? Si asta dupa ce pana acum au realizat ce? Eu cred ca aici au gresit mult ca nu au sustinut candidatura lui Bolojan. udmr si psd aveau altfel de motive dar usr doar s-a bagat ca musca in rhat. La momentul acesta nu e potrivit si nici nu avem motive sa schimbam echipa si intamplator acestia sunt de la pnl. Iar pe noi ne intereseaza rezultatul nu partidul. Daca se aliau cu Bolojan ar fi avut si ei mai multi directori si consilieri si ar fi putut acumula cv in mandatul asta cu niste sanse pe mandatele viitoare. Asa vor sta si ei cu pancarta pe marginea drumului cel putin inca 3 ani. Si atunci tot nu vor avea pe nimeni credibil cu experienta in 'management administrativ'. Iar cu Dehelean cam au dreptate, nu prea e genul de solist, mai degraba instrumetist in orchestra. Nu e deloc carismatic ca sa zic asa... nici macar cat Bolojan ;).
Postat 15 Iunie 2021, 10:02 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON