URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Decembrie 2017, 15:41

Răsturnare de situaţie: Doctoriţa Georgeta Călinescu, condamnată la închisoare cu suspendare pentru moartea Patriciei Aktaa (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răsturnare de situaţie în cazul Patriciei Aktaa, fetiţa de 5 ani care a murit în spital din cauza unei infecţii digestive. Curtea de Apel Oradea a condamnat-o, vineri, la 1 an de închisoare cu suspendare pe doctoriţa Georgeta Călinescu, acuzată de malpraxis, dar achitată de prima instanţă şi considerată nevinovată de procurorii Curţii.

Verdict: vinovată!

Sentinţa, care este una definitivă, vine la capătul unui proces îndelungat, plin de soluţii contradictorii, ultima dintre ele fiind relatată chiar în ultimul număr al BIHOREANULUI.

Deşi procurorii Parchetului Oradea au vrut-o condamnată pe doctoriţă, atacând ca nelegală sentinţa prin care Judecătoria Oradea o achitase, procurorul Tiberiu Sigheartău a surprins instanţa, cerând respingerea acţiunii, pe care o considera acum nefondată.

Completul format din judecătorii Antik Levente şi Gabriela Ţarcă au trecut peste asta şi, după amânarea cu o săptămână a pronunţării, au anunţat, vineri, prin vocea primului dintre ei, admiterea apelului Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea şi condamnarea doctoriţei Călinescu. La pronunţare, în sala de judecată, inculpata nu a fost prezentă, ci doar părinţii Patriciei, Delia şi Sorin Scorţe.

Totodată, potrivit sentinței Curții de Apel, doctoriţa Călinescu trebuie să plătească, în solidar cu spitalul, 80.000 euro părinţilor Patriciei. Când au auzit că doctoriţa Călinescu este condamnată, părinţii Patriciei Aktaa au izbucnit în plâns.

I-a deranjat pe ceilalţi...

Fetiţa de 5 ani a murit în 2010, în urma unei intoxicaţii cu Salmonella, după ce mâncase cremeş la o aniversare, la fel ca alţi 11 participanţi. Dintre toţi, doar ea n-a supravieţuit, toxiinfecţia declanşând o aşa numită coagulare intravasculară diseminată, care ar fi putut fi tratată doar în secţii de urgenţă, unde i se putea administra plasmă.

Deşi intrase în comă la ora 22, cu febră de 42 °C, a fost transferată la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal după mai bine de 3 ore, timp în care medicul de gardă, Georgeta Călinescu, a tratat-o doar cu antifebrile şi comprese cu apă rece, vizitând-o de trei ori şi cerând rudelor s-o facă să tacă, deoarece gemetele ei îi deranjau pe ceilalţi pacienţi.

Loterie cu magistraţi

După moartea copilului, Delia Scorţe a purtat o adevărată bătălie judiciară. Colegiul Medicilor a respins ideea unei culpe medicale, iar Parchetul Oradea a pus în mişcarea acţiunea penală abia la 5 ani după moartea Patriciei. Procuroarea Adela Stamatiu a clasat, însă, cazul, soluţie confirmată şi de prim-procurorul Gheorghe Vidican, dar atacată în instanţă de mama fetei.

În aprilie 2017, vicepreşedinta Judecătoriei, Crenguţa Crăciun a pronunţat primul verdict, de achitare, pe motiv că fapta imputată doctoriţei nu există. „Să spui că fapta medicului nu există e ca şi cum ar fi natural ca o fetiţă de 5 ani să moară. Inculpata nu a făcut nimic pentru ca pacienta să aibă o şansă la viaţă, deci trebuie să răspundă”, a reacţionat avocatul familiei, Răzvan Doseanu.

Soluţia de achitare a fost atacată de astă dată şi de reprezentanţii Parchetului Oradea, şi de mama micuţei, dar surpriza a venit pe 14 noiembrie, din partea procurorului de şedinţă Tiberiu Sigheartău, de la Parchetul Curţii. După ce pe tot parcursul dezbaterilor nu a pus nicio întrebare relevantă inculpatei sau martorilor, acesta a cerut judecătorilor să respingă apelul colegilor săi, ca neîntemeiat, poziţionându-se de partea inculpatei. Parchetul nu şi-a motivat abordarea până azi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@cut
Sincer nu pot sa-mi dau inca seamna, esti doctor sau pacient la psihiatrie, sau si una si alta? Au fost opt pacienti infectati cu salmonela atunci, doar unul a ajuns la "doamna inger" si acela a murit. "Doamna inger" era isterizata de plansetele copilei deoarece nu o lasa sa doarma pe ea si pe ceilalti pacienti, in final s-a facut liniste..., acum s-a facut putina dreptate.
Postat 10 Decembrie 2017, 10:27 de ionel82
sdevsrstul inger,... pedepsit
Doamna dr e un inger si nu e singura pedepsita pe nedrept,adica cine a livrat prajitura infecta si ...spitalul care nu avea nu are si nu o sa aiba cele necesare sa salveze vieti in atari situatii scapa usor,dar nu e un caz singular fiindca acum doua mii de ani Domnul Isus a platit pentru pacatele noastre,iar azi tot asa e,trist,pentru d l Levente ce se pretinde crestin si chiar era ok fara presiunile dna oradea,organizatie masonica ce dicteaza inca solutiile in Bihor!
Postat 09 Decembrie 2017, 17:15 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON