URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 25 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt un fan mărturisit al instrumentelor digitale făcute să ne ușureze viața. Nu am mai plătit o factură la ghișeu de câțiva ani, evitând să pierd timp prețios și să văd fețe acre și plictisite dincolo de un geam de sticlă. Cumpăr de pe internet de câte ori am ocazia, comunic fervent prin mesaje și emailuri cu cei pe care nu îi pot întâlni, mă informez de pe diverse site-uri și platforme. Internetul îmi este util, chiar indispensabil, în toate activitățile profesionale, așa că îmi recunosc dependența de el.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
20 Noiembrie 2020, 07:57

Proces cu reluare: Cum s-a ales un poliţist din Bihor cu pedeapsa anulată pentru o mită de 40 de lei şi 10 euro

Proces cu reluare: Cum s-a ales un poliţist din Bihor cu pedeapsa anulată pentru o mită de 40 de lei şi 10 euro LEGE ȘI... OROARE. Deviza Poliției Române, „Lex et Honor” (Lege și Onoare) e doar o înșiruire de cuvinte goale pentru unii dintre oamenii în uniformă, care își vând cinstea chiar și „pe-o ciorbă”... dacă mai mult nu se poate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorii se supun doar legii şi trebuie să fie imparţiali, statuează legea care le guvernează activitatea. Adică nu au dreptul să se lase conduşi de convingerile personale atunci când sunt puşi să soluţioneze o cauză, nu pot emite păreri în timpul dezbaterilor, decât eventual în considerentele hotărârii, şi atunci doar dacă sunt susţinute de dovezi. Altminteri, încălcă dreptul persoanelor la un proces echitabil, iar ei devin incompatibili să mai judece cauza.

Aşa susţin judecătorii Curţii de Apel Oradea într-o decizie cum puţine s-au dat, prin care au decis să anuleze verdictul pronunţat de un coleg de-al lor de la Tribunalul Bihor în cazul unui poliţist acuzat pentru mită. Motivul? Judecătorul ar fi avut imparţialitatea afectată şi idei preconcepute despre şpăgari!

Denunţat de un jandarm

Protagonistul speţei este un agent de ordine publică de la Poliţia Municipiului Oradea, Adrian Câmpan, trimis în judecată în urmă cu mai bine de patru ani de către procurorii Parchetului Bihor, pentru o şpagă pe care ar fi pretins-o şi primit-o în noaptea de 27 spre 28 martie 2014 ca să nu amendeze un şofer pe care îl oprise în trafic.

Potrivit rechizitoriului înaintat instanţei, poliţistul a fost denunţat de colegul său de patrulă, un tânăr subofiţer din Jandarmeria Bihor. Cei doi patrulau în acea noapte în apropierea hypermarketului Selgros şi au observat pe şosea un Ford Galaxy cu numere de înmatriculare franceze, care părea foarte încărcat, motiv pentru care au pornit în urmărirea maşinii, oprind-o lângă Pensiunea Salome, după care au cerut actele şoferului şi pe ale celor şase pasageri pe care acesta îi transporta.

I s-a făcut foame...

În timp ce verifica datele pasagerilor în sistemul informatic, jandarmul a văzut că poliţistul discuta cu şoferul, care a introdus la un moment dat în paşaport o sumă de bani şi a întins documentul agentului, iar acesta a luat banii şi i-a băgat în buzunar, returnându-i în final actele.

După plecarea maşinii, "inculpatul a dorit să meargă la un fast food, aflat în apropiere, pentru a-şi cumpăra de mâncare, deşi la intrarea în tura de serviciu i-a spus jandarmului că nu are bani asupra sa, iar acesta i-a şi oferit jumătate din pachetul său", se arată în actul de acuzare, care precizează că jandarmul şi-a notat datele maşinii şi pe cele ale ocupanţilor, iar după un răstimp destul de lung i-a contactat pe ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, denunţându-l pe şpăgar.  

"Îmi dai de-o ciorbă"

În timpul cercetărilor, dar şi la procesul care a urmat, şoferul şi pasagerii din maşina oprită au confirmat denunţul jandarmului, indicându-l pe poliţistul şpăgar atât pe planşa foto, cât şi în sala de judecată. Câmpan, au spus ei, le-a căutat nod în papură.

Întâi s-a legat de faptul că maşina ar fi fost prea încărcată, după care, văzând că nu stă în picioare povestea, a verificat vehiculul de jur împrejur, iar când a găsit urmele unei lovituri în spate a cerut o dovadă a reparaţiei. Cum şoferul nu avea, risca să rămână fără talon şi cu o amendă de 2.000 lei, dar poliţistul l-a liniştit. "Ca să facem bine, îmi dai de o ciorbă", i-ar fi zis omului. Prin urmare, acesta i-a dat întâi 40 lei, dar văzându-l nemulţumit i-a mai întins şi 10 euro, după care Câmpan i-a restituit actele, lăsându-l să plece, fără să-l sancţioneze.  

Poliţistul a negat tot, atât în timpul anchetei, cât şi ulterior, în sala de judecată. A pretins că nu avea competenţe să sancţioneze contravenţii rutiere, care intră în atribuţiile agenţilor rutieri, că nu a oprit maşina şi nu a discutat cu şoferul care îl acuza de mită, ba chiar că nu i-a văzut niciodată pe pasagerii acestuia. Aceştia ar fi dat declaraţii nesincere, la fel ca denunţătorul, căruia i-a reproşat că a făcut denunţul la câteva luni de la incident.

Răzvan Doseanu, avocat"Valoarea nu contează"

Procesul s-a întins până în iunie 2017, când dezbaterile au fost declarate închise, iar procurorul şi apărătorul poliţistului, avocatul Răzvan Doseanu (foto), au fost chemaţi să-şi prezinte concluziile. Avocatul a încercat să-şi salveze clientul invocând că şpaga în discuţie era un mizilic, şi ca atare, acest aspect să fie luat în calcul la pronunţarea soluţiei, în favoarea lui Câmpan, la fel ca faptul că nu avea antecedente penale, este bine integrat în societate, fiind poliţist, şi se bucură de o bună reputaţie.

Doar că a făcut-o de mai multe ori, ajungând să-l irite pe judecătorul cauzei, Rareş Şerban, acum magistrat la Curtea de Apel Oradea, într-atât de insistent încât acesta a uitat că nu are căderea să facă aprecieri personale în timpul dezbaterilor. "Valoarea nu contează", i-a replicat judecătorul avocatului Doseanu, cerându-i să nu se mai lege de cuantumul sumei date ca şpagă.

Condamnat la detenţie

Avocatul putea să ceară pe loc recuzarea lui Şerban, în condiţiile în care judecătorilor le este interzis să emite păreri în timpul dezbaterilor. Nu a făcut-o, însă, iar cazul a rămas în pronunţare. Pe 17 iunie 2017, judecătorul a pronunţat sentinţa, condamnându-l pe agent la 4 ani de detenţie pentru şpaga "de-o ciorbă".

Potrivit hotărârii, magistratul a stabilit că "este în afara oricărui dubiu faptul că inculpatul a solicitat şi primit o sumă de bani" ca să nu-l amendeze pe şofer, arătând şi că "într-adevăr nu este o sumă importantă", dar în astfel de speţe, în care sancţiunea ce poate fi aplicată de agentul statului se ridică la câteva sute de lei, "nici mita nu poate fi decât mai mică".

Cât despre circumstanţe atenuante, "instanţa nu a identificat nicio raţiune" ca să reţină vreuna. "Faptul că inculpatul este poliţist şi se bucură de o bună reputaţie" a fost, în opinia judecătorului, "o cauză de agravare a pedepsei". Pe româneşte, ca slujbaş al statului, responsabil pentru aplicarea legii, Câmpan era primul dator s-o respecte.

La loc comanda

Procesul s-a mutat apoi la Curtea de Apel Oradea unde, la cererea lui Doseanu, completul de judecată a fost chemat să analizeze şi dacă judecătorul Rareş Şerban a încălcat legea prin remarca făcută în timpul dezbaterilor.

Concluzia? "Indiferent de temeinicia în sine a concluziei instanţei de fond, aceasta trebuia a fi exprimată exclusiv în considerentele hotărârii, expunerea oricărei convingeri anterior acestui moment putând afecta aparenţa de imparţialitate de care trebuie să dea dovadă în soluţionarea cauzei", au arătat judecătorii Florin Filimon şi Ovidiu Musta în decizia pronunţată pe 13 octombrie 2017, prin care au desfiinţat hotărârea colegului lor şi au dispus rejudecarea dosarului de corupţie la Tribunalul Bihor.

Ce a urmat? Procesul s-a reluat, aşa cum a decis Curtea, la Tribunalul Bihor, unde dosarul a fost preluat de un alt judecător care, în această vară, l-a condamnat pe Câmpan cu mult mai multă blândeţe, la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, plus 90 de zile de muncă în folosul comunităţii. Sentinţa îl poate lăsa totuşi fără uniformă, judecătorul considerându-l oricum "nedemn" s-o mai poarte după o astfel de faptă. 

Cazul nu s-a terminat aici, căci poliţistul a atacat din nou hotătârea, iar procesul a ajuns, pentru a doua oară în decurs de trei ani, la Curtea de Apel, unde se judecă şi în prezent. Rămâne de văzut cum vor aprecia judecătorii de aici fapta agentului de Poliţie. Vor preţălui sau nu la justa ei valoare importanţa unei "ciorbe"?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.098 RON
  • 1 EUR = 4.8703 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON