URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum încearcă un controversat judecător orădean să-și cosmetizeze trecutul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 13 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Magistrat în uniformă

Judecătorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor trage să se pensioneze „onest, cumpătat și respectat”, până nu primește verdict de „polițist politic”.

BIHOREANUL a descoperit că magistratul, unul dintre cei mai controversați - cu două suspendări pe motiv de dosare penale și o carieră începută ca informator al Securității, continuată ca securist, metamorfozat după Revoluție în ofițer la „Doi și-un sfert” și apoi poliţist de frontieră, procuror şi, în final, judecător înrolat în Masonerie - vrea să-și transforme experiența de grănicer în... vechime ca jurist, de dragul pensiei speciale. Află din articolul BIHOREANULUI cine îl ajută...

Primarul Păcălici

Un primar din Bihor promite iluzoriu case la preț de chilipir pentru vorbitori de limba maghiară care să se mute în comuna lui.

Prin asociațiile Silvana din Urvind, al cărei președinte este chiar el, și Viitorul Regiunii Crișurilor, condusă de o subalternă, edilul UDMR-ist din Lugașu de Jos, Sorban Levente, oferă locuințele „la prețuri simbolice” doar pe... Facebook, după cum dezvăuie investigația BIHOREANULUI.

Țară pe invers

Statul are bani pentru pensii speciale, dar nu și pentru drepturile urmașilor refugiaților. La doi ani după adoptarea unei legi ce acordă urmașilor foștilor refugiați români din Ardealul ocupat de regimul lui Horthy jumătate din pensia unui părinte, compensații la medicamente și scutiri de impozit pe locuințe, aplicarea ei este amânată de Guvern sub pretextul că nu are fonduri. Se „simte” oare cineva?

Ultimii „Esculapi”

Deși farmaciile se înmulțesc, cele care prepară medicamente după nevoile individuale ale bolnavilor sunt tot mai rare.

Din peste 300 de farmacii existente în Bihor, mai puțin de 10 au încă recepturi pentru preparate proprii, după ce rețelele care au înghițit micile farmacii independente au renunțat la activitățile migăloase, iar pe angajați îi transformă din farmaciști în agenți de vânzări. Vezi cum lucrează și ce povestesc ultimii „Esculapi”.

Tras pe dreapta

Mecanicul auto care a vândut maşinile clienţilor la dezmembrări a fost reţinut. Polițiștii au descoperit că Lucian Şandra a escrocat cel puţin 5 persoane, cărora nu le-a mai predat mașinile, provocând o pagubă de peste 110.000 de lei. BIHOREANUL vă spune o poveste șocantă.

Turism în comunism

De veacuri, oamenii vizitează locuri mai mult sau mai puțin depărtate pentru a le descoperi istoria și frumusețile. În Bihor turismul s-a dezvoltat în secolul XX având la bază cadrul natural și moștenirea arhitecturală, astfel apărând diverse tipuri de turism - de agrement, medical, balnear.

BIHOREANUL vă arată cum se prezenta județul din acest punct de vedere acum 50 de ani, ce se putea vedea atunci în Oradea și prin împrejurimi, dar și cum erau filați vizitatorii suspecți.

Anotimpul muzicii

Filarmonica de Stat Oradea anunță o ediție bogată a Festivalului Primăverii, cu concerte simfonice, recitaluri, concerte camerale și... flori.

În acest an, festivalul va avea loc în perioada 21-30 martie și va aduce la Oradea nume importante ale muzicii clasice, precum Tiberiu Soare, Răzvan Suma și Ciprian Marinescu. Vezi programul.

Rockeri specimen

O nouă trupă de tineri rockeri din Oradea ia avânt și îi „magnetizează” pe colegii de generație.

Formată din puști talentați care își creează singuri piesele din repertoriu, Specimenul 45 a reușit ca în numai doi ani de la înființare să atragă sute de „specimene”, așa cum își numesc fanii, și chiar să cânte în deschiderea unor trupe consacrate. BIHOREANUL vă spune povestea lor...

ORADEA NOASTRĂ

Separat sau penalizat!

Bihorenii care nu aruncă deșeurile așa cum trebuie s-ar putea trezi cu datorii. În premieră, Ecolect, asociația care gestionează salubritatea din Bihor, a instituit penalități pe care autoritățile locale le pot aplica cetățenilor care nu respectă colectarea separată. Mai rămâne de văzut dacă primarii se vor îndura să-și sancționeze concetățenii.

Pető Dalma: „În sport nu furi. Așa trebuie să fie și în viață”

Cel mai longeviv club sportiv orădean, cu o istorie de 65 de ani, Crișul se reinventează. În ultimii doi ani, de când conducerea clubului a fost preluată de economista Pető Dalma, ea însăși fostă sportivă legitimată la Crișul, în club au apărut secții care au mai mare căutare printre copii, precum ciclism, fotbal ori kempo.

Urmarea? Numărul sportivilor legitimați s-a dublat, ajungând de la 190 la peste 400. Un bun motiv ca BIHOREANUL să o intervieveze.

Știi ce plătești!

O modificare a legislației în domeniul tarifelor utilizate în serviciile publice a determinat RER Vest să detalieze facturile pe care le emite. Toți operatorii care prestează servicii de salubritate trebuie să evidențieze distinct elementele componente ale tarifului.

RER Vest explică noile tarife de salubritate, mai mici pentru două dintre cele trei fracții colectate în Oradea.

Reciclați și ajutați!

Ca să încurajeze folosirea pe termen cât mai lung a obiectelor de vestimentație, RER Vest le oferă orădenilor posibilitatea de a dona persoanelor mai puțin norocoase hainele sau pantofii în stare bună, dar nefolosiți.

La cele două centre de colectare separată a deșeurilor din Oradea au fost montate două noi containere unde orădenii pot face asemenea donații, care vor ajunge apoi la persoanele nevoiașe.

OPINII

Adrian Criș: AUR indoor

George Simion e un fenomen doar în spații deschise, în piețe, pe stradă, în aula largă a Parlamentului. Cu cât vezi și asculți un Simion la decibeli puțini, cu atât i se estompează aura.

De aceea, cred eu, neutralizarea potențialului său nociv, cum își doresc adversarii politici, dar și unii jurnaliști, nu este izolarea, ci dimpotrivă: aducerea în situații în care tonul e normal, nu astupă cuvintele și, eventual, ideile din spatele acestora, dacă și câte există.

Mircea Chirilă: Marghita, un București mai mic

Asemănările dintre Marghita și București sunt uluitoare. Amândouă sunt niște localități cu mare potențial, dar care sunt jefuite în fiecare ciclu electoral de cei care ar trebui să le conducă. Concubinajul între toate partidele care s-au perindat la putere a făcut să existe o șogoreală indestructibilă, ce a pus la punct un sistem impecabil de sifonare a banilor publici.

PREMIILE LUI BIHOREL

Un muncitor dormea cu poftă la vizita oficială din șantierul viitorului sediu CJ Bihor; Lupău la DNA: „Blatul” de la concursul pentru șefia Spitalului Beiuş, cercetat de procurorii anticorupție; Probleme cu limba română la pasajul Madách din centrul Oradiei; Încă o trăznaie la Ambulanța Bihor: l-au angajat referent, prin „concurs”, dar l-au făcut secretară!; Comisarii de la Protecția Consumatorilor Bihor nu își publică declarațiile de avere; Praf și pulbere: Vezi cum se face „curățenia de primăvară” la Beiuș!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON