URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2022, 16:42

Iohannis spune că România nu va boicota Austria și că „nu are rost să cădem într-o depresie colectivă” (VIDEO)

Iohannis spune că România nu va boicota Austria și că „nu are rost să cădem într-o depresie colectivă” (VIDEO) (sursa foto: presidency.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri, de la Bruxelles, despre eșecul aderării României la Spațiul Schengen, spunând că diplomația este calea spre obținerea rezultatului dorit și subliniind că România NU va adopta sancțiuni împotriva Austriei, care ne-a blocat demersul.

România nu se răzbună

„Acest moment poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi ș.a.m.d. și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista - deci, atenție - nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice (n.r. - din România). Nu așa se tratează astfel de probleme”, a afirmat Klaus Iohannis. 

Totodată, în ciuda speculațiilor și afirmațiilor unor politicieni, Klaus Iohannis a anunțat tot miercuri că România nu va ataca la Curtea Europeană de Justiție decizia Austriei de blocare a aderării țării noastre.

„Vânătoare de vinovați”

Iohannis a susținut că liderii țării nu sunt vinovați pentru eșec. 

„E nevoie de foarte multă muncă. Ne-am implicat cu toții, şi colegele, și colegii care sunt acum cu mine în sală și care se preocupă intens de aceste chestiuni și miniștrii care au fost implicați s-au preocupat, şi-au făcut treaba. Mi s-a părut puțin ciudată vânătoarea de vinovați care s-a declanșat în unele medii. Vinovații nu se găsesc în București, nici în România. Știți foarte bine de ce nu s-a putut vota, dar noi nu ne lăsăm descurajați. Eu în niciun caz nu voi ceda și nu voi ceda până când România devine membru în Schengen”, a afirmat acesta.

Șeful statului a mai precizat că va pune pe tapet problema Schengen la întrunirea Consiliului Europei care va avea loc joi la Bruxelles, însă nimeni nu trebuie să creadă că această ședință ar putea schimba rezultatul negativ din Consiliul JAI. 

„O aderare este posibilă în 2023”

„Avem două probleme. Una este atitudinea Austriei care este rezervată. Recent, cancelarul a spus că acest vot este o amânare, nu un „nu” definitiv. Avem și a doua problemă: votul Olandei a fost mixt. Pentru România a fost un „da”, pentru Bulgaria a fost un jumătate „nu”, care nu a fost nici acesta definitiv”, a spus Iohannis.

Președintele a spus că autoritățile române au reușit în ultimele luni Olanda și Suedia că țara noastră îndeplinește toate condițiile și „merităm să intrăm pe merit, nu pe milă” în Spațiul Schengen, la fel cum au obținut ridicarea mecanismului MCV și a fost eliminată, astfel, „cea mai importantă piedică politică în calea integrării în Schengen”.

Astfel, Iohannis a spus că „este nevoie de multă muncă” pentru a obține un rezultat favorabil în privința integrării în Schengen, adăugând că „o aderare este posibilă în 2023”.

„N-are rost că cădem într-o depresie colectivă”

Jurnaliștii l-au întrebat pe președinte dacă poziția Austriei ar putea provoca un val de euroscepticism în România, iar Iohannis a comentat că „n-are rost să cădem într-o depresie colectivă”.

„E posibil să apară reacții negative la cetățeni români, dar speranța mea este că, dacă abordăm procesul foarte serios și în final venim cu o soluție, și eu sunt hotărât să vin cu o soluție, oamenii vor vedea că a fost o sincopă, și nu o respingere completă a României. Și, dacă vorbim de respingere, haideți să vedem totuși cât de entuziaști au fost toți ceilalți care ne-au sprijinit, țări care nu au avut nicio obligație să vină să ne sprijine vocal au făcut-o. Și cred că acesta este, dacă pot să spun așa, în toată atmosfera negativă, totuși, un punct important. Deci, nu sunt, nu suntem singuri, suntem doriți în Uniune, suntem considerați un partener serios și suntem doriți în spațiul Schengen. Însă trebuie să trecem de această sincopă. N-are rost să cădem într-o depresie colectivă care nu rezolvă absolut nimic”, a spus el.

Cu Bulgaria

Întrebat dacă România s-ar „decupla” de Bulgaria pentru un viitor vot de acceptare în Schengen, șeful statului a spus că o astfel de variantă ar fi una de „ultimă instanță”.

„Personal, cred că intrarea împreună în Schengen este considerabil mai bună, este de preferat față de cealaltă variantă. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă Bulgaria, care nu este o mare forță europeană, este un bun partener vecin al nostru, rămâne singură în fața valului migrator care nu a încetat. Nu cred că este o soluție bună. Deci soluția de decuplare ar fi o soluție de ultimă instanță, dar pe care eu și echipa mea nu o căutăm. Deci noi căutăm varianta să intrăm împreună”, a afirmat Iohannis.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Desi nu sunt fanul lui, o atitudine matura a presedintelui.
Mai putin faza cu nevinovatia politicienilor. Intr-adevar nu au o vina directa, nu au sabotat intrarea decat prin atitudine. S-au mobilizat in al 12-lea ceas, cand au realizat refuzul austriecilor, pana atunci au fost triumfatori. Lipsa de maturitate politica, diplomatica, ce sa te mai astepti la cetateni? Ilie Nastase ii face nazisti, unii vandalizeaza o banca austriaca in Cluj, un roman distruge un bancomat in Melk. Toate astea taxate de presa austriaca, care in fond pe asta functioneaza, impact, impresie. Apoi ne miram ca nu ne plac?
Postat 15 Decembrie 2022, 06:50 de User anonimizat
Jurnaliștii l-au întrebat dacă poziția Austriei ar putea provoca un val de euroscepticism în România
asa se creaza narative imaginare: Romanii vor in UE, vor in schengen, dar daca toti ne primesc, cu exceptia unuia batut in cap, si noi urlam ca meritam si vrem sa intram, asta nu e dovada de euroscepticism, ci de drag de a ne apropia mai mult de UE, cu spatiul comun de mobilitate.
Postat 14 Decembrie 2022, 22:02 de unu
cine e si asta
cinei asta ,a vandut copii,a furat 6 case,aia cu lemne din sebes zvaicover cine le tine spatele oare,
Postat 14 Decembrie 2022, 21:31 de todo
Obisnuit cu asteptatul... de la telescaun!
Dacã presedintele Iohanis era asa de activ inante de votul pentru Schengen precum se preface acum, poate eram admisi! Vinovãtia incapacitatii, orice face acum nu o poate anula.
Postat 14 Decembrie 2022, 19:24 de iahim
Otello
Iliescu a fost ala. După cum se vede " her " nu a vândut țara.
Postat 14 Decembrie 2022, 18:42 de Sandu2100
.Daca
Daca her iohanis ar avea coloana s ar da demisia el ne a impins in sclavie si noi tacem si rabdam
Postat 14 Decembrie 2022, 18:30 de Otello
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON