URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2022, 18:22

Acuzații grave la adresa României: N-a intrat în Schengen fiindcă vrea noi teritorii și îi atacă pe maghiari

Acuzații grave la adresa României: N-a intrat în Schengen fiindcă vrea noi teritorii și îi atacă pe maghiari Liderii noului partid AMT, în centru fiind președintele János Mezei, iar în dreapta lui orădeanul Csomortányi István
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alianța Maghiară din Transilvania – formată prin fuziunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi a Partidului Civic Maghiar (PCM) – aduce acuzații grave României, susținând că țara noastră nu este pregătită să intre în Spațiul Schengen fiindcă ar fi ridicat „antimaghiarismul” la nivel de politică de stat, iar președintele Klaus Iohannis are o „atitudine instigatoare” la adresa acestei minorități. Pe deasupra, liderii AMT susțin că România vrea unirea cu Moldova și n-a renunțat niciodată la politica de a-și adăuga noi teritorii.

Partid nou, opinii controversate

Alegațiile au fost făcute de Alianța Maghiară din Transilvania printr-un comunicat asumat de conducerea partidului. Președintele Alianței Maghiare din Transilvania este János Mezei, iar prim vicepreședinte orădeanul Csomortányi István.

Formațiunea politică a fost înființată în luna noiembrie a acestui an și susține că reprezintă „segmentul național-conservator al comunității maghiare din Transilvania”.

Potrivit traducerii în limba română publicate de agenția MTI, partidul consideră justificată indignarea opiniei publice româneşti faţă de veto-ul exprimat de Austria şi de Olanda joi, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Alianța Maghiară din Transilvania a susținut însă că liderii clasei politice din România și-au canalizat energia spre alte obiective, inspirate de „eforturile secolului XIX de a construi un imperiu”.

România vrea noi teritorii, are idei de imperiu

„Dacă România ar fi investit doar jumătate din energia cu care activează pentru unirea Moldovei cu România – acţiune izvorâtă din eforturile secolului al XIX-lea de a construi un imperiu – în implementarea efectivă a integrării occidentale atât de mult dorite şi proclamate la nivelul sloganurilor politice, azi am fi avut mai multe şanse să devenim membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen”, au susținut liderii AMT în poziția publicată pe site-ul partidului. 

Mai mult, AMT consideră că respingerea aderării la Schengen poate fi determinată în bună parte de faptul că „România nu este dispusă să renunţe la politica vizând câştigarea de noi teritorii” și că Bucureştiul strânge tot mai mult legăturile cu Chişinăul, folosind miliarde de lei din impozitele pe care le reţine din regiunile locuite şi de maghiari.

Potrivit AMT, liderii europeni nu ar fi încântați ca, pe viitor, o țară Schengen să fie vecină cu Transnistria, o astfel de situație reprezentând un risc de securitate.

„Antimaghiarismul, politică de stat”

AMT susține că România nu tratează cum trebuie minoritatea maghiară. „Antimaghiarismul ridicat la nivel de politică de stat, atitudinea instigatoare a preşedintelui României împotriva comunităţii noastre, precum şi atacurile continue şi metodice împotriva maghiarilor din Transilvania indică de asemenea faptul că România nu este pregătită să adere la spaţiul Schengen”, se arată în comunicat.

AMT mai precizează că faptul că România n-a fost primită în Schengen reprezintă un fiasco al afacerilor externe și că ministrul de resort, Bogdan Aurescu, ar putea să-și asume responsabilitatea pentru acest eșec.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
KP aka mama Omida
Ca de obicei vorbești prostii
Postat 13 Decembrie 2022, 09:37 de Sandu2100
"Statul eșuat" al "primului dulap al țării" ...
... încalcă legea. Conform legilor adoptate și promulgate în baza Constituției României, această "alianță" și cele două partide pot fi scoase în afara legii în decurs de 48 de ore dacă suntem în cursul săptămânii de lucru, sau 72 de ore dacă se prinde vreun weekend întretimp. Nu numai că se poate ... dar chiar legea impune desființarea, pe cale judecătorească, definitiv și irevocabil, a unor asemenea infracțiuni. Dar, în România care e un sat mai mare fără câini, poți scuipa cu relaxare pe drapelul țării, pe imn și pe orice nu afectează, nu supără și nu dezamăgește în mod particular clanul Johannis&Co.
Postat 13 Decembrie 2022, 09:18 de KP
Ăștia au scapat de la zoo?
Niste bufoni care încearcă să iasă în față și ei ...menyetek o f......
Postat 13 Decembrie 2022, 08:26 de sss
Din ciclul ,,daca nu-i f*ți tu, te f*t ei"!
Au dreptate ungurii cand zic ca jinduiesc dupa teritorii! In 22 feb. piticul (de orban viktor zic) a trimis trupe la granita cu Ukraina. Oare de ce s-a grabit piticul, Rusia a atacat in 24?! P.S. Croatia e in Schengen pt. ca guvernantii lor nu dorm cu dusmanul in pat cum fac ai nostri! La noi din '96 ungurii, cu 5%, sunt mereu la butoane!!!
Postat 13 Decembrie 2022, 05:38 de pinonel
Partid?
Papusile astea muppets din poza sunt un partid? Wow, Alianța Maghiară din Transilvania – formată prin fuziunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi a Partidului Civic Maghiar (PCM) . Ba, astia sunt monitorizati de cele 6 servicii secrete romanesti? Pen'ca eu, ca sa-mi protejez sanatatea mintala, nu aud ce vorbesc maghiarii astia uitati prin ardeal. Nu-s sovin, sunt printre noi unguri ok, unguroaice nu mai zic, dar adunatii astia, plus udmr sunt pe Mute. Nu aud ce vorbesc, ca reclamele de la tv. Vad, dar nu aud, cum erau VHS-urile smart pe vremuri, care luau pause pe durata reclamelor. Ideea e ca acum suntem nitel sensibili, iar faptul ca nu-i auzim si nu intelegem ce vor s-ar putea sa aiba consecinte. Pe care nu si le doresc.
Postat 12 Decembrie 2022, 23:40 de excalibur
Noul Divertis!
ha ha haaaaa!!! astia s noul grup Divertis???
Postat 12 Decembrie 2022, 22:49 de TanarSiNelinistit
Cand te gandesti ca Ciomartan e consilierul Celui Mai…
…cine stie cu ce l-or avea la mana de nu se dezice de el.
Postat 12 Decembrie 2022, 22:45 de User anonimizat
Ungurii la pachet cu austriecii
Au prins elan si ungurasii, sar la gitul bivolului, crezind ca bivolul e ingenuncheat de osterreich. Niste hiene. Ei cred ca bivolul se rezuma la Ma-ciuca ,io-hanis, cio-lacu. Bivolul freamata, e negru de suparare si va lovi napraznic. Karma lucreaza. Practic toate evenimentele converg ineluctabil spre resurectia Romaniei . Se intimpla o data la citeva sute de ani. A sosit clipa...
Postat 12 Decembrie 2022, 20:13 de excalibur
Escroc.
Exact * asta de csomortányi s-a trezit sa comenteze,dupa ce cumpara hectare de terenuri in Oradea prin fratele lui...
Postat 12 Decembrie 2022, 19:58 de Citizen
ar trebui.....
Ar trebui interzisa dubla cetatenie si sa vezi cu isi schimba sovinii harghiteni parerile, dar asa ei cu pasaport hunguresc pot trancanii tat felul de mizerii fara sa-i penalizeze nimeni!
Postat 12 Decembrie 2022, 19:47 de scortosul
Cel mai nou partid “putinist”din Europa!
AMT este trompeta Moscovei. Retorica și strategia neofascistilor ardeleni este o preluare a doctrinei expansioniste putiniste adaptata stângaci și delirant, la aspiratiile lor. Alegațiile din programul acestui partid nu trebuiesc trecute ușor cu vederea. Dacă nu le demonstreaza AMT trebuie interzis prin lege! De unde și pana unde “antimaghiarismul este politica de stat in România?! Maghiarii, prin UDMR, nu participa la guvernare?! De când are România ambiții imperiale? Când a fost România imperiu, analfabeților?! Dragi “ servicii”, domnule președinte, treziti-va pana nu ne integrează ăștia in Federația Rusa ca parte a Austro-Ungariei!
Postat 12 Decembrie 2022, 19:23 de User anonimizat
Extremisto , sovinisto
Ce fain ar fi in stepele Mongoliei, noi nu ne uitam istoria, și nici a altora. Noi vrem doar ce e al nostru.
Postat 12 Decembrie 2022, 19:16 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON