Alianța Maghiară din Transilvania – formată prin fuziunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi a Partidului Civic Maghiar (PCM) – aduce acuzații grave României, susținând că țara noastră nu este pregătită să intre în Spațiul Schengen fiindcă ar fi ridicat „antimaghiarismul” la nivel de politică de stat, iar președintele Klaus Iohannis are o „atitudine instigatoare” la adresa acestei minorități. Pe deasupra, liderii AMT susțin că România vrea unirea cu Moldova și n-a renunțat niciodată la politica de a-și adăuga noi teritorii.
Partid nou, opinii controversate
Alegațiile au fost făcute de Alianța Maghiară din Transilvania printr-un comunicat asumat de conducerea partidului. Președintele Alianței Maghiare din Transilvania este János Mezei, iar prim vicepreședinte orădeanul Csomortányi István.
Formațiunea politică a fost înființată în luna noiembrie a acestui an și susține că reprezintă „segmentul național-conservator al comunității maghiare din Transilvania”.
Potrivit traducerii în limba română publicate de agenția MTI, partidul consideră justificată indignarea opiniei publice româneşti faţă de veto-ul exprimat de Austria şi de Olanda joi, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Alianța Maghiară din Transilvania a susținut însă că liderii clasei politice din România și-au canalizat energia spre alte obiective, inspirate de „eforturile secolului XIX de a construi un imperiu”.
România vrea noi teritorii, are idei de imperiu
„Dacă România ar fi investit doar jumătate din energia cu care activează pentru unirea Moldovei cu România – acţiune izvorâtă din eforturile secolului al XIX-lea de a construi un imperiu – în implementarea efectivă a integrării occidentale atât de mult dorite şi proclamate la nivelul sloganurilor politice, azi am fi avut mai multe şanse să devenim membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen”, au susținut liderii AMT în poziția publicată pe site-ul partidului.
Mai mult, AMT consideră că respingerea aderării la Schengen poate fi determinată în bună parte de faptul că „România nu este dispusă să renunţe la politica vizând câştigarea de noi teritorii” și că Bucureştiul strânge tot mai mult legăturile cu Chişinăul, folosind miliarde de lei din impozitele pe care le reţine din regiunile locuite şi de maghiari.
Potrivit AMT, liderii europeni nu ar fi încântați ca, pe viitor, o țară Schengen să fie vecină cu Transnistria, o astfel de situație reprezentând un risc de securitate.
„Antimaghiarismul, politică de stat”
AMT susține că România nu tratează cum trebuie minoritatea maghiară. „Antimaghiarismul ridicat la nivel de politică de stat, atitudinea instigatoare a preşedintelui României împotriva comunităţii noastre, precum şi atacurile continue şi metodice împotriva maghiarilor din Transilvania indică de asemenea faptul că România nu este pregătită să adere la spaţiul Schengen”, se arată în comunicat.
AMT mai precizează că faptul că România n-a fost primită în Schengen reprezintă un fiasco al afacerilor externe și că ministrul de resort, Bogdan Aurescu, ar putea să-și asume responsabilitatea pentru acest eșec.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.