URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2023, 19:30

Frații Tate își amenință o denunțătoare, martor-cheie: îi cer 300 milioane de dolari, dacă nu îşi retrage declaraţiile

Frații Tate își amenință o denunțătoare, martor-cheie: îi cer 300 milioane de dolari, dacă nu îşi retrage declaraţiile Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Controversații influenceri Andrew și Tristan Tate amenință că vor intenta o acțiune în justiție împotriva a cel puțin una dintre femeile care i-au acuzat de viol și trafic de persoane. Într-o scrisoare trimisă unei tinere care i-a denunțat, în prezent stabilită în SUA, cei doi spun că femeia şi părinţii acesteia vor fi dați în judecată pentru suma de 300 de milioane de dolari, dacă nu îşi retrage declaraţiile. Tânăra este martor-cheie în procesul fraților Tate.

BBC menţionează că a văzut o copie redactată a scrisorii, aparent trimisă în numele fraţilor, scrie News.ro.

"În aprilie 2022, aţi declarat în mod fals unei terţe părţi că clientul nostru v-a traficat, a abuzat de dumneavoastră şi v-a ţinut împotriva voinţei dumneavoastră (...) Aţi repetat declaraţiile false şi defăimătoare  despre fraţii Tate către poliţie, mass-media şi către un alt cetăţean al Statelor Unite", se spune în document, conform aceleiași surse.

În prezent, Andrew şi Tristan Tate se află în arest preventiv în România, în timp ce poliţia investighează acuzaţiile de trafic şi viol, pe care ambii bărbaţi le neagă.

Victime intimidate

Benjamin Bull, care lucrează pentru Centrul Naţional pentru Exploatare Sexuală, spune că clienta sa este un martor-cheie în ancheta din România şi că scrisoarea a fost concepută exclusiv pentru a-i închide gura şi pentru a o descuraja să depună mărturie în proces.

"Ei vor ca aceste tinere să intre într-o gaură şi să se ascundă, să nu iasă niciodată în faţă ca să descrie ce au văzut şi ce li s-a întâmplat. Este în mod clar un efort de intimidare", a comentat Benjamin Bull.

Avocaţii fraţilor Tate au confirmat pentru BBC că scrisoarea a fost trimisă în decembrie şi că se bazează pe legislaţia în materie de defăimare şi calomnie din SUA, dar neagă orice intimidare.

Tina Glandian (foto jos), care face parte din echipa legală a fraţilor Tate, a declarat că nu este nimic anormal ca ei să se adreseze justiţiei pentru defăimare. "Faptul că sunt încarceraţi în acest moment nu este un motiv ca ei să nu-şi urmărească drepturile legale", a spus ea.

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Cel puțin 6 victime

Ancheta privind acuzaţiile de viol şi trafic de persoane se bazează pe mărturia a cel puţin şase femei, dar încă nu au fost formulate oficial acuzaţiile la adresa fraţilor Tate, precizează BBC.

Echipa de avocaţi a familiei Tate a dezvăluit, de asemenea, că fraţii au depus plângeri penale în România, în aprilie anul trecut, împotriva a două femei, inclusiv a martorei din SUA care a primit scrisoarea. Glandian a precizat că plângerile penale din aprilie au fost depuse ca răspuns la acuzaţiile potrivit cărora cele două femei au fost reţinute împotriva voinţei lor de către fraţii Tate.

"Nu a existat niciun fel de dovadă în acest sens, motiv pentru care fraţii Tate nici nu au fost arestaţi în aprilie. Nu erau altceva decât victimele unor acuzaţii false şi aveau tot dreptul să depună plângeri penale pentru că li s-au percheziţionat locuinţele şi li s-au confiscat bunurile", a explicat avocata, precizând că rezultatele acelor plângeri penale sunt încă în aşteptare.

Victime, hărțuite online

Benjamin Bull spune că impactul acţiunii legale asupra clientelor sale a fost supărător şi intimidant. Dani Pinter, care face parte din aceeaşi echipă de avocaţi a acuzării, spune că nu doar ameninţarea cu acţiuni în justiţie este intimidantă, ci şi hărţuirea online pe care o primesc multe dintre clientele sale pentru că au vorbit.

"Se fac afirmaţii cu adevărat obscene, se încearcă să le facă de ruşine, se spune că sunt mincinoase. Dar apar şi informaţii din vieţile lor private - unde lucrează, cine sunt membrii familiei lor - cu intenţia clară de a incita la hărţuire. Şi funcţionează", afirmă Dani Pinter.

Cele două presupuse victime pe care le reprezintă au primit chiar şi ameninţări cu moartea, spune ea.

"Sunt speriate de moarte. Amândouă se ascund. Simt că nu se pot stabili nicăieri, pentru că oamenii încearcă să le găsească", a relatat avocata.

Procurorii au avut grijă să păstreze numele celor şase femei strict secrete, însă numele complete ale unora dintre ele au fost publicate pe reţelele sociale, menţionează BBC.

Numele a doi martori au apărut chiar şi într-o declaraţie pentru BBC din partea echipei de comunicare din SUA a fraţilor Tate, dar BBC precizează că nu le va face publice numele.

Armata de troli a fraților Tate

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Andrew Tate şi fratele său nu au acces la reţelele sociale în timp ce se află în arest, dar şi-au construit o reţea vastă şi loială de fani şi susţinători care sunt foarte activi online, precizează BBC. Unele conturi par a fi administrate de o echipă profesionistă, care publică în mod regulat videoclipuri şi documente menite să submineze declaraţiile martorilor şi ale altor femei care fac acuzaţii împotriva familiei Tate.

La începutul acestei săptămâni, unul dintre cele mai active conturi a publicat numele complet, adresele de pe reţelele sociale şi mesajele WhatsApp ale uneia dintre presupusele victime din cadrul anchetei.

BBC a contactat contul respectiv pentru comentarii, dar nu a primit încă un răspuns.

Chiar şi cei care au fost implicaţi doar marginal în această poveste se pot trezi că sunt o ţintă. Daria Guşă, fiica politicianului Cozmin Guşă, a vorbit cu BBC şi cu alte persoane despre faptul că a primit un mesaj privat de pe contul de Instagram al lui Andrew Tate când avea 16 ani. Acesta urma acelaşi model expus de el în discursurile online despre cum să câştige atenţia unei femei şi să obţină influenţă asupra ei. Ea nu a susţinut că s-ar fi comis vreo infracţiune, dar după aceea a fost hărţuită online.

"Am primit o grămadă de mesaje. Majoritatea erau de la oameni care spuneau că mint sau mă făceau târfă", a declarat Daria Guşă pentru BBC. Ea susţine că a primit şi "10-15 ameninţări" online. "Un tip mi-a trimis un mesaj în care îmi spunea: Ştiu că studiezi la această universitate, programul este publicat online, ştiu unde eşti", a relatat Daria, care studiază în Anglia.

Mai multe dintre prietenele ei, care se pare că au avut şi ele contact cu Andrew Tate, au refuzat să vorbească despre experienţele lor, mai spune Daria.

"Nu este vorba doar de oamenii care lucrează pentru el", a explicat ea. "Este faptul că, practic, există milioane de bărbaţi care îi idolatrizează cu adevărat pe aceşti oameni şi care ar face orice pentru a-i proteja, pe ei şi imaginea lor, aşa că eu cred că este complet justificat faptul că atât de multe fete nu vor să vorbească", a comentat Daria Guşă.

Nu este clar cine anume gestionează unele dintre cele mai active conturi care îi apără pe Tate sau cât de multă cooperare există între ei, dar riscurile pentru femeile care fac acuzaţii publice împotriva lui Andrew Tate pot fi mari, iar acestea pot veni din mai multe direcţii, conchide BBC.

Sursa: NEWS.RO

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON