URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Ianuarie 2021, 16:29

Cinci plângeri împotriva restructurării a tot atâtea instituţii de cultură din Bihor, respinse de Consiliul Judeţean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a respins joi, una după alta, fără nicio discuţie, nu mai puţin de cinci plângeri prealabile înregistrate de Sindicatul Naţional de cultură FAIR, prin care acesta a cerut anularea hotărârilor de restructurare a Filarmonicii, teatrelor Regina Maria şi Szigligeti, Muzeului Ţării Crişurilor şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Toate plângerile au fost respinse pe considerentul că nu sunt întemeiate.

Respingerea celor cinci plângeri prealabile a fost consfinţită în aproximativ 10 minute, fără nicio polemică între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei din Consiliul Judeţean, cu voturile "pentru" ale celor 21 consilieri liberali şi cu 12 abţineri, din partea celor din PSD şi UDMR.

Conform proiectelor de hotărâri pentru respingere, plângerile au fost formulate de sindicatul FAIR cu aceleaşi argumente în toate cele cinci cazuri, şi anume că restructurările decise în luna decembrie a anului trecut s-au făcut prin încălcarea Codului Muncii, fără ca angajaţii să fi fost informaţi şi consultaţi în prealabil, precum şi a unui articol din Legea 467/2006 privind cadrul general de informare şi consultare a angajaţilor.

Contrar poziţiei FAIR, juriştii CJ Bihor au arătat că potrivit Codului Administrativ şi Legii 62/2011 a dialogului social, legea invocată de sindicalişti nu prevede obligaţia instituţiilor publice "de a consulta angajaţii cu privire la reorganizarea" acestora, ea fiind aplicabilă exclusiv "întreprinderilor care au cel puţin 20 de angajaţi". De asemenea, juriştii afirmă că prevederile Codului Muncii referitoare la consultarea salariaţilor nu sunt nici acestea aplicabile instituţiilor publice.

"În ceea ce priveşte categoria informaţiilor care trebuie comunicate şi a subiectelor care pot face obiectul consultării cu angajaţii, din coroborarea normelor legale din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, a celor prevăzute în Legea 53/2003 privind Codul Muncii, precum şi cele ale Legii 62/2011 a dialogului social, acestea nu prevăd obligaţia instituţiei publice de a face vreo consultare în ceea ce priveşte reorganizarea instituţiilor din subordine", se argumentează în raportul de specialitate prin care juriştii Consiliului Judeţean susţin respingerea celor cinci plângeri prealabile ale FAIR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON