URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2022, 10:24

Cei 22 de profesori de la Centrul de Cultură Bihor devin experți și vor avea vacanțe mai scurte. Trei consilieri PSD au votat alături de PNL-iști

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajații Centrului de Cultură Județean, înființat la finele anului 2020 prin comasarea altor două instituții cu profil cultural, își vor pierde statutul de profesori pe care îl dețineau contrar legii.

Trei consilieri județeni ai PSD au votat alături de cei ai PNL în reuniunea de joi a CJ Bihor pentru ca foștii profesori de la Școala Populară de Artă Francisc Hubic să primească statut de experți, după ce un control al Camerei de Conturi a stabilit că legea era încălcată încă din 2006 prin faptul că erau considerați cadre didactice.

Cu ajutor de la PSD

O primă încercare a actualei conduceri a CJ Bihor de intrare în legalitate a avut loc cu aproape un an în urmă, în octombrie 2021, dar la acea vreme toți cei 6 consilieri județeni ai PSD și cei 6 reprezentanți ai UDMR s-au abținut, ceea ce a însemnat blocarea situației.

Consilierii PSD nu votau schimbarea statutului angajaților Centrului de Cultură Bihor deoarece se opuseseră din start reorganizării instituțiilor de cultură, iar cei ai UDMR erau nemulțumiți în special de faptul că revista Varad urma să fie reorganizată, la fel ca „sora” mult mai prestigioasă Familia, ca entitate distinctă în cadrul structurii Bibliotecii Județene, pierzându-și așadar personalitatea juridică.

La un an distanță, jumătate dintre consilierii PSD și-au schimbat optica, și anume Ioana Florentina Bara, Ciprian Ioan Anta și Adrian Szatmari. La propunerea conducerii CJ Bihor, aceștia au votat, la fel ca cei 23 consilieri PNL, pentru ca angajații Centrului de Cultură să aibă un statut conform legii.

De notat că doi dintre cei trei „rebeli” ai PSD, și anume Anta și Bara, au votat ulterior și aprobarea exproprierilor pentru construirea inelului rutier metropolitan, în ciuda unei decizii a conducerii PSD Bihor de blocare a proiectului, explicând BIHOREANULUI că au făcut acest lucru deoarece au preferat interesul public celui de partid.

În schimb, consecvenți boicotului început cu un an în urmă, cei 6 consilieri județeni ai UDMR s-au abținut și de data aceasta, în speranța că vor „încurca” situația.

„Cei care s-au abținut au fost salvați”

Votul a avut loc după ce președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a solicitat expres ca acesta să se desfășoare uninominal, deoarece implica o răspundere juridică pentru fiecare consilier în parte, în condițiile în care vara aceasta Camera de Conturi Bihor, prin decizia 24/20.07.2022, a constatat nerespectarea legii privind încadrarea personalului. Concret, auditorii Camerei de Conturi au constatat că cei 22 de profesori de la secția Francisc Hubic a Centrului de Cultură Bihor dețin nelegal acest statut, deși ar fi trebuit să fie încadrați ca experți.

„Cei care s-au abținut au fost salvați, practic, de colegii care au votat”, a ținut să puncteze Bolojan după vot, referindu-se la faptul că „picarea” proiectului ar fi atras răspunderea juridică a consilierilor responsabili de nepunerea în aplicare a deciziei Curții de Conturi.

La rându-i, secretarul județului, jurista Carmen Soltănel, explicase anterior că încă de acum opt ani, când a intrat în vigoare OUG 118/2006, profesorii fostei Școli de Artă Francisc Hubic nu mai puteau avea acest statut, întrucât instituția (înființată în 1954), precum și Centrul de Cultură Bihor (înființat în 2020), nu este „unitate de învățământ” propriu-zisă, în sensul Legii 1/2011, ci „așezământ cultural”, în sensul amintitului act normativ.

De altfel, atât Bolojan, cât și Soltănel, au explicat că transformarea celor 22 de posturi de profesor în 22 posturi de expert nu înseamnă pierderi salariale, ci doar faptul că ocupanții lor nu vor mai avea vacanțe lungi, așa cum au cadrele didactice din unitățile de învățământ. „Singura deosebire este că nu vor mai avea vara două luni concediu de odihnă”, a spus Soltănel.

De precizat că intrarea în legalitate a fost considerată obligatorie, anterior ședinței CJ Bihor de joi, și de către membrii Consiliului de Administrație al Centrului de Cultură județean.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Numai prostimea votează, băgându-se în seamă ...
... ceea ce legea a stabilit deja.
Postat 23 Septembrie 2022, 15:05 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON