URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2021, 09:43

PSD și UDMR au „trântit” din nou reorganizarea Centrului de Cultură Bihor, care i-ar fi transformat pe profesorii școlii Francisc Hubic în experți

PSD și UDMR au „trântit” din nou reorganizarea Centrului de Cultură Bihor, care i-ar fi transformat pe profesorii școlii Francisc Hubic în experți (credit foto: Alice Grabowski, BlueGreenPhotos)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În reuniunea de marţi a Consiliului Judeţean Bihor, cei 12 reprezentanţi ai PSD şi UDMR au blocat, încă o dată, reorganizarea Centrului de Cultură Bihor înfiinţat anul trecut prin comasarea Şcolii de Arte Francisc Hubic şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Proiectul - care viza adoptarea unei noi organigrame, a unui nou stat de funcţii şi a unui nou regulament de funcţionare a Centrului Judeţean de Cultură Bihor - prevedea transformarea a 22 de funcţii contractuale de profesor la Şcoala Francisc Hubic în tot atâtea funcţii contractuale de expert în cadrul CCB, dat fiind faptul că "şcoala" nu este, de fapt, o unitate de învăţământ propriu-zisă, cu programe elaborate de Ministerul Educaţiei şi cu subordonare către Inspectoratul Şcolar Judeţean.

La fel, proiectul de Hotărâre al CJ Bihor prevedea transformarea a 4 funcţii contractuale de consultant artistic de la fostul CJCPCT în tot atâtea funcţii contractuale de referent, motivaţia fiind că fostul Centru Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale nu a fost, şi nu este nici acum, instituţie de spectacol, pentru a avea consultanţi artistici.

Cu toate că, practic, modificările erau obligatorii prin lege, proiectul de reorganizare propus de Compartimentul Juridic al Consiliului Judeţean a fost respins deoarece în favoarea acesteia au votat doar cei 23 de consilieri judeţeni ai PNL, în schimb cei 12 ai PSD şi UDMR s-au opus.

De altfel, reprezentanţii PSD şi UDMR au mai blocat reorganizarea Centrului de Cultură Bihor şi în alte rânduri, inclusiv în luna august, când prin votul liberalilor a fost desfiinţat Ansamblul Crişana, iar cei 12 consilieri ai opoziţiei s-au împotrivit preluării angajaţilor acestuia în cadrul CCB.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Transformare sau desfințare domnule Adrian Criș ? Vă invit să faceți o anchetă jurnalistică, astfel veți obține în scurt timp materiale suficiente și șocante pentru redacția bihoreanul !
Materialul publicat de Bihoreanul nu reflectă deloc adevărul pentru că doar 4 posturi de consultant artistic se transformă în referent, celelalte 22 de funcţii contractuale de profesor la Şcoala Francisc Hubic din Oradea în tot atâtea funcţii contractuale de expert în cadrul Centrului de Cultură al Județului Bihor, se va realiza de fapt prin desființarea acestora, fapt ce va duce automat la desfacerea contractelor de muncă, pentru profesorii care mai sunt încă în instituție. Astfel mai pe scurt, toți profesorii care sunt astăzi în instituție vor rămâne fără locuri de muncă. Fapt cert este ca Legea 153/2017 i-a găsit pe angajați cu posturile ocupate legal, prin concurs, iar aplicarea retroactivă a legii nu se poate realiza, conform unor principii de drept. Mai mult, Legea 153/2017 pe baza căreia s-a întocmit Fundamentarea instituției permite în continuare deținerea în schema a unor posturi specifice, care au fost aprobate de nenumărate ori, de către ACELAȘI Consiliul Judetean Bihor. Dar aici în acest Centru de Cultură al Județului Bihor se vede clar o rea-voință din partea conducerii în raport cu proprii angajați, scopul principal este de a da oamenii afară. Tristețea și încurcătura cea mai mare fiind această ,,trântire” a grupurilor PSD și UDMR de care menționează domnul Adrian Criș. Grupul PSD și UDMR sunt de fapt, salvatorii acestor bieți angajați nevinovați, deoarece presiunea introducerii acestui proiect de hotărâre pentru a patra oară în acest an 2021, vine tocmai din partea Claudiei Turcuț contabila acestui Centru de Cultură al Județului Bihor și a managerului Florin Mariș Hinsu, care doresc în mod abuziv să scape de toți angajați acestei instituții pentru a face loc altora mai supuși acestora care nu cunosc proasta administrare a acestei instituții din trecut.
Postat 28 Octombrie 2021, 09:12 de florin1989
Tot habarnistul liberal să fie declarat expert.
Însăși noțiunile de "specialiști" și "experți" ar trebui desființate de peste tot, din DEX și din legile României. Atăta timp că de la UE îți vine ordinul, expertiza, consultanța, etc ... tu, ca român și slugă, nu ai habar de nimic. Ești mai nepregătit decât o râmă în orice domeniu.
Postat 27 Octombrie 2021, 12:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON