URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 OCTOMBRIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Evident că la noua centrală nu mai putem trece de pe gaz pe cărbune pentru că nu s-a inventat încă motorul acela de avion care să funcţioneze pe bază de lignit. Dar, la ce preţuri au ajuns gazele, trebuie să ne gândim la strămoşeştile metode, când prin Bărăgan se făcea foc cu bălegar şi pe la noi, unde mai sunt păduri, cu vreascuri furate din codru şi ca-n codru.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Aşa suna refrenul "necredincioşilor", contestatari ai existenţei / gravităţii pandemiei, şi al antivacciniştilor Covid anul trecut, când spitalele tratau predilect oameni infectaţi, iar autorităţile impuneau reguli care să evite răspândirea virusului. Dar cine să accepte "botniţa", neîmbulzeala, igiena? Răspunsul era la îndemână, trebuia doar spus şi ascultat...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre înființarea companiei Air Oradea, de către Consiliul Local și cel Județean, cu intenția declarată de a efectua 3 zboruri zilnice către București și zboruri săptămânale către 4 destinații europene?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
De o bună bucată de vreme, spaţiul public este invadat de ştirile referitoare la falimentul companiei de asigurări City Insurance, cel mai mare asigurător RCA local, care, conform informaţiilor din presă, ar deţine aproximativ 45% din piaţa poliţelor de răspundere civilă auto comercializate în România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
05 August 2021, 18:55

Bolojan, primele înfrângeri: Nu poate scăpa de „vila lui Ceaușescu” și nu poate muta angajații Ansamblului Crișana la Centrul Cultural Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joi, ziua care ar fi trebuit să fie una istorică, fastă, pentru președintele Consiliului Județean Bihor, care anunțase împreună cu primarul Oradiei, Florin Birta, înființarea unei companii aeriene locale, a fost prima în care Ilie Bolojan a suferit primele eșecuri la vot.

Consilierii județeni ai PSD și UDMR s-au împotrivit vânzării clădirii de protocol în care fostul dictator Nicolae Ceaușescu era cazat când vizita Oradea, deși aceasta e nefolosită, precum și înființării Ansamblului Țara Crișurilor în cadrul Centrului Cultural Bihor prin preluarea angajaților Ansamblului Crișana, desființat prin voturile liberalilor.

Ușor la desființare

Cel dintâi rateu al lui Bolojan, înregistrat în reuniunea CJ Bihor desfășurată la doar o oră după ce acesta făcuse anunțul înființării companiei aeriene locale într-o conferință de presă, este legat de procedurile de desființare a Ansamblului Artistic Profesionist Crișana ca structură în cadrul Teatrului Regina Maria și „transferarea” angajaților acestuia, pe perioadă determinată, în organigrama Centrului Cultural al județului, instituție înființată la începutul acestui an prin comasarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Școlii Populare de Artă Francisc Hubic.

Abia a terminat Bolojan de citit titlul primului proiect, referitor la desființare, că liderul grupului PSD, Felix Cozma (care a participat la ședință online), a luat cuvântul pentru a spune că PNL nu-și mai merită denumirea de „Național” întrucât consilierii liberali desființează Ansamblul Crișana, care „a fost și va rămâne un etalon”.

De asemenea, Cozma a fost nemulțumit că detalii despre proiect „au fost date ieri pe surse” - trimitere la faptul că presa locală a scris încă de miercuri despre materialul publicat pe site-ul CJ Bihor - și a anunțat că grupul PSD va vota împotrivă, inclusiv în ce privește înființarea Ansamblului Țara Crișurilor în cadrul Centrului Cultural Bihor și în privința aprobării unei strategii culturale a județului pe perioada 2021 - 2027, bazată pe un studiu asupra consumului cultural al bihorenilor care să fie făcut în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală, subordonat Ministerului Culturii. „Dacă doriți să faceți un studiu trebuia să-l faceți înainte, nu după ce deja desființați”, a spus Cozma.

La vot, pentru desființarea Ansamblului Crișana din structura organizatorică a Teatrului Regina Maria s-au exprimat doar cei 23 consilieri ai PNL, în timp ce reprezentanții PSD și UDMR s-au arătat contra. Ca urmare, hotărârea a fost adoptată.

Greu la înființare

O soartă diferită a avut, însă, proiectul următor, pentru înființarea Ansamblului Țara Crișurilor în cadrul Centrului Cultural Bihor prin „transferarea” posturilor fostului Ansamblu Crișana, deoarece acesta ar fi necesitat o majoritate de două treimi. Materialul a întrunit, însă, doar voturile favorabile ale consilierilor PNL, cei ai PSD și UDMR opunându-se din nou.

Înaintea acestui deznodământ, Bolojan a încercat să-i convingă pe consilierii opoziției, arătând că Ansamblul Crișana, al cărui obiect de activitate sunt muzica și dansurile populare, nu aveau nicio legătură cu activitățile teatrale.

De asemenea, președintele CJ Bihor a încercat să argumenteze că activitatea de spectacole de muzică și dansuri populare ar continua la fel în cadrul Centrului Cultural județean, singura deosebire fiind că în structura acestuia ar fi fost mai puține posturi, toate pe durată determinată, iar dansatorii ar fi avut cu toții același salariu, nu mai mare pentru cei care „au absolvit niște facultăți, nu la vremea adolescenței”.

Efortul lui Bolojan a fost zadarnic în final, reprezentanții PSD și UDMR dovedindu-se de neclintit, așa că tot ce a mai putut face a fost un apel la aceștia pentru a se „răzgândi” până la următoarea ședință, extraordinară, pe care o va convoca după data de 15 august. „Vă rog să reflectați și să facem un lucru normal, dacă tot vă preocupă soarta oamenilor de acolo, atunci să le dăm o șansă”, a spus președintele CJ Bihor, referindu-se la faptul că, în prezent, soarta viitorilor foști angajați ai Ansamblului Crișana este, cum se spune, „în aer”.

„Cei care au desființat aceste posturi sunt PNL Bihor. Noi, grupul UDMR, am votat împotriva desființării lor”, a replicat, însă, liderul consilierilor UDMR, Borsi Lorant, semn că nici la ședința extraordinară Bolojan nu pare să aibă mai multe șanse.

Vila lui Ceaușescu, de nevândut

A doua înfrângere administrată președintelui CJ Bihor de către reprezentanții PSD și UDMR a constat în „trântirea”, cu voturile acestora, a propunerii de vânzare prin licitație a imobilulului din Parcul Brătianu nr. 8 (fost Parcul Muncitorilor până în 1989) folosit în perioada comunistă pentru cazarea șefului de atunci al statului, Nicolae Ceaușescu, în vizitele la Oradea și care, în ultimii ani, a fost sediul uneia dintre numeroasele direcții ale CJ Bihor, desființată la finele anului trecut.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, luna trecută Bolojan a obținut acordul consilierilor județeni pentru evaluarea imobilului în vederea vânzării prin licitație, ceea ce s-a și întâmplat, astfel că, potrivit proiectului de hotărâre pentru aprobarea vânzării efective, prețul de pornire al licitației urma să fie de 2,986 milioane lei (fără TVA), adică echivalentul a 606.000 euro.

Cu acești bani, Bolojan ar fi vrut ca CJ Bihor să contribuie la cofinanțarea lucrărilor de reabilitarea a fostei Policlinici Mari din strada Republicii în vederea transformării clădirii în sediu al Consiliului Județean, lucrări ce urmează să fie finanțate preponderent din fonduri europene.

La vot, însă, reprezentanții PSD și UDMR și-au arătat forța, împotrivindu-se, după ce liderul grupului UDMR, Borsi Lorant, a ținut să afirme că fosta casă de protocol a lui Ceaușescu trebuie păstrată în proprietatea județului pentru a-i fi dată o altă destinație. „Bătrânii înțelepți au învățat că este foarte ușor să vinzi un imobil, dar este foarte greu să cumperi”, a spus Borsi, adăugând că vila din Parcul Brătianu are un „amplasament central și un teren destul de mare, potrivit pentru diverse alte destinații”, astfel încât „chiar dacă nu este folosită poate fi dată în chirie pentru o sumă frumoasă”, iar județul să găsească alți bani pentru cofinanțarea lucrărilor la noul sediu.

Fără discuții

Deși mizele erau mult mai mari, la alte proiecte supuse dezbaterii tot în ședința de joi a CJ Bihor nu a existat nicio discuție în contradictoriu.

Astfel, au fost votate în unanimitate rectificarea bugetului județului și instituțiilor subordonate, fără ca aleșii să aibă o curiozitate pe acest subiect, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru câteva lucrări de investiții (cum ar fi construirea a două podețe pe DJ 767 Dobrești - Vârciorog, în valoare de 1,15 milioane lei), și - nu în ultimul rând - înființarea companiei aeriene locale în comun cu municipalitatea orădeană.

De asemenea, tot în unanimitate a fost aprobată încheierea unor parteneriate cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate în vederea aplicării unor măsuri de conservare pe teritoriile siturilor naturale Natura 2000 Pădurea Alparea, Pădurea Goroniște, Platoul Vașcău și Muntele Șes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
pescarileteatruluioradean
Nu ma angajat nici Bihoreanul nici Bolojan, sunt aici din propria initiativa sa-mi bat P de idioti. Referitor la Mudura= TKO , ai acelas stilou
Postat 06 August 2021, 17:28 de Sandu2100
Infrangeri
Parca va bucurati de aceste "infrangeri"........
Postat 06 August 2021, 16:26 de cosmin5z
@kp
e loc pentru toata lumea, chiar si pentru un agitator dupa manual, fara proprie opinie, ce cladeste fascismu de sorginte liberala.
Postat 06 August 2021, 15:00 de User anonimizat
@sandu
nu sunt mudura, te-a angajat bihoreanu sa-l pomenesti in vesnica feuda? cat despre restul, trei din trei nu e rau ca procent, doar sefii au avut pentru ce lupta, restu s-au resemnat. important e ca, crezi ce ti-ai zis sefu, atunci s-a facut podu sovata din reduceri, acum s-a facut podu catre birtin. tine-o tot asa!
Postat 06 August 2021, 12:48 de User anonimizat
pescarileteatruluioradean aka Mudura
Doar 3 persoane au castigat procesul . Pt restul ADP, angajeaza necalificati
Postat 06 August 2021, 12:31 de Sandu2100
@vlad
“curatenie” a facut si in primarie, dupa care a pierdut procesele cu fostii angajati, neexistand cadrul legal pentru disponibilizari. noroc ca putini s-au incumetat sa se judece, un proces civil e complicat, primaria neiesind prea sifonata financiar. pe asta si mizeaza, ca oamenii nu se complica ci merg mai departe. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/la-loc-comanda-functionarii-care-au-dat-administratia-bolojan-in-judecata-si-au-recastigat-locurile-de-munca-107399.html
Postat 06 August 2021, 11:34 de User anonimizat
curatenie
Omul a zis de la inceput ca urmeaza sa faca curatenie si a fost votat de bihoreni. Dispar multe capuse care in schimb apar pe site vezi KP care urla si arunca cu venin, cum zice ficusul...ghinion
Postat 06 August 2021, 11:18 de vlad_oradea
Rezultatele ședinței indică nevoia desființării Consiliului județean Bihor.
Iar odată cu asta, de realizat transferul patrimoniului către UAT-urile județului, după caz. Așadar, hotărârile adoptate spun că: ansamblul Crișana s-a desființat, iar angajații trebuie să meargă în șomaj, că o casă ponosită, cu niscai teren din inventarul județului, este evaluată la peste 3.100 Euro/mp, bătând toate recordurile în materie, apoi că o să mai avem niște drumuri blocate și ocoliri de podețe la care nu lucrează nimeni, dar și că niște consilieri, în unanimitate, visează să zboare gratis cu decolare de la Oradea și aterizare pe Lună. Cu alte cuvinte, după ce au parcurs statutul de "neterminați", majoritatea consilierilor județeni au intrat în cel de "descreierați". În acest context, de ce ar mai fi nevoie de CJ Bihor? Să se desființeze, iar apoi să se facă o "strategie" dacă demersul a fost util sau nu. Culmea e că acest consiliu al prostiei fără margini "lucrează" pe banii noștri, ai contribuabililor aproape șocați de destinația taxelor și impozitelor pe care le plătim.
Postat 06 August 2021, 10:05 de KP
Bihoreni
Omul asta face ceva excepțional aici de mai bine de 12 ani, Lucruri pe care Orădenii le-au vazut si le observa în continuare. În toți acești ani administrația locala seamănă cu una europeana sănătoasă și de bun simt, Dar mîlul puturos din psd și udmr iar rupe grumazul lui Bolo fără ezitare!(orice ca să revină ei la putere și să facă.....nimic bun) Asta ma sperie, că mentalitățile oamenilor politici aflați în consili nu seamănă cu nimic altceva decât cu un căcat descompus!(după atâția ani, nu exista evoluție doar o stagnare canceroasa) Cind ma gândesc la mangaliță și mitocanul pasteurizat , ma mir ca-i mai răbda pământul! Ăștia doi nu dau nici 2 bani pe orădeni, au doar închipuiri retard!
Postat 06 August 2021, 08:22 de ZULLU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2627 RON
  • 1 EUR = 4.9488 RON
  • 1 HUF = 0.0138 RON