URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2021, 10:35

Casa şpăgilor: Procurorii DNA Oradea au dovedit 24 de membri ai mafiei medicilor experţi de la Casa de Pensii Bihor

Casa şpăgilor: Procurorii DNA Oradea au dovedit 24 de membri ai mafiei medicilor experţi de la Casa de Pensii Bihor DOCTORI ÎN AFACERI. Potrivit Fiscului, în perioada 2012-2014, cei 10 "experţi" în şpăgi de la Casa de Pensii Bihor au realizat venituri modeste. În schimb, au strâns "la ciorap" ori în conturi sume uriaşe, iar direct sau prin interpuşi deţineau 43 de case şi apartamente, 25 de terenuri, 16 autoturisme, plus acţiuni de peste 4 milioane de euro la diferite companii listate pe bursă. În perioada 2013-2015, de pildă, dr. Anca Grigorescu şi dr. Cun au împrumutat cu peste 3 milioane lei clinicile private pe care le patronau direct sau prin intermediari, iar doctorul Ovidiu Pleşa (foto) deţinea o vilă, pizzeria Old Mill, o firmă de transport şi cel puţin alte 15 imobile pe numele său şi ale apropiaţilor, plus acţiuni de peste 1 milion de lei la cinci firme listate pe bursă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În iunie 2015, în premieră naţională, întregul personal al Serviciului Expertiză medicală din Casa de Pensii Bihor era inculpat pentru corupţie. 10 medici şi asistenţi medicali au fost reţinuţi şi percheziţionaţi, pentru că transformaseră locul de muncă într-un monstruos şi profitabil sistem de fraudare a fondului de pensii, făcând ca Bihorul să ajungă judeţul cu cei mai mulţi beneficiari de pensii de invaliditate.

După 5 ani, ancheta desfăşurată în mare parte de procurorii DNA Oradea se apropie de sfârşit, "recolta" fiind deloc de neglijat: 25 de persoane identificate ca făcând parte din "mafia" experţilor de la Pensii Bihor au fost inculpate, 24 au ajuns deja în faţa instanţei de judecată, iar 14 au şi fost condamnate. 

Fabrica de invalizi

BIHOREANUL a scris pe larg, de-a lungul timpului, despre cea mai amplă anchetă de corupţie din sistemul medical local. Verificările au fost pornite în ianuarie 2015 de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, coordonaţi de un procuror al Parchetului Bihor, de la un fapt notoriu, însă niciodată reclamat: în Bihor, deciziile de încadrare într-un grad de invaliditate, pe baza cărora solicitanţii primesc pensiile, se vindeau ca la piaţă, drept pentru care judeţul ajunsese în topul celor mai "bolnave" din ţară, cu 37.833 de pensionari invalizi.

De ştiut e că pensia de invaliditate se acordă persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza unor accidente sau boli, iar deciziile sunt luate de medicii Serviciului de Expertiză Medicală din Casele de Pensii. Teoretic, aceştia sunt obligaţi să analizeze documentele medicale, să examineze bolnavii şi să-i încadreze în grade de invaliditate, de care depinde şi cuantumul pensiei, iar apoi să reanalizeze cazurile periodic, după 6 luni sau 1 an. La Oradea, însă, sistemul avea cu totul alte reguli. Evaluările s-au făcut exclusiv pe şpăgi, iar cei care nu cotizau riscau să fie retrogradaţi ori de-a dreptul să li se respingă solicitările, chiar dacă pensia li se cuvenea.

Atenţie, se filmează!

Pentru a-i dovedi pe şpăgari, anchetatorii au montat camere de supraveghere video în cabinetele tuturor medicilor - Ovidiu Pleşa, Vasile Sălăjan, Ana Guţ, Anca Grigorescu, Emilia Cun - şi i-au înregistrat vreme de o lună. Rezultatul? În perioada 11 mai - 15 iunie 2015, doctorii au fost filmaţi încasând nu mai puţin de 1.494 de şpăgi! 

Pacienţii ştiau "regulile casei": veneau cu plicurile pregătite, iar medicii nici măcar nu mimau refuzul, considerând şpăgile ca pe o plată de la sine înţeleasă, pe care apoi le împărţeau cu asistenţii medicali - Monica Ignat, Pelle Johannes, Ioana Precup, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan. 

Tariful era echivalentul unei pensii lunare, care se oferea atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice la care adesea pacienţii nici nu ajungeau, dosarele fiind preluate de intermediari care le predau medicilor cu tot cu şpăgile.

Stop joc! 

Pe 17 iunie 2015, 120 de poliţişti au descins la 36 de proprietăţi ale medicilor, asistenţilor şi intermediarilor, precum şi în cabinetele din Serviciul de Expertiză şi la clinicile private deţinute de medici - Elias (a doctoriţei Emilia Cun) şi Thoracut (patronată de Anca Grigorescu), ridicând sume uriaşe: peste 1,4 milioane lei, aproape 200.000 euro, peste 125.000 dolari, 10.000 franci elveţieni şi aproape 100.000 forinţi în numerar. Totodată, în conturile şpăgarilor au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 1,14 milioane lei, 39.000 euro şi 40.000 dolari, iar casele şi apartamentele acestora, ale copiilor şi ale părinţilor lor au fost puse sub sechestru.

De la doctoriţa Ana Guţ (foto) s-a confiscat cea mai mare sumă. Deşi proprietară a 3 apartamente, aceasta ţinea banii în maşină, într-o plasă, pe bancheta din spatele şoferului, de unde anchetatorii au ridicat 205.710 lei şi 19.385 euro. Şi asta era doar o mică parte, grosul fiind găsit în locuinţa din Cociuba Mare a mamei sale: 772.200 lei, 120.000 dolari şi 4.820 euro. 

Pe rând...

Cei 10 medici şi asistenţi au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv, măsura fiind schimbată pe 20 iulie, acelaşi an, cu arestul la domiciliu, iar două luni mai târziu revocată definitiv. Între timp, cercetările au fost preluate de procurorii DNA Oradea care, pentru a uşura finalizarea investigaţiilor, au decis să "rupă" dosarul în 5 părţi, câte una pentru fiecare cuplu medic-asistent.

Ancheta a continuat, iar în ianuarie 2016 procurorii l-au trimis în judecată pe doctorul Ovidiu Pleşa (pentru 235 fapte de luare de mită, în valoare de 56.000 lei) şi pe asistenta acestuia, cu care împărţea şpaga, Monica Ignat, inculpată pentru complicitate. Pe 28 iunie 2017, medicul a fost condamnat definitiv la 3 ani de detenţie, asistenta scăpând cu 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. 

Au urmat, pe 15 noiembrie 2016, doctoriţa Anca Grigorescu (158 infracţiuni de luare de mită în valoare de 27.036 lei) şi asistentul ei, Pelle Johannes, pentru care verdictul final al judecătorilor  s-a dat pe 1 iunie 2018: femeia a primit 2 ani de închisoare cu executare, iar asistentul 3 cu suspendare. 

În decembrie 2020 a fost trimis în judecată şi fostul medic şef al Serviciului, Vasile Sălăjan (foto), pentru 491 de fapte de luare de mită, în valoare de 90.370 lei şi 17.760 de euro. Procesul său este în derulare, în timp ce asistenta Ioana Precup a scăpat, semnând un acord de recunoaştere confirmat de instanţă, prin care s-a ales cu 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Şpagă prin intermediari

Lista continuă cu Gianina Ţigan, asistenta doctoriţei Emilia Cun, care a semnat în mai 2021 un acord de recunoaştere, avizat de judecători, şi a luat 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, la fel ca Violeta Coşa, asistenta doctoriţei Ana Guţ, al cărei acord de recunoaştere a fost înaintat Tribunalului Bihor pe 22 octombrie şi încă se află în analiză. 

Şefa lui Coşa, inculpată pentru 334 şpăgi, în valoare de 51.970 lei şi 3.330 euro, a fost trimisă în judecată abia săptămâna trecută. Spre deosebire de ceilalţi medici experţi, în cazul ei cercetările au fost mai complexe, procurorii punând sub acuzare, pe lângă asistenta medicală, încă 14 persoane, pentru complicitate. Femeia avea, zic anchetatorii, adevăraţi "agenţi de vânzări" care preluau dosarele şi banii în numele ei, aducându-le apoi la cabinet. "În cazul inculpatei, era principalul mod de operare", susţin surse din anchetă.

Dintre cele 14 persoane, patru, care au negat acuzaţiile, vor fi judecate împreună cu medicul, iar celelalte 10 au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru pedepse cuprinse între 2 ani şi 2 ani şi 7 luni de închisoare cu suspendare, 7 "înţelegeri" fiind deja definitive.

Unii intermediari erau oameni simpli, cum e Alexandru Mităchescu, un fost taximetrist care îi mai făcea doctoriţei şi alte comisioane, doi brancardieri de la Spitalul Judeţean - Florian Petricaş şi Cornel Raţ - şi o telefonistă de la aceeaşi unitate medicală, Elena Banda. Între complici se numără, însă, şi o asistentă de la Spitalul CFR, Andreea Pantea, dar şi medicul diabetolog Luiza Demian şi un inspector superior al Casei de Pensii Bihor, Elena Zah. 

Dosar plimbat

Odată cu trimiterea în judecată a Anei Guţ, unicul caz rămas în anchetă din megadosarul iniţial este cel al doctoriţei Emilia Cun, acuzate de 276 fapte de luare de mită. După acordul de recunoaştere încheiat cu asistenta ei, ancheta a fost transferată, însă, din nou, la Parchetul Bihor, nemaiputând fi instrumentat de DNA Oradea din cauza unei decizii a Curţii Constituţionale potrivit căreia procurorii anticorupţie nu pot continua urmărirea penală în cauzele disjunse.

"Cercetările sunt în curs de finalizare", susţine prim-procurorul adjunct al Parchetului Bihor, Gligor Sabău, ca atare e de aşteptat ca şi dr. Cun să ajungă, la fel ca şi confraţii ei, în faţa instanţei. 

Rămâne de văzut cum se vor termina procesele. Cert e însă că, de când cu ancheta, pentru evaluările de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor nu a mai fost nevoie de "taxe", iar dintre invalizii de pe vremuri foarte mulţi au început să se "însănătoşească" brusc: din 37.833 câţi erau în 2015, la finele anului trecut au rămas doar 21.869. O adevărată minune...


ŞEF LA ZDUP
Tătucul şpăgarilor

Ca să beneficieze de reducerea pedepselor, permisă în cazul persoanelor care denunţă fapte de corupţie, cei cinci medici experţi anchetaţi de DNA l-au dat pe mâna procurorilor pe şeful Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle (foto), susţinând că până în vara lui 2015, când "afacerea" a fost "falimentată", i-au plătit acestuia, în total, cel puţin 8.400 euro din şpăgile încasate.  

Ca să-l sprijine pe Sălăjan, de pildă, Ţîrle a ţinut ascunsă o decizie din 2013 a conducerii Casei Naţionale de Pensii ce statua că încadrarea în grade de invaliditate se face fără avizul medicului şef al Serviciului, până atunci obligatoriu, ajutându-l, practic, să încaseze în continuare mită pentru o semnătură de fapt inutilă. 

Ţîrle a ignorat şi neregulile flagrante semnalate de inspectorii veniţi din Capitală, cum a fost de pildă constatarea că între anii 2011-2015 cei 5 medici orădeni au efectuat nu mai puţin de 8.863 de expertize în perioade în care teoretic erau în concedii de odihnă.

Leontin Ţîrle a fost trimis în judecată pe 1 iulie 2016, pentru luare de mită şi tăinuire, ambele infracţiuni în formă continuată, pe 11 mai 2021 fiind condamnat definitiv la 4 ani de detenţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Niciodată nu ne facem bine în ritmul acesta
Traduceți știrea aceasta să vedeți aici condamnări, nu la noi. Principalul vinovat a luat 51 de ani se închisoare, sentință definitivă! Dacă la noi se dă câte 2-3-5 ani nu se rezolvă nimic! https://elpais.com/espana/2020-10-14/el-supremo-ratifica-las-penas-de-gurtel-con-ligeros-ajustes.html#?rel=mas
Postat 07 Decembrie 2021, 13:23 de Vio_427
rentabil
Oamenii astia au devalizat statul (si implicit pe noi, oamenii platitori de taxe si impozite) de milioane de euro si primesc 2 ani de inchisoare cu executare? Din care evident vor face maxim 1 an in cel mai fericit caz pentru buna purtare. Cred ca li se merita, furi milioane de euro, din care ti se confisca doar o parte infima de bani, pentru ca de restul si-au luat ei si copiii masini, case, si-au construit afaceri si i-au transferat prin conturi din strainatate, stau un an la racorica dupa care n-au treaba toata viata. Este muult mai rentabil decat sa lucrezi ca prostu 45 de ani, dupa care sa iesi la pensie cu 2000 de lei pe luna. La fel ca si vamesul prins cu spaga, saracul la "prima abatere", primesc pedepse cu suspendare si traiesc bine mersi cu spaga stransa pana sa fie prinsi. Asa normal ca toata lumea fura in tara asta.
Postat 07 Decembrie 2021, 10:16 de marius_ro
De neînțeles
Nu pricep cum de poate fi plătita în continuare din banii publici de la aceeași Casă de pensii, Coșa Violeta, ea semnând un acord de recunoaștere a vinovăției. Cu atât mai mult cu cât are tangenta cu aceeași " handicapați". Să-mi explice și mie cineva cum e admis să ai abateri disciplinare la locul de muncă, și în continuare să "profezezi". Chiar nu au găsit pe altcineva????????????
Postat 06 Decembrie 2021, 18:23 de adevarat
nu e de mirat
puscarie pe viata , toti cacatii care lucreaza la institutii de stat spala banii prin restaurante si alte firme paravan,isi bat joc de angajati cu salarii minime si se cred zei cu atitudine de imparat,bineinteles firmele alea tot timpul cu ceva neinregula daca ar fi macar controlate calumea, rezolvate pe sub mana si cu spagi,din cacat numa cacat poate iesii.cat mai indura poporul asta oare?
Postat 06 Decembrie 2021, 14:51 de spanac
Dar parlamentarii pe cand?
Interesant ca de 30 de ani parlamentarii nu se prea dovedesc. De ce oare? Sau ăsta-i protocolul DNA: să nu-i dovedească?
Postat 06 Decembrie 2021, 12:38 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON