URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2021, 07:57

Banii vorbesc! Oradea se dezvoltă accelerat, dar bihorenii au între cele mai mici salarii din ţară

Banii vorbesc! Oradea se dezvoltă accelerat, dar bihorenii au între cele mai mici salarii din ţară ORADEA ŞI RESTUL... Prezentată ca model de dezvoltare, Oradea are imaginea unui oraş prosper, cu clădiri înnoite, străzi animate, oameni îmbrăcaţi bine, noi cartiere rezidenţiale şi mall-uri pline de clienţi, ceea ce nu se prea vede în multe alte oraşe ale ţării. În statistici, însă, bihorenii sunt mai săraci decât locuitorii unor judeţe învecinate precum Satu Mare, Alba şi Arad. BIHOREANUL a găsit câteva explicaţii... (Sursa foto principală Ovi D. Pop)
Banii vorbesc! Oradea se dezvoltă accelerat, dar bihorenii au între cele mai mici salarii din ţară PARADOX DE BIHOR. Deşi în statistici bihorenii trăiesc din salariul minim pe economie, având printre cele mai mici venituri din ţară, în Oradea cresc neîncetat vile şi ansambluri rezidenţiale, iar şoselele sunt pline de bolizi scumpi. "Singura explicaţie a acestor surplusuri este că încă se trăieşte din economia subterană a micilor afaceri care nu plătesc taxe sau fac venituri la negru", spune sociologul Dragoş Dărăbăneanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Economia judeţului duduie, revenirea din criză e accelerată, iar Oradea este promovată periodic ca exemplu de succes. Populaţia parcă ar trăi într-o realitate paralelă, marcată totuşi, cel puţin în statistici, de salarii mici şi de traiul de pe o zi pe alta.

"Performanţa administraţiei locale din ultimii ani, dublată de un marketing pe măsură, a atras oameni cu bani din afara judeţului, care vin în city-break sau fac aici plasamente imobiliare. Bihoreanul de rând nu câştigă, însă, din asta. Dimpotrivă. Lucrează pe salariul minim pe economie şi sărăceşte pe cum cresc preţurile", spune consultantul în afaceri Dacian Palladi.

Muncă multă, bani puţini

Statisticile sunt îngrijorătoare. Angajaţii din Bihor au cele mai mici salarii de pe graniţa de vest. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu lunar net la nivelul lunii martie a fost în judeţ de 2.850 lei. Prin comparaţie, în Satu Mare era de 2.855 lei, în Arad de 3.014 lei şi în Alba de 3.037 lei. Din toată zona, doar salariaţii din Sălaj, cu 2.725 lei pe lună, sunt mai prost plătiţi!

Dacian Palladi, consultant în  afaceri Oradea"Avem o populaţie prea mică pentru a putea susţine afaceri prospere. Firmele de succes nu trăiesc din ce vând în Bihor. Producătorul de volane Valtryp, cel de ferestre PVC Optimedia şi multe altele se bazează pe ce vând afară", explică Dacian Palladi (foto).

Acesta pune situaţia pe seama modelului de afaceri promovat în ultimul deceniu. "Am populat parcurile industriale cu firme atrase de forţa de muncă ieftină. Cât timp autocarele vor aduce la lucru, din afara oraşului, bihoreni pentru care salariul este o completare a lichidităţilor din agricultură, salariile n-au cum creşte", avertizează consultantul.

"Încercaţi să trăiţi din salarii!"

directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési CsabaOpinia e împărtăşită şi de directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba (foto). Deşi la nivelul judeţului rata şomajului este de sub 2% şi patronii spun că au nevoie urgent de încă 3.000 de angajaţi, aceştia n-ar pune un leu în plus la salariu.

"Le-am spus unor manageri: «Încercaţi să trăiţi din salariile pe care le oferiţi». Mi-au răspuns că au investiţii de amortizat, indicatori de performanţă de atins şi atât", povesteşte Békési. Directorul e convins că firmele atrase de forţa de muncă ieftină vor pleca în zone mai sărace, nu vor creşte salariile. "Acest gen de firme sunt mai profitabile decât cele din ţara de origine tocmai pentru nivelul scăzut de salarizare pe care îl oferă. Nu vor renunţa la asta", spune el.

De altfel, peste două treimi din locurile de muncă vacante din judeţ erau săptămâna trecută pentru muncitori necalificaţi plătiţi cu circa 1.400 lei în mână, minimum pe economie. Foarte puţin.

"Salariile vor creşte"

Florin Birta, primar OradeaPrimarul Florin Birta (foto) crede că situaţia se va schimba. "În anul 2009 totalul Impozitului pe Venit Global plătit în Oradea era de 254,8 milioane lei, iar valoarea salariilor brute era de 1,5 miliarde lei la o medie de 94.000 salariaţi. În 2019 IVG a urcat la 368,3 milioane lei, salariile la 3,3 miliarde lei, iar numărul de angajaţi la 105.000. Creşterea este evidentă şi va continua", spune edilul.

Birta crede că nivelul de salarizare va urca odată cu profesionalizarea angajaţilor. "După 1989 economia Oradiei s-a bazat pe lohn în producţia de încălţăminte, textile şi altele. Parcurile industriale au stimulat producţia şi concomitent s-au dezvoltat construcţiile. Oamenii care lucrau în lohn se reprofilează acum ca operatori sau dulgheri, dar asta durează". În plus, adaugă primarul, firmele care se bat pentru angajaţi vor fi nevoite să ofere salarii mai mari. Dacă nu cumva vor pleca...

Paradoxul Bihorului

Pe de altă parte, Bihorul trăieşte un paradox. În ciuda salariilor mici, şoselele sunt pline de bolizi, cartierele rezidenţiale se înmulţesc, în oraş se ridică tot mai multe vile, iar mall-urile nu duc lipsă de cumpărători. Pentru o parte a populaţiei, nivelul de trai este, evident, peste cel din alte judeţe.

Explicaţiile sunt multiple. Pe de o parte, este vorba de bihorenii reveniţi din străinătate, de la muncă, de rudele celor care trimit acasă bani care nu apar în acte. Pe de altă parte, în statistici salariile sunt mici şi pentru că aici sunt mai puţini bugetari cu lefuri mari, faţă de alte judeţe. În fine, este vorba şi de specificul locului. "Există o cultură a zonei de graniţă. Mulţi bihoreni fac bani din combinaţii, cumpără şi revând tot felul de lucruri şi aceste venituri nu apar în statistici", spune Palladi.

O explicaţie similară are şi Békési. "În Bihor există cam 23.000 de unităţi economice active, de la SA-uri şi PFA-uri la SRL-uri şi SRL-D-uri. Acestea îşi asigură veniturile din dividende, nu din salarii care să apară în statistici. În alte judeţe, cum ar fi Giurgiu de exemplu, sunt doar 9.000 de astfel de unităţi economice şi atunci e normal că salariile de acolo par mai mari (n.r. - salariul mediu net fiind de 3.060 lei pe lună)", spune directorul AJOFM Bihor. Iar asta ne duce în zona economiei gri...

Soluţii disperate!

Oficial, aproape tot al doilea salariat din Bihor este plătit cu salariul minim, trăind din 1.400 lei pe lună. Toată lumea ştie, însă, că în multe cazuri una este venitul oficial din cartea de muncă şi cu totul alta ce câştigă omul în mână. Mulţi angajatori suplimentează acest venit din dividende. "Avem cea mai mare impozitare a forţei de muncă din Europa, de aproape 48%, şi cea mai mică impozitare a dividendelor, circa 5%. Decât să plătesc în fiecare lună 700 lei în plus la stat pentru fiecare om, mai bine scot dividendele şi dau o parte din bani angajaţilor", explică un economist.

Inexistenţi în statistici, aceşti bani "rotunjesc" veniturile salariaţilor, iar angajatorii îşi continuă afacerile. În plus, micii meseriaşi şi comercianţii, de la mecanici auto la proprietari de mici localuri, îşi desfăşoară de multe ori afacerile la negru, adunând "la risc" venituri nedeclarate, atât pentru ei, cât şi pentru angajaţii lor. "În România, gradul de colectare a TVA este de numai 24%. Nu se plătesc taxe, se fac venituri la negru şi de aici bunăstarea unora, maşinile şi vilele pe care le vedem în oraş", explică sociologul Dragoş Dărăbăneanu.

Culmea, tocmai această evaziune ţine bihorenii de rând pe linia de supravieţuire. Creşterea gradului de încasare a TVA-ului, altfel dezirabilă pentru aparatul de stat, va avea pentru omul de rând efecte negative. "Aceşti bani, care acum sunt la populaţie, vor merge în buzunarul statului, iar oamenii vor sărăci", spune Dărăbăneanu. Altfel spus, în cel mai pur stil capitalist, cei bogaţi vor deveni treptat şi mai avuţi, iar cei săraci şi mai săraci. Cu legea în mână...


CAPCANA DEZVOLTĂRII
Oraş bogat, orăşeni săraci

Ciclul de dezvoltare a Oradiei, bazat pe atragerea de investitori cuceriţi de forţa de muncă ieftină, se apropie de sfârşit. "Pentru unele industrii nu mai merită să vii în România. Eforturile cu logistica şi cheltuielile cu forţa de muncă ne fac neinteresanţi. Sunt ţări în care se lucrează pentru o sută de dolari pe lună", spune consultantul Dacian Palladi.

Pentru orădenii de rând perspectivele sunt îngrijorătoare, căci dezvoltarea oraşului are şi efecte perverse. "Imaginea bună a Oradiei atrage oameni cu bani din alte zone ale ţării care intră la aquapark, mănâncă la restaurant, fac shopping, plasamente imobiliare... Toate vor duce la creşterea preţurilor, în timp ce o bună parte din populaţie trăieşte din salariul minim pe economie", spune Palladi.

Singura parte bună e că scumpirea proprietăţilor creşte preţul terenurilor şi al caselor deţinute de localnici. Dar, pentru a câştiga de pe urma lor, orădeanul va trebui să le vândă şi să se mute din oraş...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
munca la gri
e mult mai de dorit decat asistatul social la vedere. Pe cel din urma trebuie sa il platesc din impozitul meu, cel dintai nu plateste tot impozitul dar nici nu o sa aiba o pensie prea mare si nici nu cere ajutor social.
Postat 07 Iulie 2021, 07:03 de unu
S-a rezolvat!
https://adevarul.ro/locale/slatina/angajati-non-ue-solutia-sugerata-angajatorilor-ministrul-raluca-turcan-ramane-competitivi-video-1_60db49ce5163ec4271964c45/index.html
Postat 29 Iunie 2021, 23:17 de excalibur
Toata lumea vrea bani::::))))
Dar de scoala nu l-i se scoala , de curatenie nici atat . Toti vor bani ca sa stea in gunoi. In primul rand munca si apoi banii
Postat 29 Iunie 2021, 21:10 de Sandu2100
Tot e bine
Oamenii au locuri de munca, au salarii din care sa-si intretina familiile, sa-si trimita copiii la scoala, etc. Viata isi urmeaza cursul. Sunt zone in tara in care nu ai unde sa-ti gaseti un loc de munca din cauza lipsei imvestitiilor. Nea palladi zice: "Am populat parcurile industriale cu firme atrase de forţa de muncă ieftină. Cât timp autocarele vor aduce la lucru, din afara oraşului, bihoreni pentru care salariul este o completare a lichidităţilor din agricultură, salariile n-au cum creşte", avertizează consultantul. Nea palladi,era mai bine fara acesti investitori in parcurile industriale ? Au venit pt ca au fost atrase de forta de munca ieftina, altfel stateau mai comod acasa, si investeau in tarile lor de origine (cei straini), sau investeau in China, Asia cum s-a si intamplat in cazul multor companii. Cat despre imobiliare pare o anomalie preturile mari la casele si apartamentele noi, la terenuri, si intr-un fel asa este, dar faptul ca aceste preturi au luat-o razna e o realitate stabilita de cere si oferta. Daca nu s-ar vinde la preturi mari, ar fi nevoiti sa vanda la pret mai mic.
Postat 29 Iunie 2021, 17:36 de B90
gogosi peneliste
In toata tara se fac manevre. Avem salarii de Teleorman pentru ca nu suntem cu nimic mai destepti ca cei din Teleorman. Faptul ca votezi cu PNL nu te face nici mai destept nici mai bogat. Problema adevarata e: noi de cine o sa mai radem?
Postat 29 Iunie 2021, 14:26 de testtest
Am fost vinduti
Vinzarea s-a facut treptat,de prin anii 90,prin privatizari idioate(nu toate,Dacia e o poveste de succes).Resursele naturale,titei,gaze,energie,banci 2000 pina prin 2008.Tot atunci,cu largul concurs al BNR s-a dat atacul speculativ pe moneda( deprecierea din 2004-2008, de la 4 la 3 lei).S-a distrus,in mod inconstient, exportul tarii.Odata cu criza din 2008, s-a pus capac industriilor usoare: haine,pantofi,mobila.Industrii unde Romania avea traditie,oameni pregatiti,utilaje,know-how.Chiar daca era mult lohn,eram pe subiect.Ne-am inflamat cu imobiliare,si ne-am taiat craca de sub picioare,demolind fabricile.Apoi,disperati,am inceput sa urlam dupa investitori.Investitorii sunt cei din articol.Salarii de 1500lei,naveta cu microbuzul in ceica,brusturi, wherever.Intre timp,abundenta fondurilor europene a distorsionat si ea inechitatile.Abundenta banilor moca a translatat preturile locale in sus,pentru indestularea contractorilor agreati si a unor caste privilegiate,alimentind miracolul oradean.Cine nu tine pasul cu DEZVOLTAREA, ramine in urma si il paste riscul excluziunii...[ https://www.zf.ro/eveniment/curiosul-caz-judetului-bihor-salariile-oradea-mici-botosani-20130685 ].Citat:„Investiţiile din Bihor sunt în principal în zona de producţie. Aceste investiţii încă nu au ajuns la maturitate şi foarte multe dintre posturile disponibile sunt în zona de muncitori în fabrică. Deşi municipiul Oradea se dezvoltă, încă angajaţii din zonele rurale (mai ales muncitorii) se angajează cu salarii mici în producţie. Un alt motiv poate fi acela că, din cauză că au fost reduse posturi în sistemul bugetar, a scăzut şi nivelul salarial mediu“, a explicat Cristian Huzău, country manager al firmei de recrutare Gi Group, care are peste 2.000 de salariaţi în regim temporar, inclusiv în Bihor.
Postat 29 Iunie 2021, 12:43 de excalibur
operatori versus manageri HR - treziti-va, oameni buni, si valorificati-va mai bine!
aceasta cinste a celor mai mici salarii din Bihor tine de perversitatea, rautatea si imbecilitatea manageritelor de hr de la marile firme de pe Borsului, care nu se sfiesc ca dea 1600 net la operatori, iar ele sa ia intre 3000 euro net lunar (PGS, EBM, Nidec) la 6000 euro, cazul Plexus-Celestica-Eber! *** firmele astea au profituri de zeci si sute de milioane euro anual si isi gasesc prosti pe care sa ii lucreze ca pe sclavi (adica doar pt o portie de mancare). **** unde dracu sa mearga in alte regiuni ale tarii pt mana mai ieftina de lucru, cand bihorenii conduc in topul celor mai mici salarii? ''' vorbeste Palladi, care ofera consultanta pt mii de euro/zi. educatia si consilierea oamenilor in scoala, licee, universitate, la sate, etc. ar ajuta trezirea intelectuala in ceea ce priveste mana de lucru pe care o ofera. numai ca nimeni nu doreste sa investeasca in educatie si nici nu intelege de ce este nevoie de ea.
Postat 29 Iunie 2021, 11:48 de roger
Marketing mult
Exprimarea ca economia "duduie" e exagerata, hai sa fim seriosi, nu e chiar asa. Dar bihorenii sunt in general strangatori, cumpatati, aici nu se consuma atatia bani si resurse pe paranghelii ca la sudisti. Si inca doua chestii, nu sunt glume: 1.cei cu firme este logic sa-si dea lor si celor apropiati salarii medii si chiar mici, economic e mai bine sa scoti dividente, scrie asta clar si-n articol.2. sunt o gramada de soferi de camioane aici, platiti bine cu diurna.
Postat 29 Iunie 2021, 11:35 de Neutryno
Evaziune si munca la negru sau la gri e in toate judetele ...
Ar fi culmea ca doar judetul Bihor sa fi gasit si aplicat munca la negru sau la gri... nu prea tzine gaselnitza aceasta pt. diferentza dintre micimea salariului mediu in Bihor si numarul de vile sau de automobile relativ scumpe. Chiar ar fi interesant, la moment dat, o masura legislativa ca fiecare cetatean sa-si justifice fiscal proprietatile, in raport cu impozitele pe care le-a platit.
Postat 29 Iunie 2021, 11:23 de cristi_h
"Salariile vor creşte"
Afirma cu o figura oarecum timpa, epigonul Luceafarului, numarind dublarea sumelor din vistieria primariei provenite din IVG. Ca un merit personal,poate...ignorind cu gratie faptul ca altii au ridicat in ritm accelerat,in citiva ani,venitul minim de la 1200 la 2300.Asta in timp ce expertii pnl&usr amina sine die citeva zeci de lei la niste amarite de alocatii.Oradea se inscrie treptat pe traiectoria tarilor babaniere sud-americane si dictaturilor africane: opulenta pentru cei putini,binecuvintati, la pachet cu pauperitate pentru cei multi..."Altfel spus, în cel mai pur stil capitalist, cei bogaţi vor deveni treptat şi mai avuţi, iar cei săraci şi mai săraci.". Se urmeaza intocmai instructiunile din "Pilda talantilor" .Matei 25:29 "Căci oricui are, i se va da mai mult şi va avea din abundenţă, dar de la cel ce n-are se va lua chiar şi ce are! "
Postat 29 Iunie 2021, 10:58 de excalibur
.
daca articolul a fost scris din spusele lui Palladi, atunci e aberatie :))) ala e cel mai mare filozof cititor in carti pe care il avem.
Postat 29 Iunie 2021, 10:18 de David
Consultant cu 300 de oi
Când ești un specialist cu sprâncene tatuate respectiv unul cu mustață trasă în magiun, părerile tale valorează cât magiunul rămas în borcan! Ce nu înțelege domnul Pallade și nici șeful de la partid este aceea că statistica in care diferențele între salarii sunt de câțiva lei, arată că practic nivelul e egal, iar pe de altă parte acele locuri de muncă care există în parcurile industriale sunt pentru cetățenii care în județele din sud stau la cârciumă cu pensie de boală cadou de la Casa de pensii. La noi s-a închis robinetul la rezolvat pensii de boală și oamenii musai să muncească! În privința imobiliarelor lucrurile merg la fel peste tot, prețurile cresc pe banii celor veniți pentru infrastructură nouă, confort, siguranță și curățenie. Case ieftine rămân destule atât în Artand cât și în Diosig sau Jibou, iar viața ieftină nu dispare din România. Așa cum părinții lor au venit cu industrializarea forțată tot așa se întorc urmașii lor în satele cu portiță și hazna fără selectare a gunoiului și fără parcare cu plată la Golfurile lor TDI variant.
Postat 29 Iunie 2021, 09:49 de decalog
"Acceleratul" a rămas fără cărbune iar electrificarea e în aer.
Dezvoltarea înseamnă cu totul altceva. Ea trebuie să se manifeste echilibrat și ponderează teoretic veniturile cu cheltuielile. Respectă mediul, confortul urban ori rural după caz, bunăstarea tuturor și educația, sănătatea și civilizația la nivel colectiv, mobilitatea și prosperitatea generală. Nu este cazul nici pentru Oradea și nici pentru Bihor. După aproape 32 de ani de "liberalizare" a gândirii și acțiunii oamenilor, se constată doar o evidentă creștere a discrepanțelor și chiar o majoră lipsă de discernământ în plan decizional.
Postat 29 Iunie 2021, 09:41 de KP
Avem exact ce am votat
Avem exact ce am votat ...un oras cu aspect european dar care in scurt timp nu va mai fi pentru oradenii de rand ... ci pentru cei care isi vor permite sa locuiasca si se mute aici. Contrastul dintre explozia imobiliara, preturile exorbitante ale imobilelor noi care se vand urgent la parveniti din alte zone si cele mai mici salarii din Romania vor aduce schimbari masive de populatie in Oradea. Frumusetea acestui oras era data in special de bunatatea si caracterul locuitorilor lui nu de poduri, pasarele, tunele, parcari ,sali de sport si stadioane. Poate totusi ne trezim si la viitoarele alegeri nu mai votam expropriere oradenilor de rand sau a animalelor din zoo pentru a face loc parcarilor si intereselor imobiliare...
Postat 29 Iunie 2021, 09:22 de Tudyi
Bihoreni saraci dar cu taxe si impozite mari
Ce nu scrie in articol este faptul ca pe langa salariile mici oradenii beneficiaza de unele dintre cele mai mari taxe si impozite din tara.La fel se intampla si cu micii intreprinzatori pentru ca e mai mic impozitul pentru firme in centrul Bucurestiului decat la periferia orasului Oradea si toate astea pentru a finanta exproprieri ,studii de fezabilitate, parcari sub nivelul apei pe malul crisului, proiecte pe fonduri europene esuate gen Ciuperca unde trebuiesc restituite sume importante de bani de care nu mai pomeneste nimeni
Postat 29 Iunie 2021, 08:59 de oradean2020
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON