URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Educatie

Au început școala cum trebuie! Peste 60 de elevi nevoiași din Bihor au primit ghiozdane și rechizite de la o asociație din Oradea (FOTO)
Educatie
Chiar dacă autoritățile se fac că nu văd această problemă, în toată România sunt copii care abandonează școala pentru că părinții lor nu își permit să le cumpere cele necesare. Peste 60 de copii din Bihor care cresc în familii nevoiașe nu au acest gând la debutul anului școlar, pentru că au primit ghiozdane pline cu rechizite de la Asociația Pro Bambini din Oradea.
06 Septembrie 2022, 19:33
Șeful Inspectoratului Școlar Bihor, despre cazul învățătoarei boicotate de părinți de la Bălcescu: Este monitorizată la ore și va fi evaluată medical
Educatie
Doar șase copii au fost prezenți, marți, la ore, în clasa Liviei Ciotea de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea, părinții continuând să o boicoteze pe învățătoare, în speranța că vor reuși să o înlocuiască. Inspectorul școlar general Horea Abrudan a declarat că situația este „ingrată”, școala fiind obligată să o reangajeze pe învățătoare, după ce a dat-o afară pentru comportament deviant. Singurele soluții care pot fi aplicate acum sunt monitorizarea ei la ore și solicitarea ca aceasta, la fel ca toate cadrele didactice, să obțină un aviz medical care să ateste că este aptă pentru a preda.
06 Septembrie 2022, 15:03
Un nou scandal la Școala Bălcescu din Oradea: Părinți care refuză să-și ducă copiii la școală, din cauza unei învățătoare controversate (VIDEO)
Educatie
Pe lângă rumoarea provocată de acuzațiile de segregare, la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea a izbucnit un nou scandal. În clasa pregătitoare C, jumătate din elevi au lipsit în prima zi de școală, părinții lor refuzând să-i ducă în clasă, nemulțumiți că învățătoarea lor este o dăscăliță care a fost dată afară din învățământ, dar a câștigat în instanță și a fost reangajată.
05 Septembrie 2022, 20:59
Biserica a cedat: Scandalul etnic de la Școala Bălcescu din Oradea pe final, după ce Eparhia Reformată a acceptat să primească și români în clădirea sa
Știri Bihor
Scandalul etnic de la Școala Bălcescu din Oradea pare că se va stinge. Primarul Florin Birta și reprezentanții Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului au semnat, luni, un act adițional la contractul prin care cultul religios asigură gratuit o clădire Școlii Nicolae Bălcescu. Potrivit înțelegerii la care au ajuns cele două părți după negocieri, în acest an școlar vor putea intra în clădire și clasele de elevi români. Înainte de a se muta, însă, mai este nevoie ca Ministerul Educației să autorizeze imobilul.
05 Septembrie 2022, 17:57
La țară, mai ceva ca la oraș: Școala nouă din comuna Sânmartin s-a umplut de elevi. A primit mai multe cereri decât locuri disponibile! (FOTO/VIDEO)
Educatie
Comuna Sânmartin este una dintre puținele comune din Bihor în care elevii au ocazia să învețe într-o școală nou-nouță. În prima zi din anul școlar 2022-2023, Primăria a dat în folosință o clădire nouă, care, alături de vechea „școală mică” din Sânmartin, va găzdui acum clasele primare. Pe lângă că strălucește de nouă, școala este utilată cu mobilier nou și table smart, așa că nu-i de mirare că a înregistrat mai multe cereri de înscriere în clasa pregătitoare decât locurile disponibile.
05 Septembrie 2022, 17:28
„Fii atent, învață, creează!”. Elevii din Căbești au început anul școlar într-o clădire modernă, dotată cu „table” digitale (FOTO)
Știri Bihor
Dacă multe școli din mediul rural sunt încă într-o stare proastă, elevii din Căbești au norocul să înceapă noul an școlar într-o clădire renovată, cu dotări moderne. Sălile de clasă au atât table clasice, cât și „table” inteligente, de fapt ecrane LED, la care se pot conecta profesorii pentru a le prezenta școlarilor lecțiile sau alte materiale ajutătoare.
05 Septembrie 2022, 15:46
La Şcoala Bălcescu din Oradea, noul an a început cu un discurs dur al părinţilor şi cu toate cadrele didactice îmbrăcate în negru (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
La Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea, aflată în centrul unui scandal cu acuzații de segregare etnică ce a determinat introducerea schimbului de după-masă, noul an școlar a început, luni, cu un discurs dur al reprezentantei părinților şi cu un moment de reculegere faţă de „moartea clinică” a programului de studiu. La festivitate, părinții au stat la coadă ca să semneze o petiție pentru autorități, unii au purtat banderole albe pe brațe sau eșarfe albe la gât, în semn de protest, iar toate cadrele didactice au fost îmbrăcate complet în negru.
Noi lideri pentru elevii din Bihor: Cine sunt tinerii care au preluat conducerea Consiliului Județean al Elevilor
Educatie
Noul an școlar le aduce elevilor din Bihor și noi lideri în cea mai importantă structură reprezentativă a lor. Mandatele președintelui și secretarului executiv au expirat, iar până la alegerile din noiembrie, CJE l-a desemnat pe Cătălin Gherman, elev la Colegiul Traian Vuia, să fie președinte interimar, iar pe Ioana Butaru, elevă la Colegiul Mihai Eminescu, secretar executiv.
04 Septembrie 2022, 16:08
Aproape 87.000 de preșcolari și elevi încep noul an școlar, în Bihor. Zeci de școli îi întâmpină fără autorizații sanitare
Știri Bihor
Anul școlar 2022-2023 va debuta luni pentru aproximativ 87.000 de preșcolari și elevi, câți sunt înscriși în unitățile de învățământ din Bihor. Mulți dintre ei vor învăța în școli și grădinițe care nu au autorizație sanitară de funcționare, fie pentru că au condiții precare, fie pentru că încă sunt în șantier. Totodată, este primul an școlar care nu mai este împărțit în semestre, ci în module.
Mai sunt locuri fără taxă! La Universitatea din Oradea începe admiterea la masterat
Educatie
Începând din 5 septembrie, tinerii care au absolvit studii de licență pot să se înscrie la programele de masterat ale Universități din Oradea. În sesiunea de toamnă, facultățile orădene au disponibile 140 de locuri bugetate și peste o mie de locuri cu taxă.
03 Septembrie 2022, 19:03
Mai mulți promovați: Rezultatele finale ale Bacalaureatului de toamnă în Bihor
Educatie
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a anunțat, sâmbătă, rezultatele finale ale sesiunii de toamnă a Bacalaureatului, după soluționarea contestațiilor. Reevaluarea lucrărilor a adus promovarea pentru alți 25 de candidați din județ.
03 Septembrie 2022, 17:37
Este sau nu segregare? Nici Consiliul pentru Combaterea Discriminării nu se pune de-acord pe tema scandalului de la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea
Știri Bihor
Scandalul cu tentă etnică de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea continuă să crească. În timp ce școala a anunțat care clase vor merge la lecții după-amiaza, părinții nu au primit autorizație pentru protest, așa că se rezumă să strângă semnături pentru o petiție. Mai interesant este că, pe repede-înainte, în scandal s-a pronunțat printr-un „punct de vedere”, și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, dar nici el nu face pe deplin lumină: patru membri au spus că mutarea elevilor maghiari într-o clădire nu e segregare, trei i-au contrazis.
Scandal la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea: Elevii vor merge în două schimburi, pentru că segregarea pregătită de Primărie este ilegală. Profesorii și părinții se pregătesc de protest (FOTO)
Știri Bihor
Anul școlar începe cu un scandal la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea. Pentru că sălile de clasă sunt insuficiente, elevii vor merge la școală în două schimburi, ceea ce îi nemulțumește pe profesori și pe părinți deopotrivă, care amenință cu un protest pentru prima zi a noului an de studiu. S-a ajuns în această situație pentru că Ministerul Educației nu a autorizat o clădire recent reabilitată, în care Eparhia Reformată a Oradiei a pregătit mai multe clase pentru elevii maghiari ai școlii. Segregarea elevilor, deși are girul Primăriei Oradea, nu este permisă de Minister.
Universitatea din Oradea dă startul admiterii la doctorat: Câte locuri sunt disponibile
Educatie
În prima zi a lunii septembrie, Universitatea din Oradea a dat startul admiterii la studii doctorale. În total, UO are disponibile pentru viitorii doctori 183 de locuri, din care doar 19 fără taxă.
01 Septembrie 2022, 14:00
Pompierii au făcut controale în școlile din Bihor. Câte nu au nici acum autorizație de securitate la incendiu
Știri Bihor
Ca să se asigure că preșcolarii și elevii sunt în siguranță, pompierii ISU Crișana au făcut în acest an peste 130 de controale în unitățile de învățământ din județ. În urma acestora, școlile și grădinițele au primit 42 de amenzi și 854 de avertismente. În continuare, în Bihor, sunt zeci de clădiri ale unor unități de învățământ fără autorizație de securitate la incendiu.
01 Septembrie 2022, 12:58
Bacalaureatul de toamnă în Bihor: 33% dintre candidați au promovat examenul
Educatie
Ministerul Educației a anunțat miercuri rezultatele la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, la care doar 33,9% dintre candidații din Bihor au promovat. După ambele sesiuni ale Bacalaureatului, rata de promovare în județ a ajuns la 78,2%.
31 August 2022, 16:10
Ministrul Educației îl dă exemplu pe un director din Oradea, ca argument pentru mandate nelimitate ale șefiilor din învățământ
Educatie
Chestionat despre una dintre prevederile controversate ale proiectelor de legi pentru educație, care ar permite rectorilor să aibă mandate nelimitate la conducerea universităților, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a răspuns oferind exemplul unui director de liceu din Oradea, în funcție din 1990.
29 August 2022, 14:55
Admiterea de toamnă la Universitatea din Oradea începe în 5 septembrie. Câte locuri fără taxă mai sunt disponibile la facultăţi
Știri Bihor
Mai multe facultăţi din cadrul Universităţii din Oradea vor da startul înscrierilor pentru studii universitare de licenţă, în sesiunea de toamnă, care începe în 5 septembrie. Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al UO, în sesiunea de toamnă au mai rămas disponibile 293 de locuri bugetate şi peste 1000 de locuri cu taxă.
25 August 2022, 14:10
O școală din Oradea va fi reabilitată. Fațada clădirii va fi decorată printr-un „joc de culori” (FOTO)
Știri Bihor
Arhitectul-șef al Oradiei și-a dat avizul, în cea mai recentă ședință a Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului, pentru proiectul ce vizează reabilitarea energetică a Școlii gimnaziale Nicolae Bălcescu, fiind propusă totodată și reabilitarea fațadei și decorarea ferestrelor în diferite culori.
Începe Bacalaureatul de toamnă: Peste 1.000 de candidați în Bihor
Educatie
A doua sesiune a Bacalaureatului din acest an va debuta marți, 16 august, iar în Bihor un număr de 1.022 de candidați sunt așteptați în sălile de examen. Potrivit Inspectoratului Școlar, în județ au fost amenajate șapte centre de examinare.
13 August 2022, 10:33
Cum vede orădeanul Timotei Ghiurău, expert în VR la Volvo, viitorul: În era Metaverse vor conta persoanele creative, nu birocrații (FOTO)
Știri Bihor
Te-ai gândit că în viitor vei putea să probezi hainele direct pe site-ul de pe care ai vrea să le cumperi? Dar că vei putea să dai ture cu maşina pe care ţi-o doreşti cu ajutorul unor căşti de realitate virtuală? Sunt doar două exemple pe care orădeanul Timotei Ghiurău, care ocupă funcţia de "innovation leader" şi expert în virtual reality (VR) la Volvo, le-a oferit publicului, joi seara, la Casa Darvas – La Roche, unde și-a spus povestea de viață și predicțiile legate de viitorul în tehnologie.
Studenții din Oradea descoperă „memoria urbană” a Șteiului (FOTO)
Educatie
Studenții de la specializarea Arhitectură a Universității din Oradea au mers în practică în Ștei. Tema stagiului lor este reconstituirea virtuală, pe baza fotografiilor de epocă și a mărturiilor localnicilor, a arhitecturii și a tramei urbanistice de tip totalitarist ridicate de sovietici în anii 50-60, în proximitatea minelor de uraniu de la Băița. Munca lor va completa macheta orașului vechi, acum aflată în lucru, în urma unui parteneriat între Universitate și Primăria Ștei.
Examenul de definitivare în învățământ: 75% dintre profesorii din Bihor l-au promovat
Educatie
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a anunțat rezultatele examenului de definitivare în învățământ, prin care profesorii primesc drept de practică. Dintre cei 208 candidați care au participat la examen, 75% au promovat, luând note peste 8.
28 Iulie 2022, 15:57
Școala în „service”: În plină vacanță de vară, Ministerul Educației a supus dezbaterii publice noile legi ale învățământului. Vezi ce ni se pregătește!
Bihoreanul tipărit
În plină vacanță de vară, Ministerul Educației a supus dezbaterii publice noile legi ale învățământului. Prezentate când atenția publicului este extrem de redusă, proiectele prevăd schimbări mari: elevii ar putea să nu mai dea examenul de Evaluare Națională, ci doar unul de admitere la un colegiu, bacalaureatul va avea o probă facultativă, iar plagiatele academice vor fi cercetate în universitățile care le-au girat.
28 Iulie 2022, 08:00
Universitatea din Oradea, în trenul către Europa: A intrat într-o alianță cu 8 universități din străinătate și împreună au câștigat o finanțare nerambursabilă de 14,4 milioane euro
Educatie
Universitarii orădeni au cu ce se mândri: instituția de învățământ superior a intrat într-un club select european, adică într-o alianță cu alte 8 universități din tot atâtea țări, comunitate ce a atras o finanțare de 14,4 milioane de euro de la Agenția Europeană pentru Educație și Cultură. Din toată România, doar UO și Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași au intrat în asemenea alianțe câștigătoare.
27 Iulie 2022, 20:15
Rezultate finale la titularizare: Câți viitori profesori din Bihor au luat note de trecere
Educatie
Ministerul Educației a publicat miercuri rezultatele finale ale examenului de titularizare, după soluționarea contestațiilor. În județul Bihor, numărul aspiranților la un post de profesor cu note de peste 7 a crescut, de la 568 la 582. Asta înseamnă că jumătate dintre candidații au promovat examenul.
27 Iulie 2022, 15:23
De ce a lăudat ministrul Educației o școală din Oradea: „Este un exemplu de bună practică la nivel național”
Educatie
Aflat în vizită la Oradea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a lăudat Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, o școală pe care acum a descoperit-o și pe care a catalogat-o drept un exemplu de bună practică la nivel național, pentru modul în care organizează clasele de învățământ profesional și dual. Cu acest prilej, ministrul a explicat că această formă de școlarizare va fi reformată prin proiectele noilor legi ale educației.
27 Iulie 2022, 08:59
Anunț-surpriză la Oradea: Ministerul Educației a atacat sentința controversată care a anulat sesizările privind plagiatul premierului Ciucă (FOTO)
Știri Bihor
După ce Curtea de Apel București a anulat sesizările de plagiat depuse împotriva premierului Nicolae Ciucă, stârnind numeroase critici, problema rămâne pe tapet. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că UEFISCDI, o instituție din subordinea Ministerului, a atacat cu recurs hotărârea judecătorească. Cîmpeanu a făcut acest anunț într-o conferință de presă susținută la Oradea, întrebat fiind de reporterul BIHOREANULUI cum se simte într-un guvern condus de un posibil plagiator, dar și ce face, concret, pentru a combate impostura academică.
Ministrul Educației la Oradea. Autoritățile vor trecerea unor investiții școlare pe PNRR (FOTO/VIDEO)
Educatie
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a aflat marți într-o vizită de lucru la Oradea, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai administrației locale și ai instituțiilor de învățământ și a vizitat investiții făcute în rețeaua școlară. Șefii CJ Bihor și ai Primăriei Oradea doresc ca finanțarea unora dintre acestea să fie preluată de bugetul central, prin PNRR.
26 Iulie 2022, 16:20
Studenții luptă împotriva imposturii: cer Ministerului Educației să nu favorizeze plagiatorii, prin noua lege a educației
Actual
Demers lăudabil al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, care a trimis către Ministerul Educației un prim set cu 273 de amendamente referitoare la proiectul Legii Învățământului Superior, aflat în dezbatere publică. Studenții sunt vehemenți în combaterea imposturii, criticând faptul că legea va permite plagiatorilor să renunțe la titlul de doctor, că plagiatul se va prescrie în 3 ani și că universitățile nu vor fi controlate înainte de a elibera diplome de doctori.
26 Iulie 2022, 15:40
  16 17 18  20  22 23 24  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON