URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2022, 11:00

Cum vede orădeanul Timotei Ghiurău, expert în VR la Volvo, viitorul: În era Metaverse vor conta persoanele creative, nu birocrații (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Te-ai gândit că în viitor vei putea să probezi hainele direct pe site-ul de pe care ai vrea să le cumperi? Dar că vei putea să dai ture cu maşina pe care ţi-o doreşti cu ajutorul unor căşti de realitate virtuală?

Sunt doar două exemple pe care orădeanul Timotei Ghiurău, care ocupă funcţia de "innovation leader" şi expert în virtual reality (VR) la Volvo, le-a oferit publicului, joi seara, la Casa Darvas - La Roche, unde și-a spus povestea de viață și predicțiile legate de viitorul în tehnologie. 

Visătorul din prima bancă  

Timmy, aşa cum îi spun prietenii, le-a povestit celor peste 100 de curioşi adunați în curtea muzeului Art Nouveau că în adolescenţă a învăţat la Liceul Teologic Baptist Emanuel şi a stat mereu în prima bancă.

„Eram un visător. Îmi doream să cânt rock şi să ajung să-mi depăşesc limitele, să am o altă viaţă. Şi într-un final, prin multă muncă, am reuşit", a spus el auditorului, format în mare parte din tineri.

Pe un monitor amplasat lângă el, Timmy le-a arătat şi câteva imagini din perioada studenţiei, inclusiv una în care, alături de prietenul său Paul Pantea, dormea pe bancă în aeroportul din Copenhaga (foto).

„Asta a fost acum 11 ani. Iniţial, acolo, în Copenhaga, mi-a fost promisă o cameră de cămin, dar când am ajuns am aflat că nu mai era disponibilă. Am dormit în aeroport două luni, apoi m-am mutat într-o rulotă", a povestit tânărul.

El a mai spus şi că a studiat la specializarea Innovative Communication Technologies and Entrepreneurship la Universitatea Aalborg şi că a lucrat încă din facultate la proiecte demarate de startup-uri, companii proaspăt înfiinţate care încearcă să îşi găsească direcţia pe piaţă. A fost recrutat de Lego pentru a face un joc în Star Wars, a creat alături de echipa sa un sistem de citire a mișcării ochilor pentru persoanele cu dizabilități de vedere și a lucrat chiar și în fashion, unde a propus concepte de ședințe foto inspirate de roboți și inteligență artificială. 

Pentru șoferi cu dizabilități

La Volvo a ajuns după ce a aflat că firma căuta un expert în simulări 3D. El coordonează în prezent graficieni, ingineri, arhitecţi şi chiar filosofi pentru a crea împreună noi tehnologii.

„Cum putem aduce noile tehnologii în industria auto? Asta ne-am întrebat şi noi. Împreună cu Varjo - care dezvoltă cele mai avansate căști de VR - am creat un sistem prin care putem în timp real să conducem mașina și să testăm diferite concepte de design și scenarii de siguranță. Deocamdată îl folosim doar noi, în companie, pentru teste, dar în viitor va fi disponibil și pentru clienți. Lucrăm şi la accesibilizarea maşinilor pentru persoane cu dizabilităţi. Există deja autoturisme care parchează singure, iar în curând vor apărea și cele dedicate persoanelor cu probleme locotomotorii sau de vedere", a mai detaliat tânărul.

Metaverse este viitorul

Timmy Ghiurău a explicat şi că Metaverse este o nouă eră a internetului, cea în care realitatea virtuală şi cea augmentată (de suprapunere a unor obiecte virtuale în realitate, de exemplu filtrele pentru fotografiile publicate pe reţelele de socializare n.r.) se îmbină şi formează o realitate mixtă.

„Metaverse promite că internauţii, cu ajutorul unor căşti VR, vor putea proba direct pe un site hainele şi vor muta rapid culorile şi mărimile ca să vadă ce li se potriveşte. Vorbim despre un spaţiu nelimitat, unde deja trupa Coldplay a susţinut un concert cu 300.000 de oameni. Trebuie să înţelegem că va fi o nouă eră. Desigur, există şi pericole pentru că este un spaţiu descentralizat, lipsit de reguli, dar la asta, marile guverne și Comisia Europeană lucrează deja în prezent. Oamenii vor trebui să impună mai multe limite, să fie conectaţi atât cu tehnologia, cât şi cu mediul înconjurător", a mai spus orădeanul.  

În final, acesta i-a sfătuit pe tineri să muncească pentru visurile lor şi să nu se transforme în birocraţi, pentru că în viitor vor conta doar cei care vor reuşi să se deosebească prin creativitate şi imaginaţie, capacități pe care niciun robot nu le poate dobândi. 

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Comunitară Oradea şi Centrul Europe Direct Oradea cu sprijinul Oradea Heritage şi Casa Darvas-La Roche.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Expertul prostiei în stare autentică.
Toți drogații trăiesc deja cu "metaversul" a purtător. Iar "expertul" ăsta de la Oradea o să înceapă să mănânce și să bea, ca să trăiască, fix pixelii care i-au invadat deja creierul. O să se resoarbă singur până se va transforma cu totul într-un sigur neuron ... ambalat direct de pe un site.
Postat 07 August 2022, 09:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON