URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2022, 20:59

Un nou scandal la Școala Bălcescu din Oradea: Părinți care refuză să-și ducă copiii la școală, din cauza unei învățătoare controversate (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lângă rumoarea provocată de acuzațiile de segregare, la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea a izbucnit, luni, un nou scandal.

În clasa pregătitoare C, jumătate din elevi au lipsit în prima zi de școală. Părinții lor au refuzat să-i ducă în clasă, nemulțumiți că învățătoarea lor este o dăscăliță care a fost dată afară din învățământ, dar a câștigat în instanță și a fost reangajată.

Concediată și reangajată

Părinții care nu și-au dus copiii în prima zi de școală au aflat joi după-amiază cine este învățătoarea de la clasa lor, iar vineri au depus deja un memoriu la Inspectoratul Școlar Județean Bihor și la secretariatul Școlii Bălcescu, cerând să fie înlocuită.

În urma tragerii la sorți, procedura standard pentru desemnarea învățătorilor, clasa a fost preluată de Livia Ciotea, care în această vară a fost reîncadrată la Școala Nicolae Bălcescu, după ce a câștigat definitiv un proces prin care a contestat decizia de concediere din 2020. Atunci, Ciotea a fost acuzată de părinții clasei pe care o avea că nu îi trata bine pe elevi, a fost cercetată disciplinar și sancționată cu desfacerea contractului de muncă.

Revenită în școală, în urma hotărârii Curții de Apel Oradea din luna iulie a acestui an, învățătoarea a preluat o clasă pregătitoare, iar părinții elevilor pe care ar trebui de-acum să-i învețe sunt nemulțumiți. Adunați în fața școlii, ei și-au spus of-urile jurnaliștilor.

„Noi vrem la această școală, nu contează la care învățătoare, dar nu la dânsa. Nu suntem părinții crizați că vrem la X și Y, nu sunt figuri, crize și isterii de la mămici nefericite”, a zis o orădeancă supărată.

„Un sistem corupt”

Părinții nu o cunosc pe învățătoare, însă au aflat de la părinții clasei la care a izbucnit scandalul în 2020 că femeia ar avea comportamente inacceptabile cu elevii. „Ținea copiii cu orele cu mâinile sus, avea scaunul rușinii în fața clasei, le spunea că au inimă neagră. Bullying în termenii actuali”, a spus o mămică al cărei copil a nimerit în clasa lui Ciotea.

„Învățătoarea a câștigat procesele pe procedură, nu pe fond, și nu s-a întors la clasa dânsei (n.r. care acum e a II-a), ci a luat o clasă pregătitoare. Ea trebuia scoasă din sistem, dar este un sistem corupt”, a zis și un tătic supărat.

Părinții au discutat și cu directoarea Școlii Bălcescu, Monica Costa, dar spun ei, fără să fi găsit o soluție. „Conform procedurii nenorocite pe care o are acest stat, nu se poate face nimic. Dacă vrea învățătoarea să plece, bine, dacă nu, doar dacă are abateri, mergem și noi cu ea în instanță. (...) Noi nu avem încredere și nu ne vedem copiii educați de această doamnă”, a mai spus un părinte.

Îngrijorați că învățătoarea va avea comportamente nepotrivite și cu copiii lor, părinții au cerut transferul elevilor în alte clase din școală, ceea ce nu este posibil, deoarece toate clasele pregătitoare au numărul maxim de elevi. „Cum este posibil ca în sistemul ăsta să avem o asemenea învățătoare, contestată de toată lumea? Să ne spună ministrul, să ne spună cineva! Este inadmisibil noi să nu putem face absolut nimic”, a mai spus un tătic.


În jurul învățătoarei Livia Ciotea (foto), la careul din curtea Școlii Bălcescu, au stat luni doar câțiva copii, jumătate din părinții din clasă refuzând să-i ducă pe micuți la școală

„Vorbesc din auzite”

În timp ce acest grup de părinți își spunea of-ul în fața școlii, alții și-au însoțit copiii în clasa de la parter, unde predă învățătoarea Ciotea. Cadrul didactic le-a împărțit elevilor orarul și manualele, a discutat cu părinții, apoi le-a spus copiilor că îi așteaptă în ziua următoare la lecții. Cu grupul celor nemulțumiți nici măcar nu s-a întâlnit.

Învățătoarea nu își reproșează nimic și susține că părinții supărați sunt victime ale unei campanii de denigrare pe care colegi de-ai ei din școală, mai precis foștii directori Gheorghe Troie și Radu Pîrja, o poartă împotriva ei de ani de zile.

„Dacă nu vor (n.r. să aducă elevii în clasă), eu nu știu ce să spun. Discuții personale n-am avut, doar la telefon. Ei vorbesc, din câte mi-am dat seama, din ce se spunea despre mine de către domnul Troie, care spunea că și-a dat demisia din cauza mea. (...) Eu am mers în instanță ca să-mi apăr locul de muncă, pentru că am considerat că nu merit această soartă. Prima sancțiune din viața mea a fost direct desfacerea disciplinară a contractului de muncă. (...) Oamenii aceștia (n.r. - părinții) vorbesc din auzite, din niște afirmații denigratoare, calomnioase, exagerate”, a declarat Ciotea, luni.

Pedeapsă... din joacă

Cadrul didactic își apără reputația spunând că are o experiență de 35 de ani la catedră, a fost șefă de promoție la absolvirea Liceului Pedagogic, a luat Bacalaureatul cu media 10, iar în timpul studiilor de liceu a fost și olimpică. De asemenea, spune că a mai absolvit Facultatea de Științe Juridice, în 2002, și că a studiat și Psihologia, facultate la care însă a renunțat. Toate aceste cunoștințe nu le dau, însă, părinților certitudinea că are și astăzi tact pedagogic.

Livia Ciotea nu își reproșează nimic din atitudinea față de copii, dar recunoaște că și-a pedepsit foști elevi ținându-i în clasă în picioare și cu mâinile ridicate. De asemenea, și că, de-a lungul anilor, s-a întâmplat adesea ca părinții să retragă copii din clasa ei, dar doar pentru că aceștia n-au fost disciplinați și nu le-a plăcut cartea. „Am ridicat copiii în picioare cu mâinile sus și o mămică a zis că nu am voie nici să-i ridic la marginea băncii. Dar eu i-am ridicat în scopul de a mă juca”, susține învățătoarea.

Cadrul didactic mai admite și că, la scandalul izbucnit din 2020, a avut o stare emoțională fragilă, deoarece mama ei a decedat cu puțin timp înainte să înceapă anul școlar. Cu toate acestea, nu consideră că ar suferi de vreo tulburare psihică, așa cum, recunoaște ea, a mai fost acuzată de-a lungul anilor.

Clasa pregătitoare C are programată o ședință cu părinții marți după-amiază, iar Livia Ciotea speră că părinții o vor cunoaște și vor renunța să o catalogheze în funcție de informațiile pe care le-au auzit despre ea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cu multumiri
Multumiri acelor parinti, care sunt cauza cresterii ratei de analfabetism functional. Majoritatea niste "ocupati" (virtual ca doar nu fac nimic util oricum, doar sa para ocupati) care inlocuiesc timpul cu copilul, afectiunea si educatia cu aifoane, aipeduri, haine si alte gadgeturi, crezand ca astfel se castiga afectiunea si cu falsa impresie ca in cercul de prieteni al copilului, acesta o sa aiba un statut mai privilegiat. Idiotii aia de parinti isi lauda odraslele si le supraevalueaza capacitatile si nu realizeaza ca ei le vor plati pensiile. Si asa vor fi mici ca nici salariile lor nu exceleaza (nu cred sa depasasca la vreunu 5 cifre netul). Copilul trebuie educat de acasa si mai apoi format in școală. Dascalii nu inlocuiesc parintii, ce naiba! Nu, nu sunt dascal sunt doar un parinte ce si-a dat copilul la scoala din circumscripție la dascalul la care a fost repartizat. Invatatura se face DOAR cu acceptul odraslei si sprijinul parintelui, orice alta situatie nu duce la nimic bun. Deci, tineti copiii acasa, macar nu sunt toxici pentru ceilalti care sigur au o alta educatie. Nu stiu de invatatoare nimic, nici de trecutul ei, dar nu copiii trebuie sa fie privati de actul educational din cauza unor parinti certati cu bunul simt. Se simtea lipsa educatiei si culturii doar cand ii auzeai vorbind.
Postat 09 Septembrie 2022, 08:36 de poiu
mimoze
Pe vremuri mai si primeai un liniar peste degete sau o palma dupa ceafa. Si n-a murit nimeni, ba chiar stiai ca trebuie sa-ti vezi de treaba. Ati uitat cum era pe vremea noastra, dragi parinti? Nu spun ca era bine dar uite ca totusi am crescut si s-a ales ceva de noi. Daca ne uitam la generatiile noi, nu stiu cum va fi. Ii tine cu mainile sus...pai de ce-i tine? Copiii din ziua de azi trebuie sa faca ce vor ei oriunde ar fi, acasa sau la scoala...nu cumva sa le spuna cineva ceva sau sa traga de ei putin (moral vorbind), ca sunt terminati. Asa sunt obisnuiti de acasa, copiii aceia care trebuie dusi pana in fata clasei de parinti ca nici atat nu pot face singuri, sa mearga de la intarea in curte pana la clasa. Ce se va alege de astia cand vor fi mari? Stati si protestati ca veti plange peste cativa ani, cand copilul vostru, plin de drepturi, nu va fi in stare sa faca nimic. Ideea e...lasati copiii la scoala si vedeti daca se confirma acuzele, nu sariti fara sa stiti nimic concret.
Postat 06 Septembrie 2022, 09:35 de DanD
Lăsați prostiile ..... impresiile...
În fiecare clasă exista întotdeauna un grup 3,5 părinți care vor altceva ,ei sunt veșnic nemulțumiți ar vrea altfel ar vrea invers ,nu poți să acuzi pe cineva așa din auzite din bârfe la colțul străzii și ce dacă ia pus cu mâinile sus ia lovit , bătut? Vezi doamne prințișorului care peste vreo zece ani stă mai mult prin baruri, cafenele la păcănele și prafuri așa că lăsai săi educe că nu pățește nimic stai liniștită ,și bine a făcut că sa adresat justiției cei care au acuzată înseamnă că nu au avut dovezi la fel cum nu au nici cei care o acuză acum, au auzit ei la colțul străzii la o bârfă și gata circu , lăsați copii să meargă la școală apoi după acea dati-va cu părerea pe fapte nu pe vorbe goale.
Postat 06 Septembrie 2022, 08:27 de sss
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON