URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2022, 18:00

Studenții din Oradea descoperă „memoria urbană” a Șteiului (FOTO)

Studenții din Oradea descoperă „memoria urbană” a Șteiului (FOTO) foto: Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenții de la specializarea Arhitectură a Universității din Oradea au mers în practică în Ștei, ca să descopere „memoria urbană” a localității.

Coordonați de criticul de artă conf. univ. dr. Ramona Novicov și lect. univ. dr. arh. Cristian Savu, studenții au petrecut câteva zile în orașul de la poalele munților Bihorului, tema stagiului fiind „Arhitectura sovietică a anilor 50-60: reconstituirea virtuală a detaliilor de arhitectură și a spațiilor interioare cu valoare patrimonială”.

„Parte a programului de practică al viitorilor arhitecți, laboratorul studențesc continuă un amplu și coerent proiect universitar axat pe identificarea și studiul urbanismului și arhitecturii de tip totalitar pe care fostul oraș Dr. Petru Groza, numit după 1989 Ștei, îl păstrează aproape nealterat. Proiectul «Memoria urbană a Șteiului» a început în anul 2015 și s-a bucurat, la fiecare din cele trei ediții de până acum, de sprijinul necondiționat al Universității din Oradea și al primăriei orașului. Tema centrală vizează reconstituirea virtuală, pe baza fotografiilor de epocă și a mărturiilor localnicilor, a arhitecturii și a tramei urbanistice de tip totalitarist ridicate de sovietici în anii 50-60, în proximitatea minelor de uraniu de la Băița. În această ediție s-au relevat detalii de arhitectură importante: capiteluri, stucaturi plafonante, toruri decorative, candelabre monumentale originare, ce alcătuiesc repertoarul decorativ al Casei de Cultură și al Gării. Interiorul Casei de Cultură «Miron Pompiliu», foaierele și sala de festivități, a fost randat, pentru a se reconstitui atmosfera de epocă a anilor de la mijlocul secolului trecut”, a explicat Ramona Novicov, coordonatoarea proiectului.

Astfel, viitorii arhitecți au reușit să recreeze, în mediul virtual, încăperile și ornamentele clădirii ce adăpostește casa de cultură a orașului. „Aceste elemente noi vor completa macheta curentă în lucru a orașului vechi virtual, care va fi rezultatul parteneriatului dintre Primăria Ștei și Universitatea din Oradea”, a mai spus Novicov.

Primarul din Ștei, Iulian Balaj, a lăudat colaborarea orașului cu Universitatea din Oradea. „Sesiunea de anul acesta continuă buna colaborare a orașului nostru cu Universitatea din Oradea, iar tema propusă a fost relevarea spațiilor interioare ale unor obiective publice, din patrimoniul cultural arhitectural de tip totalitarist. Primăria și Consiliul Local al Orașului Ștei susțin proiectele educaționale și de cercetare ale studenților, iar spiritul creativ și inovativ al acestora contribuie la creșterea vizibilității patrimoniului cultural al orașului nostru”, a precizat Balaj.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Re numit Ștei
!
Postat 03 August 2022, 10:43 de marginan
Nu-i bai
Cat URANIU au furat RUȘII de acolo, 25 de ani
Postat 01 August 2022, 18:48 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON