URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 AUGUST 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câţiva ani, când uzina DNA-ului duduia, cel mai simplu mod pentru ca un primar să intre la puşcărie era să bage banii comunităţii locale în fotbal. Mulţi oameni de afaceri şi politicieni au păţit-o, dar la noi nu a fost cazul. Şi asta nu neapărat fiindcă edililor le era frică de slujbaşii doamnei Kövesi, ci pentru că Ilie Bolojan avea o indiferenţă feroce faţă de fenomenul sportiv.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţa joia trecută – pe Facebook, căci aşa comunică oficialii noştri de când au descoperit că internetul e cel mai ieftin instrument de propagandă – o nouă licitaţie pentru cei 28,55 km de autostradă dintre Chiribiş şi Biharia, pentru care ultimul contract, încheiat în 2020 cu o asociere de firme din grupul Selina, a fost reziliat în luna mai...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Potrivit noii reglementări, contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare, care o soluţionează în complet format din 3 judecători. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de 5 judecători, iar când procesul îl judecă un complet de 5 judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de 5 judecători.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Clima (de la grecescul klima care înseamnă înclinaţia razelor solare) reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp.
26 Iulie 2022, 15:40

Studenții luptă împotriva imposturii: cer Ministerului Educației să nu favorizeze plagiatorii, prin noua lege a educației

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Demers lăudabil al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, care a trimis către Ministerul Educaţiei un prim set cu 273 de amendamente referitoare la proiectul Legii Învăţământului Superior, aflat în dezbatere publică.

Studenţii sunt vehemenţi în combaterea imposturii, criticând faptul că legea va permite plagiatorilor să renunţe la titlul de doctor, că plagiatul se va prescrie în 3 ani şi că universităţile nu vor fi controlate înainte de a elibera diplome de doctori.

"O aberaţie care nu ar trebui să existe"

Potrivit unui comunicat transmis marţi de ANOSR, studenţii consideră că proiectul de lege are unele "prevederi noi utile pentru studenţi şi sistem, în special în zona echităţii, dar şi în alte domenii", precum şi reglementări ce trebuie clarificate şi, mai ales, "propuneri care în mod clar nu pot fi susţinute şi nu ar trebui aprobate, aducând deservicii majore".

Printre acestea din urmă se numără mai multe articole care vizează plagiatorii. De pildă, studenţii critică faptul că cei care au titlul de doctor vor putea renunţa la el, fără explicaţii.

"Renunţarea la titlul de doctor este o aberaţie care nu ar trebui să existe. Înainte de a intra în argumentele de fond, este evident că nicio persoană care a muncit pentru obţinerea unui titlu de doctor nu va alege, intempestiv, să renunţe la acesta. Prin urmare, încă de la început trebuie pornit de la constatarea că ne referim la o normă destinată exclusiv plagiatorilor, ca o formă de eludare a sancţiunii retragerii titlului de doctor, cât şi a oprobriului constatării pe cale administrativă/judiciară a furtului intelectual realizat. Trebuie constatat faptul că titlul de doctor, odată emis, nu reprezintă un drept al titularului, la care poate renunţa unilateral", au arătat studenţii.

Pe bună dreptate, ANOSR se întreabă de ce Ministerul n-a prevăzut şi renunţarea la diploma de licenţă, la cea de bacalaureat sau chiar la învăţământul obligatoriu.

Plagiatul să nu se prescrie!

ANOSR mai critică articolul 154 din proiectul de lege, despre care nimeni n-a vorbit public până acum şi care introduce prescripţia de 3 ani pentru plagiat!

"Pentru o lucrare obţinută prin fraudă, în mare parte a cazurilor prin mijloace dolozive, nu ar trebui să existe un termen de prescripţie pentru retragerea titlului de doctor. Ar fi profund incorectă situaţia în care s-ar dovedi existenţa unui plagiat, dar persoana în cauză ar rămâne cu titlul de doctor pentru prescrierea faptei. În acest caz, neexistând un organ menit să cerceteze fapta, ea se poate descoperi după o perioadă îndelungată de timp", arată ANOSR.

Studenţii mai cer introducerea sancţiunii de desfacere a contractului de muncă pentru încălcarea normelor de etică (sancţiune ce există în Legea 1/2011, dar care inexplicabil lipseşte din proiectul supus acum dezbaterii publice), dar şi obligarea rectorilor universităţilor unde se depistează un plagiat să ia măsuri într-un termen limitat. Altfel, zic studenţii, rectorii vor tărăgăna deschiderea proceselor de anulare a titlurilor, obligatorii pentru a retrage un titlu de doctor obţinut prin impostură.

Universităţile să nu fie lăsate de capul lor

Studenţii mai cer o formă de verificare a universităţilor, în acordarea titlului de doctor şi a atestatului de abilitare, prin eliberarea unui aviz din partea unei structuri superioare, indiferent că aceasta va fi CNATDCU sau CNETU. Potrivit proiectului de lege propus de Ministerul Educaţiei, universităţile vor primi mai multă autonomie şi vor elibera titlurile de doctori, în timp ce CNATDCU, forul care acum are această responsabilitate, precum şi pe cea de verificare a doctoratelor presupus plagiate, va dispărea. În locul său va rămâne Comisia Naţională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU), care va verifica sesizările făcute în urma deciziilor universităţilor.

"Suntem de acord să fie acordate cât mai multe resurse universităţilor pentru a-şi dezvolta o cultură a calităţii şi eticii şi integrităţii academice, dar suntem convinşi că mutarea integrală a responsabilităţii acestor titluri, la acest moment de dezvoltare a mediului universitar românesc, nu ar face decât să anuleze progresele din ultimii 10 ani şi să lase totul la latitudinea factorului local de decizie, aspect pe care Ministerul Educaţiei, în calitatea sa de garant al veridicităţii acestor titluri, nu poate să şi-l asume", a transmis ANOSR.

Propuneri ale studenţilor

Există şi prevederi pe care studenţii le laudă. De pildă, salută că subvenţia pentru bursele studenţeşti va creşte de la 201 lei/lună, la 300 lei, dar solicită corelarea cu salariul minim brut. Mai precis, subvenţia să fie 12% din salariul minim, ceea ce acum ar însemna 306 lei pe lună.

Totodată, ei cer şi ca voturile studenţilor să aibă o pondere de 25% în alegerea rectorului, ca mandatele de rectori să fie limitate la cel mult două de câte 4 ani şi să aibă o reducere de 90% la transportul feroviar pe tot parcursul anului calendaristic, nu 50%, cât prevede proiectul de lege.

ANOSR mai cere să existe criterii şi limite cu privire la taxele de şcolarizare, asigurarea de locuri de practică pentru toţi studenţii înmatriculaţi la programe de studii de licenţă, suspendarea de drept a mandatului de conducere (rector, prorector) la obţinerea unei demnităţi publice sau a unei poziţii în conducerea unui partid politic şi un consilier în carieră sau psiholog la fiecare 500 de studenţi.

Să spună şi universităţile ceva!

"Reiterăm convingerea faptului că Ministerul Educaţiei trebuie să realizeze consultări cu studenţii, în calitate de principali beneficiari direcţi ai legii, fiind, fără dubiu, printre cei mai importanţi parteneri de dialog pentru îmbunătăţirea legislaţiei. Aşteptăm să abordăm aceste subiecte în viitoarele discuţii cu Ministerul şi să identificăm o soluţie optimă în interesul consolidării unui sistem de învăţământ superior de calitate.

De asemenea, în vederea promovării transparenţei, solicităm părţilor interesate din sistem, în special universităţilor, să transmită public amendamentele şi solicitările pe care le fac pe marginea proiectului Legii educaţiei şi să se pronunţe public cu privire la marile teme de discuţie asupra proiectului de lege", a mai transmis ANOSR.

Vezi aici toate amendamentele transmise de ANOSR:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
punem pariu?
Punem pariu ca daca se iau toate licentele, disertatiile si doctoratele la "puricat" ...se inchid anumite universitati mai ales cele cu epoleti? Ca statul se apuca se ceara bani pentru foloase necuvenite? Ca se mai sparg pensii speciale? Raman doar cativa profesori in anumite universitati. Problema e ca nu o va face nimeni. Daca nu se face ne ducem naibii ca si natiune....fara suparare!!
Postat 26 Iulie 2022, 16:14 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8018 RON
  • 1 EUR = 4.8849 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON