URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2022, 13:44

Aproape 87.000 de preșcolari și elevi încep noul an școlar, în Bihor. Zeci de școli îi întâmpină fără autorizații sanitare

Aproape 87.000 de preșcolari și elevi încep noul an școlar, în Bihor. Zeci de școli îi întâmpină fără autorizații sanitare Masca nu mai este obligatorie pentru elevi la începutul acestui an școlar (foto: arhivă; Szilagyi Lorand)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul școlar 2022-2023 va debuta luni pentru aproximativ 87.000 de preșcolari și elevi, câți sunt înscriși în unitățile de învățământ din Bihor.

Mulți dintre ei vor învăța în școli și grădinițe care nu au autorizație sanitară de funcționare, fie pentru că au condiții precare, fie pentru că încă sunt în șantier.

Totodată, este primul an școlar care nu mai este împărțit în semestre, ci în module.

60% fără autorizație!

Cu o săptămână înainte de începerea școlii, echipe de control compuse din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Bihor, ai Prefecturii și ai Inspectoratului Școlar au verificat stadiul pregătirii pentru debutul anului școlar în 61 de școli și grădinițe din județ.

Potrivit raportului comisiei, consultat de BIHOREANUL, din acestea, doar 24 (39,34%) au autorizații sanitare de funcționare, în timp ce majoritatea (37 la număr, 60,66% în procente) nu au primit acest aviz din partea DSP Bihor.

Motivele sunt diverse: clădiri încă în curs de reabilitare, curți neîmprejmuite, lipsa toaletelor în interiorul clădirii, încălzirea cu sobe metalice ori clădiri prea vechi și degradate.

De exemplu, n-are autorizație Școala Gimnazială Ovidiu Drîmba din Lugașu de Jos, despre care BIHOREANUL a scris că nu este branșată la apă. Din ordinul primarului UDMR-ist Sorban Levente, una din clădiri a fost deconectată de la rețea și în ciuda unei hotărâri judecătorești care impunea rebranșarea ca măsură urgentă, subalternii lui Sorban au refuzat să facă asta. Așadar, din cauza unui primar, elevii ar putea să rămână acasă, de fapt, pentru că dacă situația nu va fi remediată, DSP Bihor nu permite folosirea clădirii.

Tot în Lugașu de Jos, probleme sunt și la Grădinița din Urvind, care n-are un spațiu adecvat pentru laptele și cornurile pe care le primesc copiii și care sunt depozitate în cancelarie, și unde sălile de curs sunt cu igrasie.

Fose septice periculoase

Toaleta în curte este o problemă și în Bihor. Școala nr. 3 din Topa de Sus este una din unitățile de învățământ din Bihor care are în continuare WC-urile în afara clădirii. În plus, nici sălile de clasă nu arată prea bine, au consemnat membrii comisiei de control, care au cerut reprezentanților școlii să rezolve aceste probleme.

La Școala primară nr. 1 Gurani, din comuna Pietroasa, autorizația lipsește pentru că lucrările la fațadă nu au fost finalizate, între autoritatea locală și constructor existând un conflict, după cum se arată în raportul comisiei. De asemenea, sălile de clasă și anexele sanitare au o stare igienică necorespunzătoare.

Clase vechi și care necesită reparații sunt și la grădinița și școala din Urviș de Beiuș, unde, mai mult, obiectele sanitare erau și defecte.

Grădinița din Lupoaia, comuna Holod, nu are apă potabilă curentă, motiv pentru care nu primește nici autorizație sanitară, iar la grădinița și școala primară din Abrămuț, o clădire recent intrată în patrimoniul primăriei, treptele sunt distruse, fosa septică este neprotejată și, deci, un pericol pentru copii, WC-urile sunt în exterior, iar spațiul în care sunt depozitate produsele din programul „Lapte și corn” are igrasie.

Aceeași problemă gravă cu fosa este și la școala primară din Galoșpetreu, comuna Tarcea, și la grădinița din Sacalasău Vechi (comuna Derna).

Pentru 18 dintre unitățile de învățământ, comisia a stabilit termene de reverificare, astfel că și-ar putea primi autorizațiile în perioada următoare.

Autoritățile nu știu!

Autoritățile județene nu au anunțat însă câte din numărul total al unităților de învățământ din Bihor nu au autorizație sanitară. Inspectorul școlar general Horea Abrudan a declarat, pentru BIHOREANUL, că nu deține această informație, iar Direcția de Sănătate Publică Bihor nu a răspuns, până la publicarea acestui articol, la o solicitare scrisă a redacției pe această temă.

În schimb, se știe câte clădiri de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu: 82, dintr-un total de 892.

„Avem opt școli care au relocat grupe sau clase, din cauza lucrărilor de reabilitare”, a declarat Horea Abrudan (foto). De exemplu, la Colegiul Național Octavian Goga, elevii vor merge în două schimburi pentru că o clădire a intrat în șantier, iar Consiliul Local nu a găsit un alt spațiu pentru elevi.

În două schimburi vor merge și elevii de la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea unde, așa cum BIHOREANUL a dezvăluit, a izbucnit un scandal uriaș, pentru că Ministerul Educației nu a autorizat funcționarea claselor într-o clădire pregătită de Eparhia Reformată și de Primărie pentru elevii maghiari, pe motiv că ar fi o segregare nepermisă de lege.

Structura anului școlar

Acesta este primul an școlar de la izbucnirea pandemiei de Covid-19 când nu se mai pune problema ca elevii și profesorii să respecte măsuri anume ori să aibă restricții de vreun fel. Totuși, Ministerul Sănătății a făcut recomandări de precauție, cerând ca măsuri igienico-sanitare să nu fie ignorate.

Totodată, este primul an școlar în care elevii nu vor mai învăța în semestre, ci în cinci module. Prima vacanță va fi între 22 și 30 octombrie, urmată apoi de modulul 2, întins până pe 22 decembrie.

În 2023, școala va reîncepe pe 9 ianuarie, cu modulul 3. Elevii din Bihor vor avea așa-zisa vacanță de schi, cum a botezat Ministerul Educației zilele libere din februarie, între 11 și 19 februarie. În premieră, fiecare județ poate decide când anume în luna februarie ia această vacanță.

Modulul 4 va începe pe 20 februarie, iar între 27 și 31 martie elevii vor avea „Săptămâna verde”, cu activități aparte. Din 7 până pe 18 aprilie vor fi în vacanța de primăvară, iar între 24 și 28 aprilie va fi săptămâna „Școala altfel”. Modulul 5 se va întinde între 19 aprilie și 16 iunie, când va începe vacanța de vară.

O altă noutate este că tezele nu vor mai fi obligatorii, iar elevii vor avea o singură medie, pe parcusul anului școlar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Neutryno
Nu am înțeles problema ta cu masca
Postat 04 Septembrie 2022, 20:58 de Sandu2100
Halal foto din arhiva
Nu aveti si poze fara masti in arhiva? Penibililor...
Postat 04 Septembrie 2022, 16:40 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON