URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2022, 20:15

Universitatea din Oradea, în trenul către Europa: A intrat într-o alianță cu 8 universități din străinătate și împreună au câștigat o finanțare nerambursabilă de 14,4 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitarii orădeni au cu ce se mândri: instituţia de învăţământ superior a intrat într-un club select european, adică într-o alianţă cu alte 8 universităţi din tot atâtea ţări, comunitate ce a atras o finanţare de 14,4 milioane de euro de la Agenţia Europeană pentru Educaţie şi Cultură. Din toată România, doar UO şi Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iaşi au intrat în asemenea alianţe.

"O victorie esenţială"

Agenţia Europeană pentru Educaţie şi Cultură (EACEA) a lansat un apel de proiecte la care au aspirat 31 de universităţi şi consorţii academice europene. În final, au fost selectate doar patru alianţe universitare, printre care şi EU GREEN, antantă din care face parte şi Universitatea din Oradea.

"Aş spune că este o victorie esenţială pentru noi. Am urcat în trenul către Europa. Toate universităţile mari din România fac parte din astfel de alianţe academice. În rândurile celor patru consorţii universitare care au primit finanţare europeană, mai e o singură instituţie de învăţământ superior din România, şi anume, Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iaşi. Prezenţa Universităţii din Oradea în această alianţă universitară este cu atât mai importantă cu cât acum, în România, se gândeşte modificarea legislaţiei cu privire la recunoaşterea diplomelor comune europene", a explicat prorectorul Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. Anca Dodescu, citată într-un comunicat al instituţiei.

"Un hub de educaţie, cercetare şi inovare sustenabil!"

Din alianţa EU GREEN mai fac parte opt universităţi europene: Universitatea din Gavle (Suedia), Universitatea Wroclaw de Mediu şi Ştiinţele Vieţii (Polonia), Universitatea din Parma (Italia), Universitatea D`Angers (Franţa), Universitatea Évora (Portugalia), Universitatea Otto von Guericke din Magdeburg (Germania), Institutul de Tehnologie Carlow (Irlanda) şi Universitatea din Extremadura (Spania).

Scopul declarat al acestui consorţiu academic este să transforme universităţile membre în "universităţi ale viitorului".

"EU GREEN îşi propune să fie un hub de educaţie, cercetare şi inovare sustenabil care să acţioneze pentru a furniza soluţii la provocări locale sau regionale, soluţii apte pentru a fi multiplicate global".

Alianţa academică din care face parte şi Universitatea din Oradea propune un nou model de dezvoltare bazat pe: crearea unei noi generaţii de cetăţeni europeni, contribuţii la o mai bună integrare în muncă a tinerilor, întărirea dezvoltării regionale sustenabile, promovarea dezvoltării şi a competitivităţii, implementarea unei reale incluziuni sociale, adaptarea dezvoltării ştiinţifice la nevoile, în creştere, ale lumii, promovarea inovaţiei în digitalizare, susţinerea proceselor economice şi sociale "de calitate" în ceea ce priveşte redresarea şi rezilienţa post-pandemică", se mai arată în comunicat.

Felicitări de la vicepreşedintele Comisiei Europene

În următorii patru ani, EU GREEN va primi din partea EACEA 14,4 milioane de euro, bani care vor fi investiţi de cele nouă universităţi membre în proiecte de educaţie, cercetare, internaţionalizare, acces, diversitate şi incluziune socială, management inovator sau antreprenoriat pentru sustenabilitate, dezvoltarea unor campusuri universitare sustenabile şi sănătoase.

Selecţia alianţelor câştigătoare a fost anunţată şi pe site-ul Comisiei Europene, comunicatul precizând că cele 4 alianţe selectate acum se alătură altor 24 alese în 2020 pentru a continua proiecte în programul Erasmus+.

"Dacă priviţi individual instituţiile de învăţământ superior din Europa, veţi vedea că fiecare dintre acestea este un centru de cunoaştere şi inovare de sine stătător. Punându-le în legătură şi creând alianţe transnaţionale, le permitem să devină campioni europeni ai cunoaşterii, să se dezvolte şi mai mult prin cooperarea în domeniul educaţiei, cercetării şi inovării. Sunt convins că, împreună, universităţile europene vor aduce învăţământul superior în Europa la un nou nivel. Îi felicit călduros pe toţi candidaţii admişi", a declarat vicepreşedintele CE Margaritis Schinas.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON