URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2022, 08:59

De ce a lăudat ministrul Educației o școală din Oradea: „Este un exemplu de bună practică la nivel național”

De ce a lăudat ministrul Educației o școală din Oradea: „Este un exemplu de bună practică la nivel național” Însoțit de primarul Florin Birta, ministrul Sorin Cîmpeanu a vizitat marți Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, condus de 32 de ani de profesorul Ruben Filimon (foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflat în vizită la Oradea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a lăudat Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, o școală pe care acum a descoperit-o și pe care a catalogat-o drept un exemplu de bună practică la nivel național, pentru modul în care organizează clasele de învățământ profesional și dual.

„Am avut astăzi o surpriză foarte plăcută să descopăr un liceu tehnologic, Mihai Viteazul (n.r. în realitate, colegiu tehnic), care este un exemplu de bună practică la nivel național. Este un liceu tehnologic în care avem 15 clase de învățământ dual din 18 clase de învățământ profesional, este un liceu în care avem rezultate obținute de elevi la olimpiade naționale, olimpiade la care elevii acestui liceu au obținut primul loc la nivel național, un liceu în care legătura cu operatorii economici este foarte puternic și profund dezvoltată, un liceu în care, prin parteneriatul cu Primăria și Consiliul Județean se dezvoltă o serie de investiții”, a declarat Cîmpeanu, într-o conferință de presă susținută la finalul vizitei, la Primăria Oradea.

Ministrul a mai apreciat că 80% dintre elevii acestui colegiu au avut la admitere medii peste 5, așadar ar fi putut opta și pentru clase teoretice ori vocaționale. „Faptul că s-au orientat către un liceu tehnologic, prin propria voință, este o dovadă a seriozității cu care pot fi abordate lucrurile într-un astfel de liceu”, a spus oficialul.

Din special, profesional

De altfel, Cîmpeanu a precizat că multe din discuțiile purtate la Oradea au fost despre învățământul profesional și dual. El a vizitat și Campusul Școlar pentru Învățământ Special (foto jos) pe care Consiliul Județean Bihor îl ridică în zona Ceyrat și care, a anunțat ministrul, ar putea să-și schimbe destinația în primul campus dedicat învățământului dual și profesional din țară.

Ministerul Educației are de gând să finanțeze 21 asemenea campusuri în toată țara, iar președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, i-a cerut ca acesta de la Oradea, deși gândit pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, să fie „deturnat” spre cei care învață o meserie, iar investiția să fie continuată cu bani de la București, nu din bugetul CJ, cum se întâmplă acum.

Universități... duale

Cîmpeanu s-a întâlnit și cu 12 operatori economici, cu care a dezbătut tot problema învățământului profesional. Cu acest prilej, a anunțat că această formă de școlarizare va fi reformată prin proiectele noilor legi ale educației, supuse acum dezbaterii publice.

Una dintre schimbările propuse este ca școlile profesionale să devină licee profesionale, unde elevii vor putea, dacă vor dori, să obțină nu doar calificarea într-o meserie, ci, după un an de studiu, și diploma de Bacalaureat. În prezent, absolvenții claselor profesionale mai trebuie să urmeze doi ani de liceu, pentru a accede la Bacalaureat.

Totodată, noile legi permit universităților să înființeze programe de școlarizare duale, în parteneriat cu firme din mediul privat, iar cele care vor face asta vor primi finanțare cu 30% mai mare, a explicat Cîmpeanu.

Sorin Cimpeanu

„Școala va fi mai atractivă”

Despre proiectele de legi, ministrul Sorin Cîmpeanu (foto) a mai spus că sunt vitale societății. „Atunci când toată lumea este nemulțumită, profesorii, angajatorii, părinții, elevii, întreaga societate, este clar că este nevoie de o reformă. Este nevoie de o reformă bazată pe așteptările societății secolului 21”, a spus ministrul.

„Școala, dacă acest proiect (n.r. cel privind învățământul preuniversitar) va fi adoptat, va fi mult mai atractivă, mai prietenoasă și mai eficientă. Este vorba de o serie de schimbări care vizează nu numai procesele de învățământ, ci și arhitectura de sistem și finanțarea educației, un lucru cerut de foarte multă vreme”, a mai spus șeful Educației.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON