URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Educatie

Studenții luptă împotriva imposturii: cer Ministerului Educației să nu favorizeze plagiatorii, prin noua lege a educației
Actual
Demers lăudabil al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, care a trimis către Ministerul Educației un prim set cu 273 de amendamente referitoare la proiectul Legii Învățământului Superior, aflat în dezbatere publică. Studenții sunt vehemenți în combaterea imposturii, criticând faptul că legea va permite plagiatorilor să renunțe la titlul de doctor, că plagiatul se va prescrie în 3 ani și că universitățile nu vor fi controlate înainte de a elibera diplome de doctori.
26 Iulie 2022, 15:40
Director nou, la Casa Corpului Didactic Bihor. A fost numit cu o zi înainte de vizita ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu
Știri Bihor
După ce fosta directoare Mioara Țigan a fost inculpată de DNA și demisă de la conducerea Casei Corpului Didactic Bihor, instituția are un nou șef. Cu o zi înainte să vină în vizită la Oradea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, l-a numit în funcție pe profesorul de limba română Alin Ștefănuț.
26 Iulie 2022, 12:00
Cum arată Campusul școlar pentru învățământul special din Oradea, ajuns la 75% stadiu de execuție (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Începute în august 2020, lucrările comandate de Consiliul Județean Bihor pentru construirea unui campus școlar rezervat elevilor din învățământul special au ajuns la trei sferturi din volumul proiectat. Complexul format din 8 clădiri trebuie finalizat până la finele verii viitoare, dar constructorul nu se grăbește pentru că nici administrația județeană nu dispune de toți banii necesari, valoarea proiectului depășind 18 milioane de euro.
21 Iulie 2022, 15:08
Care e viitorul pentru Stâna de Vale? Doctoranzi geografi din toată țara încearcă să găsească răspunsul
Educatie
Cercetători în geografie din toată România vor petrece trei zile în stațiunea Stâna de Vale, pentru a căuta răspunsuri privind posibila dezvoltare a acestui loc emblematic din județul Bihor. Conferința științifică are loc cu prilejul aniversării a 20 de ani de studii doctorale geografice la Universitatea din Oradea.
21 Iulie 2022, 11:01
100 de elevi și studenți din Oradea au învățat despre Uniunea Europeană printr-un program Eramus+ (FOTO)
Educatie
Mai mulţi elevi şi studenţi din Oradea au participat în iunie şi iulie la o şcoală de vară şi la un curs online în cadrul cărora au învăţat ce înseamnă un cetăţean activ în Uniunea Europeană, care sunt şi ce rol au instituţiile din cadrul acesteia și au discutat cu mai mulți specialiști care lucrează la instituțiile din subordinea uniunii precum și în cadrul altor instituții care lucrează cu UE. 
Admiterea la Universitatea din Oradea: peste 4.000 de candidați, în primele două săptămâni de admitere
Știri Bihor
Universitatea din Oradea este o opțiune pentru tot mai mulți absolvenți de liceu. Peste 4.400 de candidați și-au depus dosarele la facultățile orădene, în primele două săptămâni ale admiterii de vară. Cei mai mulți dintre ei speră să devină studenți la Medicină.
19 Iulie 2022, 15:36
Performanță remarcabilă: Un tânăr din Oradea, aur la Olimpiada Internațională de Chimie
Educatie
La ultima olimpiadă la care a putut participa ca elev, orădeanul Vlad Iova, care vara asta a absolvit Colegiul Național Emanuil Gojdu, a obținut un rezultat lăudabil: medalia de aur la Olimpiada Internațională de Chimie. Întreg lotul României a făcut performanță la această competiție, obținând două medalii de aur, una de argint și una de bronz.
19 Iulie 2022, 13:26
Rezultatele la titularizare în Bihor: 10 viitori profesori au luat nota 10!
Știri Bihor
Ministerul Educației a publicat, marți, notele obținute de aspiranții la un post la catedră, iar în județul Bihor jumătate au luat cel puțin 7, minimul pentru promovarea examenului de titularizare. Zece viitori profesori din Bihor au luat nota maximă, 10, șapte dintre ei fiind candidați la posturi de educatoare.
19 Iulie 2022, 11:22
Un tânăr din Oradea, printre cei mai buni elevi geografi din lume: a luat medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Geografie
Educatie
Nu doar elevii colegiilor din centrul orașului fac performanță peste hotare. Alex Topai, un elev care în această vară a terminat clasa a X-a la Colegiul Național Onisifor Ghibu, a câștigat medalia de bronz la cea de-a XVIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Geografie. Doar patru elevi români s-au calificat la acest concurs și toți se întorc acasă cu medalii.
18 Iulie 2022, 12:25
Școală de vară dedicată pregătirii viitorilor magistrați, avocați și juriști, la Oradea
Educatie
Tinerii care încă învață sau au absolvit Facultatea de Drept din Oradea și își doresc să susțină examenele de admitere în profesiile juridice primesc o mână de ajutor în pregătirea pentru aceste teste. Facultatea organizează o școală de vară menită să-i ajute pe tineri să promoveze examenele dificile de admitere în magistratură, avocatură sau profesia de consilier juridic. Judecători, procurori, avocați și alți specialiști le vor răspunde tinerilor la întrebări.
16 Iulie 2022, 13:19
Gala Diplomelor 2022: Absolvenții Facultății de Arte din Oradea își prezintă creațiile în fața lui Cătălin Botezatu
Timp liber
An de an, absolvenții Facultății de Arte din cadrul Universității din Oradea obișnuiesc să-și prezinte lucrările de licență și de masterat în fața orădenilor, iar tradiția este respectată și de această promoție. Invitatul special al evenimentului va fi cunoscutul creator de modă Cătălin Botezatu.
14 Iulie 2022, 17:50
Peste 200 de elevi din Bihor nu au fost admiși la liceu. Unul dintre ei are media de 8,5!
Educatie
În urma primei etape de admitere la licee, 218 elevi din Bihor care au terminat gimnaziul au rămas nerepartizați, pentru că au completat prea puține opțiuni pe fișele de înscriere. Unii dintre ei au medii mari, cu care ar fi putut intra la școli bune din județ. Cea mai mare medie a unui elev din Bihor nerepartizat este de 8,54.
14 Iulie 2022, 16:12
Au fost publicate rezultatele repartizării la liceu. Topul specializărilor de la școlile din Bihor
Educatie
Ministerul Educației a publicat, joi, rezultatele primei etape de repartizare computerizată la liceu, în urma căreia 2.988 de elevi din Bihor au fost admiși într-o clasă de-a IX-a. Cele mai mari medii de admitere le-au avut două specializări de la Colegiul Național Emanuil Gojdu, urmate de o clasă de la Colegiul Național Onisifor Ghibu.
14 Iulie 2022, 12:15
Unul după altul: Directorul Școlii Avram Iancu din Oradea, demis în urma acuzațiilor de fraudă la concursul pentru funcție
Știri Bihor
Cei doi protagoniști ai scandalului privind fraudarea concursului pentru directorii de școli din Bihor au rămas fără funcții. După ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demis-o miercuri pe directoarea Casei Corpului Didactic, Mioara Țigan, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor a decis, în seara aceleiași zile, să îi desfacă contractul de muncă directorului Școlii Gimnaziale Avram Iancu, Sorin Cuc.
14 Iulie 2022, 10:15
Cum arată viitorul în educaţie: Samsung a inaugurat o sală complet smart la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Trei liceeni de la Colegiul Emanuil Gojdu, primarul Oradiei Florin Birta, city managerul Mihai Jurca şi câţiva profesori au avut ocazia să testeze, miercuri, echipamentele din prima sală de clasă mobilată şi dotată gratuit cu aparatură de ultimă generaţie de Samsung în România.
Mioara Țigan a fost demisă de la conducerea Casei Corpului Didactic Bihor, după acuzele că a refăcut lucrarea unui candidat la concursul de directori
Educatie
La o zi după ce procurorii DNA au anunțat că directoarea Casei Corpului Didactic Bihor, profesoara Mioara Țigan, este inculpată într-un dosar privind fraudarea concursului de directori, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demis-o din funcție. 
13 Iulie 2022, 19:16
Noile legi ale Educației: Grupa mică va deveni obligatorie, colegiile naționale vor putea organiza propria admitere și multe schimbări la Bacalaureat (VIDEO)
Actual
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat marți proiectele noilor legi ale Educației, care vor fi supuse dezbaterii publice până pe 17 august. Printre noutățile anunțate pentru învățământul preuniversitar se numără includerea grupei mici de la grădiniță în învățământul obligatoriu începând cu anul 2030, posibilitatea organizării propriilor examene de admitere pentru colegiile naționale, modificarea structurii Bacalaureatului și eliminarea notelor pentru disciplinele Artă și Educație Fizică.
12 Iulie 2022, 16:45
„Simpaticii”, la DNA: Directorul unei școli din Oradea și șefa Casei Corpului Didactic Bihor, inculpați de procurorii anticorupție
Știri Bihor
Directorul Școlii „Avram Iancu" din Oradea, Sorin Cuc, și șefa Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, sunt oficial inculpați în dosarul deschis de Direcția Națională Anticorupție ca urmare a faptului că directorul ar fi fost ajutat să fraudeze examenul pentru funcție folosind așa numita cerneală „simpatică”, adică un tip de cerneală ce dispare de pe hârtie, iar ulterior Țigan, care era șefa comisiei de concurs, i-a înlocuit răspunsurile cu unele corecte.
12 Iulie 2022, 16:11
Examenul de titularizare în Bihor: 1.312 candidați și doar 37 de posturi „pline”!
Educatie
Aspiranții la un loc la catedră vor susține miercuri examenul de titularizare în învățământ, Inspectoratul Școlar Județean anunțând că în Bihor sunt 1.312 candidați înscriși, din care 254 din rândul absolvenților de facultate din acest an. Vestea proastă este că numărul de locuri titularizabile este foarte mic: doar 37 în tot județul.
12 Iulie 2022, 12:55
Universitatea de Vară a viitorilor arhitecți: Tinerii sunt provocați să propună soluții pentru deschiderea campusului din Oradea
Educatie
Cursurile Universității de Vară, organizată de Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din Oradea, au debutat luni, iar aproape 50 de studenți, elevi, tineri arhitecți, cadre didactice și ingineri constructori din patru orașe s-au reunit la Universitatea locală. Principalul obiectiv al participanților este să propună soluții pentru deschiderea actualului campus spre exterior, spre comunitate, și transformarea sa într-un forum universitar.
O cercetare făcută de specialiști din Bihor arată ce nevoi au familiile cu copii bolnavi de autism
Știri Bihor
În România trăiesc aproape 30.000 de copii cu dizabilități mintale și psihice, din care mulți cu tulburări din spectrul autist, dar totuși nimeni nu îi întreabă pe părinții lor ce probleme au. O cercetare făcută la Universitatea din Oradea, și coordonată de sociologul și senatorul PNL Adrian Hatos, a scos la iveală ce dificultăți întâmpină aceste familii, de la lipsa banilor, a terapiilor specifice și până la lipsa unor ateliere unde tinerii bolnavi de autism să participe la cursuri de formare.
11 Iulie 2022, 14:25
Copacii ne privesc! La doar 14 ani, Ana Jarca a mobilizat elevi de la patru şcoli din Bihor să pună 'ochi' pe 500 de arbori (FOTO)
Oradea noastră
Dacă arborii ar avea ochi, oamenii s-ar înduioşa văzându-i şi nu i-ar mai tăia! Aşa speră Ana Jarca, o adolescentă din Oradea care, ajutată de o artistă din oraş, dar şi de elevi de la patru şcoli bihorene, şi-a dus la îndeplinire planul. 500 de copaci din Oradea şi Aleşd au primit perechi de ochi, cu care pot "vedea" cine îi ocroteşte şi cine îi batjocoreşte. BIHOREANUL vă spune povestea unei frumoase inițiative...
10 Iulie 2022, 09:37
Școală de vară la Facultatea de Drept din Oradea: Liceenii se vor întâlni cu specialiștii
Educatie
Timp de trei zile, Facultatea de Drept din cadrul Universității din Oradea va desfășura prima ediție a unei școli de vară. Elevii de liceu vor participa la conferințe și workshopuri organizate special pentru ei, astfel încât să înțeleagă ce pot deveni, dacă termină această facultate.
08 Iulie 2022, 15:05
„Aqui se habla espanol”: Un jurnalist chilian, întâlnire cu elevii unei școli din Oradea
Educatie
Chiar dacă sunt în vacanță, elevii clasei de spaniolă de la Colegiul Național Iosif Vulcan din Oradea s-au reîntors în bănci, pentru o „călătorie” în America Latină. Un jurnalist din Chile a ajuns în școala lor și i-a ajutat să exerseze abilitățile de comunicare și de exprimare în limba spaniolă.
08 Iulie 2022, 11:05
Studenție în beligeranță: Aproape 500 de studenți din Ucraina vor să învețe la Oradea
Educatie
Universitatea din Oradea are în analiză dosarele a 500 de studenți înmatriculați la facultăți din Ucraina, care din următorul an universitar ar vrea să se mute din țara distrusă de război. O mare parte din acești studenți nu sunt cetățeni ucraineni, ci străini care în anii trecuți, fără să bănuiască planurile președintelui rus Vladimir Putin, au optat pentru facultățile din țara aflată la nordul României.
08 Iulie 2022, 09:45
Fără transferuri pe ușa din dos în școlile din Bihor: Inspectoratul Școlar le impune directorilor transparență și termene clare
Educatie
O situație cum s-a petrecut la Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea, unde așa cum BIHOREANUL a dezvăluit anul trecut, mai mulți copiii ai unor VIP-uri au fost transferați printr-o procedură obscură și ilegală, nu se va mai putea întâmpla. Inspectoratul Școlar Județean Bihor a elaborat, în premieră, o procedură care stabilește regulile și calendarul transferurilor elevilor, prin care obligă directorii de școli să fie transparenți.
07 Iulie 2022, 15:30
De ce elevii de la orașe iau note mai mari decât cei de la sate? Explicația șefului IȘJ Bihor
Știri Bihor
Rezultatele obținute de elevii din Bihor la examenele naționale confirmă că, așa cum se întâmplă la nivel național, elevii de la țară iau note mai mici decât cei care învață în școli din orașe, asta deși, spune șeful Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan, și unitățile de învățământ rurale au dotări și cadre didactice bune. De vină este sărăcia elevilor de la țară și lipsa de implicare a părinților, iar IȘJ Bihor vrea ca, din toamnă, să fie mai prezent în aceste comunități, inclusiv cu exemple de succes din rândul elevilor de la țară.
07 Iulie 2022, 13:54
A început admiterea la Universitatea din Oradea: Câte locuri libere au facultățile (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Universitatea din Oradea a dat startul admiterii pentru următorul an academic. În total, cele 15 facultăți orădene au, la cele 97 de specializări de licență, 1.900 de locuri bugetate, și alte peste 3.500 cu taxă. Universitatea are locuri dedicate pentru tinerii care au absolvit liceul în mediul rural sau pentru românii care au învățat până acum în străinătate.
O profesoară din Ucraina, în vizită la Universitatea din Oradea: „În ciuda războiului, școala trebuie să continue”
Educatie
Kateryna Kravchenko, profesor asistent al Universității Naționale Karazin, din Harkov, un oraș important din estul Ucrainei, a venit în vizită la Universitatea din Oradea, în cadrul unui program de mobilitate Eramus. Profesoara a spus că speră într-o colaborare cu colegii ei de aici, pentru că, în ciuda războiului, educația nu poate fi uitată.
05 Iulie 2022, 17:40
Ierarhia județeană pentru admiterea la liceu: De la ce școli provin cei mai buni elevi din Bihor
Știri Bihor
Cu două săptămâni înainte de prima etapă a repartizării computerizate la liceu, Ministerul Educației a publicat ierarhia elevilor din fiecare județ, în funcție de media de admitere. Din primii 20 de elevi din Bihor, jumătate au învățat la Colegiul Emanuil Gojdu și la Școala Oltea Doamna.
  17 18 19  21  23 24 25  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON