URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2022, 14:52

A început admiterea la Universitatea din Oradea: Câte locuri libere au facultățile (FOTO/VIDEO)

Universitatea din Oradea a dat startul admiterii pentru următorul an academic. În total, cele 15 facultăți orădene au, la cele 97 de specializări de licență, 1.900 de locuri bugetate, și alte peste 3.000 cu taxă.

„Nu ne așteptăm să ocupăm toată capacitatea de școlarizare, ci prognozăm o acoperire de până la 3.100-3.300 de locuri la studii de licență”, a declarat rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, miercuri, într-o conferință de presă.

La studii de masterat, Universitatea are, la cele 64 de specializări, 850 de locuri bugetate și o capacitate de școlarizare de 1.500 de locuri, iar la studii doctorale, 188 de locuri, dintre care 19 bugetate.

Universitatea are locuri dedicate pentru anumite categorii de tineri. De pildă, 72 sunt destinate absolvenților de licee din mediul rural, iar 20 pentru candidații de etnie romă. Pentru tinerii care provin din sistemul de protecție socială, facultățile orădene au 15 locuri disponibile.

Rectorul Bungău a precizat că Universitatea își răsplătește studenții silitori cu burse (1.000 de lei bursa specială și 700 de lei cea de merit), la fel și pe cei cu venituri reduse (850 de lei), le oferă 1.435 de locuri în cămine, acces la cantină unde o masă costă 20 de lei, dar și oportunitatea de a face schimburi de experiență în străinătate. Potrivit Corinei Ardelean, șefa biroului Admitere 365, Universitatea are peste 550 de parteneriate cu universități din 80 de țări.

Un alt avantaj menționat de Bungău este că tinerii care au absolvit o facultate orădeană au o reducere de 50% din taxa de școlarizare pentru al doilea program de studii urmat, în același domeniu. Totodată, studenții orădeni sunt implicați în proiecte de cercetare, în acest an universitar peste 6.500 de tineri făcând parte din asemenea activități, a spus rectorul.

În ce privește taxele de școlarizare, rectorul a menționat că ele sunt, în mare parte, la același nivel ca anul în curs, iar în cazul facultăților care au majorat nivelul lor, au făcut-o cu o sumă mică. De pildă, un an la Medicină costă 6.800 de lei, la Drept 2.900 de lei, la Inginerie 3.100. Cea mai scumpă specializare este cea de Medicină în limba engleză, care costă 22.500 de lei anual.

Pe de altă parte, taxele de admitere sunt aceleași ca în anii trecuți: 150 de lei costă înscrierea și 100 de lei înmatricularea.

Rectorul Universității din Oradea a mai spus că admiterea se desfășoară într-un mod hibrid: tinerii pot să se înscrie online, să plătească taxele tot pe internet, iar apoi doar să ducă documentele în original la sediul facultății.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O universitate in deriva?
Pe fondul scaderii generale a populatiei, si deci a tinerilor, centrele mari unviersitare (Timisoara / Cluj etc) vor performa, iar centrele mici vor fi eliminate si/sau transformate in fabrici de diplome de rahat, sau refugii pt incapabili si cei care din motive obiective, chiar daca sunt buni, nu isi permit cheltuielile de viata din aceste centre mai mari. Daca Universitatea Oradea nu va elimina fosilele astea care nu fac altceva decat sa suga fonduri fara sa vina la ore si nu fac altceva decat sa isi bage copii lor inainte pe la catedre, iar in schimb produc ZERO CERCETARE SI ZERO PUBLICATII in revistele stintiifice relevante, si ZERO PARTENERIATE CU FIRMELE PRIVATE DIN ORADEA, va ajunge mai rau decat e acum. Mult mai rau! Dar pe bugetarii astia atat ii intereseaza!
Postat 06 Iulie 2022, 16:59 de Szaby_Oradea
380 de țări ?
La ora actuală în lume există 195 de state suverane și independente – 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite plus Vatican și Palestina care sunt observatori permanenți la Națiunile Unite.
Postat 06 Iulie 2022, 16:49 de justice4all
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON