URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2022, 08:00

Universitatea de Vară a viitorilor arhitecți: Tinerii sunt provocați să propună soluții pentru deschiderea campusului din Oradea

Universitatea de Vară a viitorilor arhitecți: Tinerii sunt provocați să propună soluții pentru deschiderea campusului din Oradea foto: Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cursurile Universității de Vară, organizată de Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din Oradea, au debutat luni, iar aproape 50 de studenți, elevi, tineri arhitecți, cadre didactice și ingineri constructori din patru orașe - Timișoara, Satu Mare, Cluj și Oradea - s-au reunit la Universitatea locală.

Primul curs a fost susținut de conferențiarul Guttmann Szabolsc István, care le-a prezentat participanților tematica școlii de vară din acest an: „Reabilitarea mediului construit, studiu de caz – Campusul Universitar din Oradea / documentare, relevare și reabilitare interdisciplinară / «Strada Universității versus Forumul Universitar», laborator de idei studențești”.

Potrivit unui comunicat al Universității din Oradea, principalul obiectiv al viitorilor arhitecți este să propună soluții pentru deschiderea actualului campus spre exterior, spre comunitate, și transformarea sa într-un „forum universitar”, după cum a spus Guttmann Szabolsc István. În acest scop, participanții sunt provocați să găsească idei pentru accesul în viitorul forum universitar, imaginat ca o poartă a străzii, reamenajarea alveolei de acces creată în 1912 și prefacerea acesteia într-o „scenă a forumului” universitar, realizarea unui centru al forumului, refuncționalizarea a două clădiri care, inițial, au fost casele locuite de subofițerii unității de jandarmi, proiectarea unui obelisc al universității etc.

„Ar fi ideal să reușim să realizăm această deschidere a campusului către oraș, cum ideal ar fi ca aceste idei să nu rămână numai pe hârtie”, a spus conferențiarul orădean.

În afara atelierelor și orelor de lucru la planșetă, participanții vor vizita cele mai reprezentative monumente arhitecturale ale Oradiei, campusul universității și orașul Debrețin și vor pregăti o expoziție cu ideile care ar putea schimba fața campusului universității orădene.

Printre numeroasele întâlniri cu arhitecți, artiști, experți în proiecte europene, propuse de organizatori, se remarcă vizita autorului Planului Urbanistic General al Municipiului Oradea, arh. Pănescu Eugen din Cluj, a decanului Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, conf.dr.arh Blidariu Cristian,  a profesorului dr. peisagist Fekete Albert, decanul facultății de profil din cadrul Universității din Budapesta, și a renumitului fotograf Dorin Găină din Cluj-Napoca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vara se îngroașă rândurile ...
... viitorilor amatori cu titluri de specialiști și experți.
Postat 12 Iulie 2022, 09:36 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON