URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 17 MAI 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A venit momentul să arătăm ce popor suntem. Problema nu este că o luăm spre Vest sau spre Est, ci dacă idealul nostru sunt maneliștii, băieții din galerie, cei care se laudă pe TikTok cu mașinile bengoase, sau dacă apreciem băieții cuminți, olimpici, care și-au văzut de treaba lor și nu se sparg în figuri...
Zic şi eu
Adrian Cris
Alegerea de duminică nu este între George Simion și Nicușor Dan, între dreapta sau stânga, între corupți și inocenți, între progresiști și conservatori, ci între normalitate și anomalie. Chiar dacă pe 18 mai vocea rațiunii va birui valul de ură și autodistrugere, în următorii ani românilor le va fi la fel de greu să coabiteze cu românii, fiindcă toți vom rămâne aici, noi cu ei.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre decizia Episcopiei Oradiei de a-l exclude pe preotul Ciprian Mega din rândul preoțimii?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 7 mai 2025, Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat o propunere legislativă prin care se modifică legislaţia rutieră în sensul în care şeful Poliţiei Rutiere nu va mai putea dispune reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce pe drumurile publice dacă persoana sancţionată nu a achitat amenda contravenţională până la data formulării cererii de reducere a suspendării. Vezi câteva detalii importante!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2022, 08:00

Universitatea de Vară a viitorilor arhitecți: Tinerii sunt provocați să propună soluții pentru deschiderea campusului din Oradea

Universitatea de Vară a viitorilor arhitecți: Tinerii sunt provocați să propună soluții pentru deschiderea campusului din Oradea foto: Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cursurile Universității de Vară, organizată de Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din Oradea, au debutat luni, iar aproape 50 de studenți, elevi, tineri arhitecți, cadre didactice și ingineri constructori din patru orașe - Timișoara, Satu Mare, Cluj și Oradea - s-au reunit la Universitatea locală.

Primul curs a fost susținut de conferențiarul Guttmann Szabolsc István, care le-a prezentat participanților tematica școlii de vară din acest an: „Reabilitarea mediului construit, studiu de caz – Campusul Universitar din Oradea / documentare, relevare și reabilitare interdisciplinară / «Strada Universității versus Forumul Universitar», laborator de idei studențești”.

Potrivit unui comunicat al Universității din Oradea, principalul obiectiv al viitorilor arhitecți este să propună soluții pentru deschiderea actualului campus spre exterior, spre comunitate, și transformarea sa într-un „forum universitar”, după cum a spus Guttmann Szabolsc István. În acest scop, participanții sunt provocați să găsească idei pentru accesul în viitorul forum universitar, imaginat ca o poartă a străzii, reamenajarea alveolei de acces creată în 1912 și prefacerea acesteia într-o „scenă a forumului” universitar, realizarea unui centru al forumului, refuncționalizarea a două clădiri care, inițial, au fost casele locuite de subofițerii unității de jandarmi, proiectarea unui obelisc al universității etc.

„Ar fi ideal să reușim să realizăm această deschidere a campusului către oraș, cum ideal ar fi ca aceste idei să nu rămână numai pe hârtie”, a spus conferențiarul orădean.

În afara atelierelor și orelor de lucru la planșetă, participanții vor vizita cele mai reprezentative monumente arhitecturale ale Oradiei, campusul universității și orașul Debrețin și vor pregăti o expoziție cu ideile care ar putea schimba fața campusului universității orădene.

Printre numeroasele întâlniri cu arhitecți, artiști, experți în proiecte europene, propuse de organizatori, se remarcă vizita autorului Planului Urbanistic General al Municipiului Oradea, arh. Pănescu Eugen din Cluj, a decanului Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, conf.dr.arh Blidariu Cristian,  a profesorului dr. peisagist Fekete Albert, decanul facultății de profil din cadrul Universității din Budapesta, și a renumitului fotograf Dorin Găină din Cluj-Napoca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vara se îngroașă rândurile ...
... viitorilor amatori cu titluri de specialiști și experți.
Postat 12 Iulie 2022, 09:36 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5554 RON
  • 1 EUR = 5.1032 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON