URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2022, 15:08

Cum arată Campusul școlar pentru învățământul special din Oradea, ajuns la 75% stadiu de execuție (FOTO/VIDEO)

Începute în august 2020, lucrările comandate de Consiliul Județean Bihor pentru construirea pe strada Ceyrat din Oradea a unui campus școlar rezervat elevilor din învățământul special au ajuns la trei sferturi din volumul proiectat.

Potrivit unei informări a administrației județene, în prezent se lucrează la montarea tâmplăriei interioare, la pardoselile interioare, mobilarea grupurilor sanitare la șase din cele opt corpuri de clădire și la finisarea exterioară și interioară a două corpuri vechi care au fost restaurate.

Cele 8 clădiri vor deservi diverse activități. De exemplu, o clădire alocată învățământului preșcolar și primar, cu parter și două etaje, va găzdui 23 săli de clasă, cabinete psihopedagogie, săli multifuncționale (suprafața utilă: 2.418 mp); o alta, alocată învățământului gimnazial și unei biblioteci, cu parter și trei etaje, va avea 18 săli de clasă, cabinete psihopedagogie/kinetoterapie și biblioteca (suprafața utilă: 1.688 mp).

O a treia clădire, cu suprafață utilă de 4.791 mp desfășurată pe un demisol, parter și patru etaje, va deservi ca internat cu 53 camere (140 locuri), având și depozite și zone multifuncționale/ jocuri.

Clădirea a patra, cu parter și un etaj însumând 1.476 mp de suprafață utilă, va adăposti cabinete medicale, 9 săli de clasă, o sală de kinetoterapie. O alta, cu subsol și parter întinse pe 976 mp, va folosi drept cantină (sală de mese), cu spații pentru depozitarea și prepararea hranei.

O a șasea clădire este de fapt un bazin acoperit pentru hidroterapie (suprafața utilă 656 mp), iar elevii vor avea, de asemenea, o clădire cu parter și etaj pentru ateliere de practică, sală pentru evenimente și săli multifuncționale (pe 1.797 mp), iar uiltima adăpostește o sală de sport cu vestiare și depozite pentru echipamentele sportive (suprafața utilă 1.578 mp).

Valoarea proiectului lansat în 2018 de fosta conducere a CJ Bihor, dar urnit abia de cea actuală, a fost inițial de 71,242 milioane lei, însă din cauza tergiversărilor și scumpirii continue a materialelor de construcție și carburanților a ajuns la 91,505 milioane de lei (peste 18 milioane de euro).

La finele anului trecut, într-o vizită pe șantier, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, afirma că stadiul lucrărilor era mult în devans, asocierea de firme care execută proiectul (Drum Asfalt, Trameco, Vega `93 și Struktoplan) putând încheia lucrările înaintea termenului de finalizare, stabilit prin contract la finele lunii august a anului viitor, însă administrația județeană nu dispune de toți banii necesari în condițiile în care proiectul a fost lansat pe finanțare proprie, din bugetul județului, nu pe fonduri UE.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON