URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2022, 17:28

La țară, mai ceva ca la oraș: Școala nouă din comuna Sânmartin s-a umplut de elevi. A primit mai multe cereri decât locuri disponibile! (FOTO/VIDEO)

Comuna Sânmartin este una dintre puținele comune din Bihor în care elevii au ocazia să învețe într-o școală nou-nouță.

Luni, în prima zi din anul școlar 2022-2023, Primăria a dat în folosință o clădire nouă, în continuarea vechii „școli mici” din Sânmartin. Cu o suprafață mai mare, școala va găzdui acum aproape toate clasele primare din comună, după cum a precizat, la festivitatea de deschidere, directoarea Liceului Felix Sânmartin, Ramona Bocșan.

„Aici vor studia 345 de elevi, organizați în 13 clase de învățământ primar. Pentru prima dată în istoria instituției noastre, vom avea patru clase pregătitoare cu 90 de elevi. Bobocilor de clasa pregătitoare le urez bun venit în școala noastră! Interesul pentru unitatea noastră de învățământ este din ce în ce mai mare, am ajuns în această vară să nu putem onora toate solicitările. Am aprobat nu mai puțin de 57 de transferuri de la alte școli către instituția noastre”, a spus directoarea.

Școală „smart”

Investiția, realizată de Primăria Sânmartin, a presupus construirea unui corp de clădire cu 9 săli de clasă, renovarea claselor din clădirea veche, respectiv dotarea cu mobilier și cu table smart în fiecare sală.

„E unul din proiectele mele de suflet. Nu știu câte școli s-au construit în Bihor în ultimii 30 de ani, dar eu mă mândresc cu acest proiect, alături de colegii mei și de cadrele didactice, de conducerea școlii noastre. Toate aceste investiții în educație se vor reflecta în societatea de mâine”, a declarat primarul Cristian Laza.

Acesta a spus că nu știe câte școli noi s-au construit în Bihor în ultimii 30 de ani, dar se mândrește că în comuna lui există o asemenea realizare.

„În șase ani, de când am avut onoarea să fiu primarul comunei Sânmartin, am reabilitat toate unitățile de învățământ, am construit această școală, suntem în lucru și sper ca în prima jumătate a anului viitor să finalizăm lucrările și la grădiniță”, a mai spus edilul.

Sfaturile unui ambasador

La festivitatea de deschidere a noului an școlar și de inaugurare a clădirii a participat și ambasadorul României în Spania, bihoreanul George Bologan, originar din comuna Sânmartin, care le-a spus copiilor că vor fi cu adevărat fericiți nu când vor avea „cel mai mișto telefon, cea mai performantă tabletă”, ci când își vor face părinții mândri de ei. Profesorilor le-a spus să transforme cancelaria într-un loc al ideilor și dezbaterilor, nu al bârfelor.

Le-a mai urat elevilor un an școlar fructuos și subprefectul Emilian Pavel, iar apoi elevii și părinții au putut descoperi clasele. Când au intrat în sălile noi, copiii au fost cu toții surprinși: cei din clasele pregătitoare pentru că oricum nu știau la ce să se aștepte, iar cei mai mari pentru că nu se așteptau la asemenea transformare în clase.


Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON