URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2018, 15:43

Bolojan: "Primăria Oradea vrea să obţină licenţă de exploatare a resursei de apă geotermală"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană vrea să intre pe piaţa energiei geotermale. "Primăria vrea să obţină licenţă de explorare şi exploatare a resursei de apă geotermală", a declarat joi, primarul Ilie Bolojan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Reprezentanţii municipalităţii au depus deja documentaţiile la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, care urmează să se pronunţe până la sfârşitul acestei luni. Demersurile au fost făcute pentru ca oraşul să poată exploata resursa geotermală de sub municipiu.

"Operarea se va face în parteneriat cu Transgex sau, dacă nu ajungem la o soluţie avantajoasă, vom licenţia Termoficare şi operarea va fi făcută direct de către oraş", a spus edilul.

Bolojan a atras atenţia că municipalitatea nu este la prima investiţie în domeniu. Oraşul a mai implementat anul trecut un proiect pe fonduri norvegiene care implică inclusiv reinjecţia apei geotermale uzate termic printr-un puţ forat în zona Ceyrat.

"Suntem singurul oraş din România care face reinjecţie de apă geotermală. Proiectul implementat în zona Universităţii reinjectează apa uzată termic, ceea ce asigură dezvoltarea durabilă a acelei zone", a zis Bolojan.

19 milioane euro

Concret, municipalitatea a depus spre finanţare prin POIM un proiect în valoare de circa 19 milioane de euro, din care contribuţia bugetului local va fi de aproximativ 4 milioane euro, care vizează trecerea cartierului Nufărul de pe agent termic furnizat de CET pe apă geotermală.

"Urmărim în primul rând creşterea gradului de utilizare a apei geotermale pentru producerea energiei termice, realizarea unei noi capacităţi de producere a agentului termic, reducerea costurilor de producţie a gigacaloriei, reducerea pierderilor din reţea atât la punctele termice cât şi pe reţea şi reducerea costurilor cu mentenanţa", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, prezent la conferinţa de presă.

Investiţia constituie o actualizare a unui proiect similar pentru care municipalitatea nu a reuşit să atragă fonduri în precedenta perioadă de finanţare pentru că autoritatea de management a considerat că a fost depus prea târziu pentru a putea fi închis până la finalul lui 2015.

Cu reinjectare

Noul proiect vizează zona cartierului Nufărul I delimitată de străzile Constantin Noica, Nufărului, Bumbacului şi Morii, cu circa 6.200 de apartamente şi peste 13.600 de locuitori.

Potrivit documentaţiei, sistemul se va baza pe două puţuri de extracţie a apei geotermale, din care unul existent în administrarea Transgex în zona străzii Depozitului, şi unul care va fi săpat la 2,3 kilometri adâncime în strada Meiului, pe amplasamentul din spatele bisericii ortodoxe de lângă Parcul Salca.

Apa uzată termic va fi reinjectată prin puţul deţinut de Transgex în strada Peneş Curcanu şi forajul existent în zona străzii Ciheiului pentru care municipalitatea vrea să obţină licenţă de exploatare.

La nivel de scară

În cadrul proiectului va fi realizată o reţea nouă de 11,2 kilometri de reţea de transport a agentului termic primar către 277 de module termice la nivel de scară de bloc, care vor înlocui cele 7 puncte termice existente în prezent.

Modulele termice le oferă consumatorilor avantajul că, preparând agentul termic la nivelul scării, apa nu se mai răceşte pe conducte iar orădenii nu sunt nevoiţi să o lase să curgă minute în şir la robinet.

În plus, în anotimul rece, agentul termic bazat pe apă geotermală va putea fi suplimentat de către Termoficare. "Acest proiect va creşte nivelul de flexibilitatea sistemului", a spus Mălan.

Conform viceprimarului, indicatorii tehnici ai proiectului vor fi supuşi aprobării Consiliului Local în şedinţa extraordinară din 12 aprilie, după care lucrările vor fi scoase la licitaţie, cu termen de finalizare în 24 de luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Q.E.D.
Adevarul il stiu si slugile birtinezului, sau mai ales ele! Porcaria aia de avion nu face fata si mai mult, Gca produsa cu el e foarte scumpa! Asa ca ce s-au gandit: ia sa facem noi un ,,cos", bagam Gca produsa de avion si Gca (aproape) gratis din apa termala si mai carpim ceva. Nu vom termina in zece ani, dar important e ca vin alegerile si trebuie sa-i aburim pe idi*ti, sa ne mai voteze un mandat!
Postat 07 Aprilie 2018, 10:22 de pinonel
fără titlu
D-le primar, eu și familia mea vă urăm un Paște....completați așa cum credeți că aș fi scris eu!
Postat 07 Aprilie 2018, 00:05 de dani-e-let
fara hotii de la CET si Termofixcare
Cel putin asa trebuia rezolvata la nivel de ortas incalzirea! Cu gaz la scara si CT de scara fara hotii de la CET+Termoficare! Cel mai bine era cu centrala de apartament pe gaz si scapa orasul de o gramada de hoti incepanmd de la CET+Termoficare+Asociatii. Dar asa ramanea birtinezul si politrucii fara propagandoisti!
Postat 06 Aprilie 2018, 14:09 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON