URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2017, 07:59

O afacere fierbinte: Primăria Oradea vrea să exploateze zăcământul de apă geotermală, despre care specialiştii spun că e inepuizabil

O afacere fierbinte: Primăria Oradea vrea să exploateze zăcământul de apă geotermală, despre care specialiştii spun că e inepuizabil OMPA DE BANI. Investiţie de 2,8 milioane euro, staţia de reinjecţie din cartierul Ceyrat (foto) este administrată de societatea Termoficare. "Staţia e complet automatizată. În cazul în care pomparea pentru reinjectare se blochează, se introduce în puţ o soluţie de acid ca să-l desfunde", laudă viceprimarul Mircea Mălan performanţele instalaţiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul a fost închis, sistemul pus în funcţiune, iar de luna trecută Oradea are singura staţie de reinjectare a apei geotermale din România, realizată cu fonduri nerambursabile.

Din cele circa 3,9 milioane euro alocate proiectului de încălzire a zonei Universităţii pe bază de apă geotermală, 70% s-au cheltuit cu amenajarea în cartierul Ceyrat a unei staţii de repompare în sol a apei uzate. Investiţia pare surprinzătoare, de vreme ce specialiştii susţin că zăcământul de sub oraş este inepuizabil şi, ca atare, reinjectarea ar fi inutilă...

Un proiect de milioane

Sistemul a fost pus în funcţiune pe 21 martie. "Începând de săptămâna aceasta, Liceul Sportiv şi circa 60 de case de pe străzile Sucevei, Mihail Kogălniceanu şi Rimanoczy Kalman se încălzesc cu apă geotermală", a anunţat cu prilejul inaugurării managerul de proiect Daniel Ţigan.

Planul, în valoare de 17,6 milioane lei, echivalentul a 3,9 milioane euro, finanţat prin programul RONDINE de către Guvernele Norvegiei, Islandei şi Liechtestein, vizează valorificarea potenţialului resursei geotermale a oraşului. Apa extrasă la o temperatură de 85 grade Celsius cu ajutorul unei pompe amplasate în incinta Universităţii e transportată pe o conductă de 1,4 kilometri până în Punctul Termic 902 de la Liceul Sportiv, complet modernizat pentru a funcţiona pe apă geotermală, pe agentul termic obţinut de Termoficare din gaz, precum şi pe un mixt al celor două resurse.

"Reinjectarea este un mit!"

Apa geotermală încălzeşte lichidul destinat caloriferelor în schimbătoare de căldură şi are circuit închis, neputând fi folosită la spălat sau în alte scopuri, tocmai pentru a putea fi reinjectată în sol. Odată "stors" de căldură, lichidul ajuns la o temperatură de 50 grade este trimis cale de 2,4 kilometri, până la staţia de pompare din cartierul Ceyrat, unde e reinjectat în sol la 2,9 kilometri adâncime, la baza zăcământului, cu scopul de a evita epuizarea lui.

Arni GunnarssonSonda de reinjecţie a apei uzate termic a costat 2,8 milioane euro şi reprezintă circa 70% din valoarea totală a proiectului, fiind deocamdată unul dintre cele mai scumpe "mofturi" pe care şi le-a permis municipalitatea. "Reinjectarea este un mit", a spus inclusiv Arni Gunnarsson (foto), unul dintre specialiştii islandezi implicaţi în proiect.

"Dacă n-ar ploua 20.000 de ani..."

Marcel Roșca, profesor universitar Universitatea din OradeaFiecare zăcământ e unic, aşa că soluţiile universale sunt pe cât de costisitoare pe atât de inutile. Pentru cei care nu ştiu, zăcământul de sub Oradea este cel mai stabil din România. "Oricine spune că zăcământul se va epuiza nu ştie ce vorbeşte. Nu suntem deloc în pericol", a declarat BIHOREANULUI profesorul universitar Marcel Roşca (foto), specializat în geotermalism.

El consideră că reinjectarea nu e imperios necesară, cel puţin în această fază. Explicaţia este simplă: zăcământul se realimentează natural cu un debit de 300 litri pe secundă. "Zona de acumulare este în depresiunea Vadu Crişului - Borod, unde apa din zăcământ provine din ploi de acum 20.000 de ani. Dacă în următorii 20.000 de ani nu o să mai plouă deloc, va scădea treptat debitul de realimentare şi resursa se va epuiza. Dar îmi pare puţin probabil", spune profesorul.

Deşi comunică cu zăcământul de sub Băile 1 Mai şi Băile Felix, epuizat din cauza exploatării sălbatice şi a lipsei reinjectării, cel de sub oraş este independent de acesta. Tocmai acesta a fost motivul pentru care din cei 300 litri pe secundă care alimentează rezervorul de sub oraş, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a lăsat 90 litri pe secundă la dispoziţia Transgex pentru încălzire, iar 210 litri pe secundă a alocat celor două staţiuni, pentru exploatare balneară. Atât doar că, deşi deţine 14 sonde, Transgex nu extrage nici jumătate din cantitatea permisă! "Există încă un potenţial semnificativ de creştere a utilizării apei geotermale. Rău nu face, ce-i drept, dar reinjecţia nu este încă obligatorie", spune Roşca.

Potrivit licenţei ANRM, Transgex e obligată să reinjecteze în sol doar cantitatea extrasă peste pragul de 90 litri pe secundă. Şi, deşi nu l-a atins, iată că de această sarcină s-a grăbit să se achite Primăria...

În locul Transgex

Daniel Țigan, Primăria din OradeaChestionaţi asupra motivelor pentru care oraşul şi-a asumat construirea, fie şi din fonduri nerambursabile, a unei staţii de reinjecţie, reprezentanţii municipalităţii spun că au făcut-o din responsabilitate, în vederea unei exploatări durabile. "Zăcământul de sub oraş nu poate fi folosit decât de noi, aşa că avem tot interesul să îl protejăm", spune managerul de proiect Daniel Ţigan (foto). În plus, oraşul trebuia oricum să scape de apa uzată termic. "Dacă deversam apa în canalizare plăteam taxe la Compania de Apă, dacă o aruncam pe Peţa datoram bani Apelor Române".

Ţigan afirmă că municipalitatea a fost nevoită să dezvolte proiectul pentru că firmele private nu erau eligibile la atragerea de fonduri RONDINE. "În primul rând, ne ajutăm pe noi. Dacă are şi Transgex un beneficiu de aici, nu e nicio problemă. Important este să avem o sursă de energie ieftină".

Dacă preţul unei gigacalorii obţinute din arderea gazului este de circa 168 lei, cea scoasă din apă geotermală costă doar 86 lei. În prezent, aportul energiei geotermale în coşul mare al gigacalorei plătite de orădeni este de doar 5%, ceea ce înseamnă o reducere a preţului cu nici 3 lei/Gcal. Dar ar putea creşte...

Bătălia pentru geotermalism

Mircea Mălan, viceprimar OradeaViceprimarul Mircea Mălan (foto), unul dintre iniţiatorii proiectului, recunoaşte însă în premieră că, deşi inutilă în prezent, staţia de reinjecţie face parte dintr-un plan confidenţial cu bătaie lungă. "Vrem să creştem cantitatea extrasă, pentru ca 20% din energia necesară oraşului să vină din geotermal. Astfel, când am atinge limita de 90 litri pe secundă, am avea deja partea de reinjectare asigurată".

În plus, forajul din cartierul Ceyrat este unul versatil. "Peste 5 ani, după finalizarea proiectului, poate îl folosim la exploatare în loc de reinjecţie", spune edilul. Altfel spus, se inversează sensul pompării, dinspre subteran către suprafaţă. De altfel, în parteneriat cu Transgex şi cu finanţatorii nordici, municipalitatea derulează încă un proiect de 300.000 euro ce vizează reevaluarea zăcământului, documentul urmând să stea la baza strategiei de valorificare a resursei geotermale.

Ulterior, va avea de ales între a concura Transgex, a cărei licenţă de exploatare a puţurilor expiră în 2019, şi a întări parteneriatul cu firma, pentru a profita de experienţa acesteia. Soluţia va depinde doar de modul în care părţile vor reuşi să armonizeze interesele economice ale operatorului privat cu cele sociale ale municipalităţii. Pentru că, indiferent de poziţie, niciuna din părţi n-a inventat apa caldă...


LA 87 DE GRADE
Căldura de sub oraş

Zăcământul geotermal de sub Oradea a fost descoperit la mijlocul anilor ’60 şi cercetat în următoarele două decenii prin 12 sonde amplasate în tot oraşul. Potrivit studiilor, zăcământul ocupă o suprafaţă de circa 110 kilometri pătraţi. Situată la o adâncime de circa 2,5 kilometri,  punga de apă geotemală e alimentată natural din bazinul Aleşd - Borod şi este conectată hidrodinamic la resursa similară din Băile Felix şi Băile 1 Mai.

Vârsta apei este undeva la 18.000 - 20.000 de ani. Extragerea a peste 57 milioane de metri cubi de apă în ultimii 25 de ani nu pare să fi afectat presiunea din zăcământ. Temperatura apei la suprafaţă variază între 70 grade în Velenţa şi 105 în Ioşia. Temperatura medie a celor 12 pompe este de circa 87 grade în erupţie liberă şi 90 când e extrasă forţat.

În Oradea există 14 foraje pentru care Transgex are licenţă valabilă până în 2019. Operatorul privat are dreptul la prelungirea licenţei cu încă 5 ani în baza unui contract de închiriere încheiat cu proprietarul terenului, adică municipalitatea, aşa că ambele părţi par obligate să colaboreze, măcar pe termen mediu, pentru a exploata zăcământul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
neprofesionalism!?
Cum poti cheltui atatia bani pe foraje si sa nu folosesti intreaga capacitate termica a apei extrase? cum sa reinjectezi apa la 50 grade inapoi? in loc sa folosesti si aceasta temperatura macar pentru preincalzirea apei calde de consum? sau sa incalzesti anumite obiective gen sala de sport, sau chiar scoala cu sistemle de incalzire de joasa temperatura? nu cred ca nimeni nu s-a gandit la treaba asta...sper doar ca reporterul sa fie prost informat!
Postat 07 Aprilie 2017, 18:37 de Myky
Marele specialist Rosca
La cati bani a papat acest tip pe seama geotermalismului, el, Antal, seretarele lor si inca jumatate din sorboneii cu doctratul luat in Oradea ar trebui sa dam lectii altora pe teme de geotermalism! De ce l-ar intreba cineva ceva pe prorectorul- marmota lenesa? Ce rezultate palpabile are (vezi lucrari ISI sau brevete)? Doar fumurile sunt de el (la propriu- cele de tigara)
Postat 07 Aprilie 2017, 09:41 de cercetas
cand se intalneste hotu' cu prostu'..
Pana la referendumul pentru unirea cu Sanmartin, v-ati dat cu k--u de pamant ca pensiunile din Felix fura apa geotermala si ca doar Oradea mai poate salva Felixul si nuferii. Acum acceptati ca de fapt nu-i nici o problema sa extragi apa geotermala fara sa o reinjectezi.. Imi place ideea malanului de a inversa sensul pompei de reinjectare.. de fapt a scapat porumbelul: scopul e de a extrage nu de a injecta.. stupid people!
Postat 07 Aprilie 2017, 09:04 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON