URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2012, 15:44

Vătmăniţa care a accidentat mortal un adolescent acuză: Judecătorii nu au ţinut cont de expertiza tehnică! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de 35 de angajaţi ai OTL a protestat miercuri în Parcul Traian, pentru a doua zi consecutiv, împotriva unei hotărâri prin care Curtea de Apel Oradea a stabilit, în luna februarie, definitiv şi irevocabil, că 30% din vina pentru moartea lui Patrick Miklos, fiul de 13 ani al familiei care deţine supermarketul Karaviem, o poartă vătmăniţa.
Decizia este injustă, spun angajaţii societăţii de transport local, în frunte cu liderul sindical Virgil Mînz, care afirmă că protestul e unul simbolic, "ca să vadă toată ţara cum e justiţia din Oradea".

"Ce mai putem face în acest caz ar fi contestaţia în anulare, pentru anularea sentinţei Curţii de Apel Oradea, dar procesul s-ar judeca tot aici şi nu avem mari speranţe (n.r. - într-o sentinţă diferită)", a spus Mînz (foto dreapta), adăugând că sindicatul va cere îndreptarea situaţiei la Preşedinţia României şi, dacă nu va fi cu succes, va merge chiar la CEDO.

"Sperăm în anularea hotărârii judecătoreşti, iar colega noastră să-şi poată obţine din nou permisul de vatman. Conducerea societăţii a păstrat-o angajată, dar deocamdată pe un post pentru care primeşte un salariu cu 500 de lei mai mic, ceea ce pentru ea, care îşi creşte singură copilul de 6 ani, este foarte mult", a spus liderul sindical.

La rândul ei, vătmăniţa Ane-Marie Schuster (foto stânga) a afirmat că se consideră nedreptăţită de sentinţa dată, subliniind că dacă la prima instanţă, Judecătoria Oradea, a fost achitată, judecătorii Curţii de Apel au nesocotit flagrant o expertiză tehnică făcută de Gheorghe Palcu, singurul expert în maşinării rulante pe cale ferată, care i-ar stabili clar nevinovăţia.

"Judecătorii au luat în calcul doar o expertiză cerută de familia băiatului, ignorând-o total pe cea a expertului Palcu. La reconstituirea dispusă de Judecătorie, părinţii sau bunica băiatului nici măcar nu au vrut să vină, să vadă cum funcţionează un tramvai", a spus Ane-Marie Schuster.

Atât vătmăniţa, cât şi liderul sindical au susţinut că femeia a acţionat corect pentru a evita accidentul, demontând spusele unor martori care susţineau că, la momentul impactului, prima oară ar fi claxonat şi abia apoi a apăsat pedala de frână. "Nu este adevărat! La tramvaie, când apeşi frâna până la fund se aude soneria. Am frânat imediat. Ce uşor e să judeci dacă nu ştii nici măcar cum funcţionează un tramvai!", a spus vătmăniţa.

"Toate expertizele au dus spre achitarea colegei mele, dar brusc s-au trezit cei de la Curtea de Apel să o condamne. Noi tragem o concluzie, dar nu putem să dovedim", a mai afirmat liderul sindical cu subînţeles, făcând aluzie, probabil, la onestitatea judecătorilor sau la averea familiei băiatului decedat.

Angajaţii OTL vor protesta în faţa instanţei şi joi, dar şi săptămâna viitoare, pentru a atrage atenţia publică asupra acestui caz şi să îşi demonstreze sprijinul faţă de vătmăniţa Schuster Ane Marie, condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare şi, solidar cu OTL şi cu firma de asigurare, la plata a 50.000 de euro către familia adolescentului Patrick Miklos.

Aşa cum BIHOREANUL a relatat pe larg, în septembrie 2008 băiatul circula cu bicicleta pe trotuarul paralel cu linia de tramvai, la colţul străzii Cantemir cu Sextil Puşcariu, când a virat brusc la dreapta, prin faţa tramvaiului. Copilul a fost izbit din plin şi a murit pe loc.

La sfârşitul lunii februarie a acestui an, magistraţii Curţii de Apel Oradea au decis că vătmăniţa ar fi putut evita accidentul dacă circula cu viteză mai mică, şi au considerat-o vinovată "în proporţie de 30%", pe baza unei expertize solicitate de familia victimei.

Mai multe detalii, în articolul "Condamnaţi la protest: Angajaţii OTL se opun condamnării unei vătmăniţe care a omorât un copil neatent în Cantemir"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Cu bani şi avere, se poate tot
Am o deosebită durere pentru acest copil care a decedat, nu e uşor să pierzi un copil pe care l-ai iubit, care-ţi era totul în viaţă. La un asemenea accident toată lumea se întreabă, doar Dumnezeu unde a fost de a permis aşa ceva? Iar voi, cei care o faceţi drept singura vinovată pe această vatmană, ar trebui să aveţi un pic de minte. Acest băiat provine dintr-o familie înstărită, toată viaţa lui a avut parte de tot ce îşi dorea. Însă nu şi de educaţie adecvată. Averea şi bogăţia te va face să te simţi atotputernic, cu bani oricum se poate rezolva orice în România de azi. Acest băiat nu a avut grija zilei de mâine, îşi trăia viaţa, şi nu s-a gândit, că nici averea părinţilor nu-l va putea scăpa de o moarte atât de tristă şi nefericită. Cât despre vatmană, dacă ea avea verde la semafor, nu cred că vina îi aparţine ei. Toţi o văd criminală, aveţi voi măcar o mică porţie de discernământ, sau aţi uitat cum se bea pălincă şi acum vorbiţi fără ea? Eu nu cred, că o vatmană îşi propune să ucidă o persoană pe timpul serviciului. Neatenţia şi prostia băiatului şi-a avut rezultatul dramatic, asta-i tot. Mă gândesc, că vatmana oricum va fi condamnată, din cauza presiunilor făcute de către fa
Postat 30 Ianuarie 2013, 00:53 de TramOradea
eu cred ca sunt mai multe bube la OTL
cine naiba ii face PSI la asta? codul Muncii ce ancheta a facut?OTL trebuie desfiintat in Oradea , fara OTL nu ne punem in pericol viata copiilor pentru ca nu sunt oameni capabili sa conduca ci doar sa ucida tot ce prind pe linie, "cei care ucid , oso merita crucea" nu merita sa le plangem de mila, mai repede mortului ca nu a avut cine sa i stea aproape, ce in siguranta trebuie sa te simti si sa iei viata altuia, fantastic, cata dementa !!!
Postat 05 Aprilie 2012, 22:03 de ce ancheta s a facut
sa dea D-zeu sa fie si pruncul tau pe o linie
si sa ai curajul sa recunosti ca mai putea fi salvat, e usor sa dai vina pe un COPIL, de ce drakkkul mai e vatman daca are minte de prunc ? DE CE ? de ce toti ratatii sociali conduc un tramvai si OMOARA oamenii nevinovati ca sunt pe linie iti da dreptul sa i OMORI ? pacat de copil nu de vtmana, de copil este pacat ca avem obligatia morala sa l salvam nu sa l ucidem cu sange rece, pe care il prinde hat cu el la cimitir, buna lectie de viata dai, sa nu te ierte d-zeu daca ai prunc.
Postat 05 Aprilie 2012, 21:57 de @JHON
One last thing...
Pt cei caure o fac pe vatmanita criminala... VOI SUNTETI CRIMINALII RATIUNII UMANE.... :| RAȚIÚNE, (2, 3) rațiuni, s. f. 1. Facultatea omului de a cunoaște, de a gândi logic, de a înțelege sensul și legătura fenomenelor; p. ext. judecată, minte. ♦ Treapta a doua a cunoașterii, caracterizată prin faptul că operează cu noțiuni, judecăți și raționamente. 2. Temei, motiv, justificare. ◊ Rațiune de stat = principiu în baza căruia o autoritate de stat ia unele măsuri de interes general, trecând peste interesul particular. ◊ Expr. Rațiunea de a fi (a unui lucru) = ceea ce justifică, motivează existența (unui lucru). 3. (Mat.) Rație (2). [Pr.: -ți-u-] – Din lat. ratio, -onis.
Postat 05 Aprilie 2012, 18:35 de John
Pentru retu...
Vai de voi astia cu afirmatiile aiurea, criminala, incompetenta etc... ba, ratonilor... pruncu' nu avea ce cauta pe linia de tramvai. Daca masa si tatasau nu au stiut sa-l invete mai mult decat sa pedaleze, cine e incompetent? A omorat un copil, wow, e o intamplare nefericita, cati mor loviti de tren, inseamna ca mecanicii sunt toti niste calai in ochii vostri, indiferent daca X sta pe linie si asteapta trenu...ala criminal ca era la mansa trenului.... Aici dati dovada ca inca sunteti o adunatura de copii trecuti pe langa cultura.... vai s-amar de tara asta, si de oamenii din ea....
Postat 05 Aprilie 2012, 18:31 de John
cand virezi accelerezi!!
ce aiureli vorbesti? cand virezi mergi cu viteza ca esti maniac am patit nu o data si m am retinut sa mai merg cu trmvaiul mai ales cand e goool goneste ca un nebun in curba, eu nu vreau sa jignesc breasla dar mie rusine cu cine am ghinionul sa mi impart Oradea, totii vor banii si banii in rest noncalitate profesionala, avem un deficit de responsabilitate imens si stiti de ce ca posturile se iau pe banii nu capacitate si randament , aici platim scump:VIATA. e mai comod sa mergi pe jos si chiar daca treci pe rosu nu viata trebuie luata ci paguba materiala sa fie prioritara, nu VIATA. Cat timp facem dintr o profesie o arma criminala eu cred ca noi toti ar trebui sa schimbam ceva in viata noastra sa renuntam la tramvai si sa folosim numai bicicleta in oras, dar nu UCIDEM copii nevinovati, oamenii nevinovati.DEMISIA celor INCOMPETENTI si OBOSITI sau desfiintati OTL ul , nu mai vrem morti.Un copil nu are fler sa prevada ce face un tramvai nu are maturitate, vatmanul e vinovat fara lege.
Postat 05 Aprilie 2012, 18:07 de XFILES
criminali in libertate, SOS ma simt amenintat
rusine celor care incurajeaza accidentele nu te obliga nimeni sa fi vataman sau sofer, nu te obliga nimeni sa iei vaita copiilor, rusine sa va fie! sa fugi de fapta in fata legii poti dar in fata lui D-zeu nu poti, amin! PEDEAPSA criminialilor sa fie MOARTEA, amin!
Postat 05 Aprilie 2012, 16:15 de criminalii in libert
criminali in libertate, SOS ma simt amenintat
criminala a ucis un copil , daca ea nu e pedepsita totii avem dreptul sa ucidem, punct! RUSINE traim cu criminali in libertate, justitia este oarba bilblia condamna pe cei care iau viata cuiva, coruptia demonstreaza inca o data ca o mama poate lua copilul altei mame , rusine sa va fie!nu vorbim de un furt vorbim de o viata , un copil si pe noi ne calca vatamanul nu o data ce de 10 ori dar a dovedit competenta de vatman nu UCIGASSSSSSSS, justitia sa faca dreptate altfel iesim altii in strazi.
Postat 05 Aprilie 2012, 16:12 de criminalii in libert
Impertinenta
Stiu in ce tara traim,dar vinovat e copilul,parintii,bunicii,justitia,martorii,expertii,nu se poate ca si femeia are chiar o mica parte de vina?Ce-i cu tot tamtamul asta?
Postat 05 Aprilie 2012, 15:34 de ?
!
Tot asa putem banui ce se afla in spatele primei sentinte.Prea linistita statea exvatmana,ce ia promis sindicatul si nu sa facut?Era prea sigura de ea!!!!!!!!!s-au speriat vatmanii cu musca pe caciula?
Postat 05 Aprilie 2012, 15:30 de Flori
altii mai vinovati decat ea fac acum politica...
Pacat de moartea copilului, nu cunosc toate elementele dosarului, dar ce naiba e aia vinovăție 30%? și de ce presupune asta plata unor despăgubiri substanțiale catre rudele victimei care a fost vinovata in proportie de 70%, conform justitiei din Romania bananiera? putem doar sa banuim ce se afla in spatele sentintei...
Postat 05 Aprilie 2012, 15:12 de rossi
nedreptate
-crima este un pacat.....adevarat dar tu, dupa mintea pe care o ai, dupa capacitatea de a discerne corect faptele esti "o crima"....dupa judecata ta, de ce sa nu condamni si mecanicii de locomotiva...de multe ori, ei chiar observa ,poate de la 100-200 metri pericolul. doar ca, un tren franeaza eficient in minim 3-400 de metri, si mai mult. daca in fata ta , la 10 metri ar sari cineva ,brusc, ce ai putea sa faci? mai ales ca, un tramvai nu poate sa vireze dupa bunul plac...dar, ...nu ai de unde sa stii tu astea....
Postat 05 Aprilie 2012, 14:35 de XFILES
pentru "crima este un pacat"
Circulatia in Romania se face dupa reguli de circulatie, fiecare raspunde pentru felul in care le respecta sau nu, inca la noi la semafor verde este liber iar rosu este stop. Pe ce culoare a trecut copilul ? Inca la noi smecherii profita de conducerea preventiva. Parintii copilului ar fi trebuit sa-l invete si cum se circula pe strada sau sosea. Acuma incearca precum Mircea Lucescu sa de-a vina pe vatmanita. Pentru "crima este un pacat", adevarat crima este un pacat, dar accidentul este cu totul altceva, chiar daca in final rezulta decesul. Cum te-ai simtii daca la un semafor ar intra cineva pe rosu si tu l-ai accidenta mortal pe unul din masina si ar trebui sa demonstrezi fara martori ca tu defapt ai trecut pe verde si celalalt (un om cu multi bani) a intrat pe rosu. 30% din vina ar fi convenabil pentru tine sa fii vinovat. Pacat de viata unui copil, dar asta nu inseamna ca nu copilul este vinovat pentru accident in totalitate. Viata copilului nu o mai aduce nimeni inapoi, dar de ce trebuie sa mai fie cineva vinovat, indiferent in orice procent, inafara de el, daca a trecut pe rosu.
Postat 05 Aprilie 2012, 12:28 de petru
crima
a ucis un copil atent sau neatent l a UCIS, CRIMINALA, hai toti sa ucidem pe cei neatenti si LIBERTATE cerem:))) CRIMINALA!!! nu ai nevoie de justie ca sa sti ca EA a ucis cu mecanica :)) hai copii toti la lovit cu tramvaiul ca daca apare VERDE va ucide pe totii, puscarie pe viata celor care sunt CRIMINALI ia viata altora.
Postat 05 Aprilie 2012, 09:01 de crima este un pacat
hotarari vs logica
tare asta cu 30%,de ce nu 29?care specialist a cuantificat procentul greselii,umflatele de la curte?,ele cred ca la poarta raiului,sf petre va zice,haideti in rai ca sunteti escroace numai 19% cat fostu tva?ma indoiesc ,dar am ajuns rau daca sperantele sunt numai la justitia divina,nu asa se cladeste o tara pt urmasi...
Postat 04 Aprilie 2012, 18:55 de specialistu
Justitia
Legile sunt de doua feluri: legi pentru bogati si legi pentru saraci; Justitie oarba.
Postat 04 Aprilie 2012, 17:33 de petru
...
Bine ca in cazul lu Paprika ala s-o tinut cont de expertiza tehnica...
Postat 04 Aprilie 2012, 16:42 de Paprika?
curtea de apel oradea
curtea de apel nu este altceva decat un cuib de hoti,vedeti savu@moldovan,se aude ceva?nimic,hotarari halucinante date pe bani,de oameni platiti cu circa 4000 de euro pe luna,intr-o tara unde se moare de foame,cu cine sa- i arestezi,cu tata lu moldovan?
Postat 04 Aprilie 2012, 16:20 de una
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON